Prejsť na obsah

Nácvik postupu pri výskyte vysokonebezpečnej nákazy

Precvičenie postupov nemocnice pri  zistení podozrenia na výskyt vysoko nebezpečnej nákazy u osoby v príjmovej ambulancii a precvičenie realizácie činností určených opatrení na začatie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Úlohy: Precvičiť  postupy činnosti zdravotníckych zamestnancov urgentného príjmu/ príjmovej ambulancie, preveriť vzájomnú komunikáciu s RÚVZ a reakcie cvičiacich  pri zistení osoby podozrivej na VNN. Preveriť praktické zvládnutie  používania…

15.06.2016

Precvičenie postupov nemocnice pri  zistení podozrenia na výskyt vysoko nebezpečnej nákazy u osoby v príjmovej ambulancii a precvičenie realizácie činností určených opatrení na začatie poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Úlohy:

  • Precvičiť  postupy činnosti zdravotníckych zamestnancov urgentného príjmu/ príjmovej ambulancie, preveriť vzájomnú komunikáciu s RÚVZ a reakcie cvičiacich  pri zistení osoby podozrivej na VNN.
  • Preveriť praktické zvládnutie  používania OOPP,  dezinfekčných a dekontaminačných postupov.

Pred samotným nácvikom  bolo vykonané školenie so zamestnancami CPO / príjmovej ambulancie. Tiež  boli preškolení sanitári a  upratovačky o dekontaminácii a dezinfekčných postupoch pri  podozrení na VNN v spolupráci s RÚVZ.

Priebeh  cvičenia – situácia

Dňa 5.5.2016 v čase o 9,00 hod. prišiel pacient na CPO/príjmovú ambulanciu/urgentný príjem s príznakmi :  horúčka, triaška,  malátnosť, bolesti hlavy a svalov, hnačka a zvracanie. Cestovateľská anamnéza: pacient uvádzal, že sa pred týždňom vrátil z pobytu v Siera Leone, kde pracoval ako humanitárny pracovník a po príchode domov sa začali prejavovať uvedené symptómy.

Lekár odobral anamnézu, pri ktorej sa zistili príznaky:  horúčka, malátnosť, bolesti hlavy, svalov, hnačka a zvracanie. Pacient udával, že sa vrátil z rizikovej oblasti . Na základe pozitívnej klinickej a epidemiologickej anamnézy  lekár vyslovil podozrenie z ochorenia na VNN, ktoré konzultoval so službukonajúcim lekárom KICM UNLP Košice. Personál si obliekol OOPP a nasadil ochranné rúško pacientovi. Na základe konzultácie podozrenie na VNN ihneď hlásil regionálnemu hygienikovi RÚVZ  TV a vedeniu nemocnice.

Lekár podľa požiadavky regionálneho hygienika RÚVZ doplnil a skompletizoval klinické a anamnestické epidemiologické údaje. Lekár na základe nariadenia regionálneho hygienika:

  • izoloval pacienta vo vyčlenenej miestnosti – presun do izolačnej miestnosti,
  • vypracoval menný zoznam zdravotníckych pracovníkov, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s pacientom podozrivým na VNN a izoluje ich vo vyčlenenej miestnosti,
  • vypracoval menný zoznam s telefonickým kontaktom prítomných v čakárni oddelenia, ktorí  prišli do úzkeho kontaktu s pacientom, uzavrie čakáreň a vyzval ich, aby počkali na rozhodnutie regionálneho hygienika.

Lekár vyčkal na príchod určenej posádky KE ZZS a odovzdal jej pacienta. Hygienik nemocnice v súčinnosti s epidemiológom pripravil návrh na realizáciu protiepidemiologických opatrení. Bola vykonaná dekontaminácia a dezinfekcia osôb, nástrojov a použitých veci.

  Vysokonebezpečná nákaza_NsP TV.jpg

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 06.11.2017 | Aktuality

    Prof. MUDr. Klačanský, CSc. operoval aj v Trebišove

    Dňa 26.10.2017 poctil svojou návštevou trebišovskú nemocnicu významný odborník a medzinárodne uznávaný lekár prof. MUDr. Juraj Klačanský, CSc.   Prof. Klačanský operačne predviedol nové mikrochirurgické výkony v odbore otorinolaryngológie, čím obohatil poznatky našich zdravotníckych zamestnancov o nové postupy a techniky, ktoré budú môcť neskôr sami využívať pre našich pacientov. Sme veľmi radi, že aj týmto…
  • 08.06.2021 | Aktuality

    Ortopédi trénovali operačné techniky v kamióne

    Na konci mája mali slovenskí ortopédi jedinečnú možnosť vyskúšať si najmodernejšie metódy artroskopických operačných techník v špeciálnom kamióne s dvomi kompletne vybavenými operačnými sálami.   Kamión bol dva dni v Bratislave na pôde Polikliniky ProCare Medissimo, kde ho primárne využili ortopédi zo siete ProCare Trnavské Mýto a Orthocenter Dunajská Streda. „Tréning bol určený pre skúsených…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)