Prejsť na obsah

Liečba rakoviny prostaty

Rozhodnutie o spôsobe liečby rakoviny prostaty závisí od rozsahu choroby v čase diagnózy, od veku a zdravotného stavu pacienta. Vyhliadky na úspech liečby rakoviny prostaty závisia najmä od rozsahu choroby U pacienta, u ktorého rakovina postihla iba časť prostaty má lepšie vyhliadky na vyliečenie ako u toho, u ktorého rakovina postihla celú žľazu. Ak je…

12.11.2020

Rozhodnutie o spôsobe liečby rakoviny prostaty závisí od rozsahu choroby v čase diagnózy, od veku a zdravotného stavu pacienta.

Vyhliadky na úspech liečby rakoviny prostaty závisia najmä od rozsahu choroby

U pacienta, u ktorého rakovina postihla iba časť prostaty má lepšie vyhliadky na vyliečenie ako u toho, u ktorého rakovina postihla celú žľazu.

Ak je rakovina je obmedzená na prostatu, diagnostikuje sa vyšetrením tkaniva. V tomto štádiu liečba prebieha chirurgickým odstránením celej prostaty a žiarením.

Rakovinu prostaty je niekedy možné dohaliť len na preventívnej prehliadke

Obdobný liečebný postup nasleduje aj v prípade, ak je rakovina hmatateľná cez konečník, ale týka sa len prostaty. V tomto štádiu je choroba zvyčajne bez príznakov a odhalí sa pri preventívnej prehliadke. Ako liečba sa aplikuje radikálna prostatektómia alebo liečba žiarením.

Spôsob liečby rakoviny prostaty závisí od štádia ochorenia v čase diagnózy.

Tak isto na to vplýva veku a zdravotný stav pacienta. Ak je choroba týka iba prostaty a hneď sa lieči, možno ju vyliečiť.

Ak v čase diagnózy rakoviny prostaty sú už prítomné metastázy vo vzdialených orgánoch, priemerné prežitie je, aj pri správnych liečebných postupoch, 3 – 5 rokov.

Viac sa dozviete v rade v rade lekára MUDr. Štefana Szeiffa, urológa v poliklinike ProCare Betliarska v Bratislave.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 21.02.2017 | Aktuality

    Vyliečime vaše problémy nie len s chrbticou

    ProCare Trnavské Mýto – komplexná liečba pohybového aparátu a hospitalizácia v nadštandardných izbách.   Neurologické oddelenie v nemocnici ProCare Trnavské Mýto  je zamerané na diagnostiku a liečbu širokého spektra neurologických ochorení: Epilepsie a migrény Ochorenia svalového aparátu Zápalové ochorenia nervového systému Ochorenia pohybového aparátu – osobitne chrbtice Prednostné termíny na Magnetickú rezonanciu Pre pacientov sú počas hospitalizácie dostupné neurofyziologické vyšetrenia:…
  • 21.10.2020 | Aktuality

    Prvý onko-gynekologický online workshop v michalovskej nemocnici. Pomáhalo aj hlasom ovládané robotické rameno

    V Nemocnici Svet zdravia Michalovce sa pod vedením MUDr. Marcela Vanča z Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem a primára onko-gynekologického oddelenia MUDr. Jána Bujňáka uskutočnil v spolupráci s firmami Ultramed, Medirecord, Johnson, Promedeus a Medtronik šiesty endoskopický workshop, ktorý bol vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu po prvýkrát vysielaný online a naživo cez internú sieť…
  • 28.10.2022 | Aktuality

    Jesenné fotenie s našimi najmenšími

    V Nemocnici Svet zdravia Michalovce dorazila jeseň aj na pôrodnicu. Personál oddelenia nachystal pre čerstvé rodičky prekvapenie v podobe jesenného fotenia. Mamičky tak budú mať na toto krásne obdobie peknú spomienku aj v podobe jesenných fotografií ich malých ratolestí. Za pletené vecičky veľmi pekne ďakujeme Miline Bornárovej. Všetkým mladým rodinkám prajeme pevné zdravie a veľa šťastných spoločných chvíľ.…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)