Prejsť na obsah

Michalovská nemocnica začína s testovaním nových lôžok pre nemocnicu novej generácie

Výstavba nemocnice novej generácie sa v Michalovciach začala už pred niekoľkými mesiacmi. Hoci uvedenie do plnohodnotnej prevádzky je naplánované na január 2018, projektový tím spoločne s personálom nemocnice začína intenzívne pracovať už aj na výbere nového vybavenia. Jednou z najdôležitejších súčastí z pohľadu pacienta je nemocničné lôžko. V spolupráci s českým výrobcom Linet sa realizuje…

13.10.2015

Výstavba nemocnice novej generácie sa v Michalovciach začala už pred niekoľkými mesiacmi. Hoci uvedenie do plnohodnotnej prevádzky je naplánované na január 2018, projektový tím spoločne s personálom nemocnice začína intenzívne pracovať už aj na výbere nového vybavenia. Jednou z najdôležitejších súčastí z pohľadu pacienta je nemocničné lôžko. V spolupráci s českým výrobcom Linet sa realizuje jednomesačný test moderných lôžok v dennej prevádzke priamo na oddeleniach. Zdravotnícky personál spoločne s pacientmi tak bude môcť vyskúšať nové lôžka a na základe vlastných skúseností pomôcť pri finálnom výbere.

2015-10-13-SZ-NNG MI-Testovanie novych lozok 2.jpg

„Nemocničné lôžka patria skôr k slabým stránkam slovenských nemocníc. Ich počet je vysoký a pravidelnú obnovu si nemocnice z finančných dôvodov väčšinou nemôžu dovoliť. Na druhej strane práve lôžka významne ovplyvňujú komfort a proces liečby počas hospitalizácie. Keďže nemocnica novej generácie v Michalovciach má predstavovať nový štandard medicínskej starostlivosti, výber lôžok je pre tento projekt veľmi dôležitý, a preto s ním začíname už 2 roky pred dokončením,“ vysvetlil MUDr. Peter Rovder, námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice Svet zdravia Michalovce.

2015-10-13-SZ-NNG MI-Testovanie novych lozok 1.jpg

Spoločnosť Linet poskytla michalovskej nemocnici na testovanie 7 rôznych modelov lôžok. Ich štandardnou výbavou je napríklad matrac proti preležaninám. Vyššie modely obsahujú elektronické nastavenie výšky a sklonu postele. Pre jednoduchšiu manipuláciu s pacientom je dostupná aj funkcia laterálneho (do boku) náklonu. Lekári a sestričky oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny ocenenia napríklad špeciálne lôžko s automatickou váhou. Tá je dôležitá pri určení telesnej hmotnosti a pri stanovení medikamentóznej liečby u paralyzovaného pacienta. Najvyšší model výrobcu sa volá Multicare a predstavuje špičku v resuscitačných lôžkach. Vďaka automatickej laterálnej terapii s náklonom až 30 stupňov pomáha predchádzať respiračným komplikáciám urgentných pacientov. Kompletné ovládanie je zabezpečené cez dotykový displej. Samozrejmosťou je aktívny systém matraca proti preležaninám alebo alarm proti neželanému opusteniu lôžka pacientom. Dnešné moderné lôžka sa musia vyznačovať komfortom pre pacienta, bezproblémovou mobilitou, kvalitnými a hygienicky ľahko udržiavateľnými materiálmi. Funkčná variabilita má reagovať na individuálne potreby jednotlivých oddelení a diagnóz.

Kľúčové fakty o nemocnici novej generácie v Michalovciach:

  • Moderná architektúra vytvárajúca liečivé prostredie (prízemie a tri nadzemné poschodia s vnútornými átriami)
  • Centrálny urgentný príjem
  • Komplexná rádiodiagnostika s CT a MR
  • OMIS (oddelenie multiodborovej intenzívnej starostlivosti)
  • Lôžkové časti (310 až 370 plávajúcich lôžok v novej budove; celkový počet lôžok nemocnice vrátane infektologického a onkologického pavilónu bude až 443)
  • Vysoký podiel jednolôžkových izieb
  • 8 moderných operačných sál
  • Oddelenie jednodňovej chirurgie
  • 4 pôrodné izby a moderná pôrodná zákroková sála
  • Moderný parkovací systém, 170 parkovacích miest pre pacientov, zamestnancov a pre dodávateľov
  • Pripravenosť na nemocnicu bez papierov
  • Celková plánovaná investícia v objeme 34 miliónov eur
  • Začiatok prevádzky v januári 2018

2015-10-13-SZ-NNG MI-Vystavene nove lozka.jpg

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 25.02.2021 | Aktuality

    Poďakovanie firme Sladučké Ovocie

    Firma Sladučké Ovocie s.r.o., podporila zamestnancov rimavskosobotskej všeobecnej nemocnice Svet zdravia, a. s., darovaním čerstvého ovocia, zeleniny a produktov vlastnej výroby. V mene všetkých zamestnancov oddelenia vnútorného lekárstva vyslovujeme úprimné poďakovanie za toto milé gesto a podporu. ĎAKUJEME!
  • 03.04.2023 | Aktuality

    MUDr. Andrej Leňo – naša legenda medicíny

    Vzdelaný, pracovitý, rozvážny, spravodlivo prísny, náročný na seba a svojich kolegov. Tak si pamätajú MUDr. Andreja Leňa – primára chirurgického oddelenia (1946 – 1976) jeho kolegovia a obyvatelia Humenného. Za skvelé operačné výsledky, vysoké profesionálne nasadenie, húževnatosť a rozhodujúci vplyv na rozvoj chirurgie je právom zaraďovaný medzi legendy československej chirurgie. V roku 2000 bola na…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.