Prejsť na obsah

Kedy sa odporúča včasný odber plodovej vody?

Včasná amniocentéza (odber plodovej vody) sa vykonáva zriedka a v špecifických prípadoch na rozdiel od klasickej v 15. až v 20 týždni gravidity a vtedy sú k dispozícii aj výsledky Tripple testu.   Od včasnej amniocentézy (11. – 14. týždeň) sa upúšťa pre vyššie riziko komplikácií ako krvácanie, potrat. Plodová voda získaná včasnou amniocentézou sa…

08.01.2019

Včasná amniocentéza (odber plodovej vody) sa vykonáva zriedka a v špecifických prípadoch na rozdiel od klasickej v 15. až v 20 týždni gravidity a vtedy sú k dispozícii aj výsledky Tripple testu.

 

Od včasnej amniocentézy (11. – 14. týždeň) sa upúšťa pre vyššie riziko komplikácií ako krvácanie, potrat. Plodová voda získaná včasnou amniocentézou sa skôr využíva na diagnostiku metabolických ochorení ak sa vyskytujú v rodine rodičov a predstavujú závažné zdravotné riziko pre plod. Napríklad ide o Smith Lemli Opitzov syndróm, ktorý je často sprevádzaný rôznymi deformitami tela.

Výsledok vyšetrenia nám takto skráti čas na prípadné ukončenie tehotenstva podľa rozhodnutia rodičov a nie sú traumatizovaný čakaním na výsledok do konca II. trimestra. Vyšetrením plodovej vody získanej včasnou amniocentézou nám môže diagnostikovať nedostatočnosť placenty a riziko nedostatočnej výživy plodu a tiež aj riziko preeklampsie /vysoký tlak, opuchy/ v neskoršom období tehotenstva

Tripple test je skríningové vyšetrenie na prítomnosť vrodených vývojových chýb v II. trimestri. Tento test stanovuje riziká:

  • trizómie chromozómu 18 /Edwardsov syndróm/,
  • trizómie 21 /Downov syndróm/,
  • trizómie 13 /Patau syndróm/,

na základe veku a nameraných hodnôt alfafetoproteínu /MS – AFP/, celkového choriongonadotropínu /hCG/ a voľného estriolu /uE3.

Výsledok Tripple testu nám hovorí o percente rizika vývojovej chyby, ale ju nepotvrdzuje.

Prítomnosť chromozomálnej poruchy nám potvrdí amniocentéza, rázštepové chyby nám odhalí ultrazvukové vyšetrenie plodu, napr. aj s použitím 3D alebo 4D sondy. Záchyt trizómie 21 predstavuje 60 – 65 %. Zvýšené hodnoty MS- AFP nad 2,5 MoM – medián /multiples of median/ poukazujú na zvýšené riziko porúch neurálnej trubice tzv. rázštepové chyby.

Opakovaný odber plodovej vody je možné opakovať. Optimálny je odstup aspoň 1 týždeň. Je potrebné nezabudnúť, že opakovaným odberom stúpa riziko predčasného odtoku plodovej vody, potratu, infekcie plodovej vody. Preto by sa malo realizovať po dôslednom zvážení prínosu vyšetrenia a rizika. Opakovaný odber sa realizuje skôr pri:

  • neúspešnej kultivácii a nemožnosti vyhodnotenia chromozómov pri prvom odbere v dôsledku prítomnosti krvi,
  • kontamninácie alebo nedostatočného množstva.

Páčila sa vám táto rada od MUDr. Štefana Novysedláka z Nemocnice Svet zdravia Spišská Nová VesViac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 08.08.2022 | Aktuality

    Piknik v tráve s laktačnou poradkyňou v galantskej nemocnici

    Pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia, sa galantská nemocnica rozhodla uskutočniť 1. 8. piknik mamičiek a budúcich mamičiek s laktačnými poradkyňami, ktoré pracujú v nemocnici. Podpora dojčenia v Galante MUDr. Lenka Hudeková, ako aj sestra Marta Smatanová, zároveň aj vedúca pôrodná asistentka Bc. Katalin Jakoda Rát z galantskej pôrodnice odpovedali na otázky týkajúce sa dojčenia, jeho rôznych techník dojčenia,…
  • 27.01.2021 | Aktuality

    V galantskej nemocnici sa vlani narodilo 1141 detí

    V Nemocnici Svet zdravia Galanta sa počas minulého roka uskutočnilo 1131 pôrodov. Najviac bábätiek prišlo na svet v mesiaci október, a to 107.   Dievčat sa v galantskej pôrodnici vlani narodilo 543, chlapcov 598. Až desať mamičiek si domov z pôrodnice odnieslo dvojičky. Zdravotníci zvládli aj pôrod piatich mamičiek, ktoré mali ochorenie COVID-19. Novorodenci sa narodili zdraví. Medzi najčastejšie dievčenské…
  • 13.01.2022 | Aktuality

    Novoročné prianie v humenskej nemocnici

    V prvých dňoch Nového roka navštívil oddelenia nemocnice v Humennom riaditeľ nemocnice spolu s námestníkmi.   Poďakovali sa všetkým zamestnancom za zvládnutie predchádzajúceho roka a popriali zdravý a úspešný rok 2022.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)