Prejsť na obsah

Očkujeme sa proti chrípke

Cieľom Dňa očkovania v sieti našich zariadení je zvýšiť počet zdravotníkov chránených pred chrípkou očkovaním, motivovať ostatných kolegov a prispieť tak k ochrane ich zdravia a obmedzeniu cirkulácie vírusu chrípky v našich zdravotníckych zariadeniach. Očkovanie je klúčové „Zdravotníci by mali byť zodpovední a ísť príkladom. Patria do špecifickej rizikovej skupiny, pracujú vo vysoko rizikovom prostredí…

22.10.2021

Cieľom Dňa očkovania v sieti našich zariadení je zvýšiť počet zdravotníkov chránených pred chrípkou očkovaním, motivovať ostatných kolegov a prispieť tak k ochrane ich zdravia a obmedzeniu cirkulácie vírusu chrípky v našich zdravotníckych zariadeniach.

Očkovanie je klúčové

„Zdravotníci by mali byť zodpovední a ísť príkladom. Patria do špecifickej rizikovej skupiny, pracujú vo vysoko rizikovom prostredí a často s rizikovými pacientmi. Preto je dôležité, aby okrem svojho zdravia, chránili aj zdravie svojich pacientov a rodín. Neočkovaní zdravotníci majú tri- až štyrikrát vyššie riziko infikovania sa chrípkou ako neočkovaný, zdravý dospelý človek,“  hovorí MUDr. Martin Šimo, medicínsky riaditeľ siete ProCare a Svet zdravia. „Naša sieťová vakcinačná kampaň proti chrípke ukázala, že sa tejto téme budeme musieť venovať dlhodobo, pretože povedomie aj samotných zdravotníkov je v tejto veci relatívne nízke,“ dodáva Šimo. Zdravotníci siete chcú svojim prístupom motivovať nielen svojich kolegov, ale aj rodinných príslušníkov a ostatné blízke kontakty rizikových osôb, aby sa zaočkovali. Princípom ochrany je vytváranie bariéry pred šírením ochorenia, a tým zníženie rizika infekcie od osôb žijúcich s chronicky chorým, seniorom, či tehotnou ženou v jednej rodine alebo kolektíve. „Mnohí naši pacienti patria k rizikovým skupinám ohrozeným  nákazou chrípky. Pacienti  s chronickými ochoreniami, so zníženou imunitou a na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú najviac vnímaví na vznik infekcií a sú tým pádom vystavení riziku závažných komplikácií svojho primárneho ochorenia“, konštatuje PhDr. Martin Ballay MPH, MBA, námestník nemocnice v Galante pre ošetrovateľskú starostlivosť. „Očkovanie zdravotníkov v našej nemocnici vnímame zároveň ako osvetový moment pre širokú verejnosť, aby sme aj osobným príkladom pomohli zvyšovať dôveru v očkovanie u širokej verejnosti a aby ho vnímali ako jednu z najúčinnejších prevencií šírenia infekčných ochorení“.

Očkovať proti chrípke možno aj súbežne s COVID-19

Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť vo svojich odporúčaných postupoch pri aplikácii očkovacích látok proti chrípke a COVID-19 u dospelej populácie v čase chrípkovej očkovacej sezóny, usmerňuje poradie a odstupy jednotlivých očkovaní. „Vakcíny proti chrípke a proti COVID-19 sú obe neživé očkovacie látky. Ak sa ako prvá podá vakcína proti chrípke, očkovacia látka proti COVID-19 sa podá optimálne po 14 dňoch, z dôvodu lepšieho rozlíšenia prípadných nežiaducich účinkov. Ak sa ako prvá podá vakcína proti COVID-19, odporúča sa dodržať 14 dňový interval po ukončení celej očkovacej schémy, v prípade dvojdávkovej schémy až po aplikácii 2. dávky vakcíny proti COVID-19. V prípade, že je očkovaná osoba vo vysokom riziku nákazy a ťažkého priebehu ochorenia Covid-19, alebo chrípky, môžu sa obe vakcíny (proti chrípke a proti COVID-19) podať s akýmkoľvek odstupom, alebo súbežne, každá do iného ramena. Súbežné očkovanie proti chrípke a Covid-19 sa odporúča aj v prípade rizika, že očkovaná osoba na ďalšie očkovanie nepríde.“ hovorí prof. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD. MPH, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti. Očkujú sa zdravé osoby, ktoré nemajú klinické príznaky akútneho ochorenia a neboli v kontakte s osobou pozitívne testovanou na vírus SARS-CoV-2“, dodáva Krištúfková.

Zdravotníci, zapojte sa do projektu

Do projektu Chránime našich pacientov Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti je v tejto chvíli zapojených takmer 300 zdravotníckych zariadení na celom Slovensku.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 26.05.2023 | Aktuality

    Celoslovenská konferencia – Dunajskostredský deň ošetrovateľstva

    V Dunajskej Strede sa pri príležitosti medzinárodného dňa sestier tohto roku uskutočnila už po šiesty krát celoslovenská konferencia, pod názvom Dunajskostredský deň ošetrovateľstva ktorej ústrednou témou bola „Naše sestry, Naša budúcnosť“. Sme nesmierne radi, že sme sa zišli v takom hojnom počte a za účasti prednášajúcich zabezpečili vysokú úroveň. Hlavnými témami konferencie boli – Právne…
  • 08.03.2021 | Aktuality

    Narodili sa prvé dvojčatá v tomto roku v dunajskostredskej nemocnici

    3. marca sa v dunajskostredskej nemocnici narodili prvé dvojčatá v roku 2021. Šťastná mamička si zoberie domov dievčatko Lilien Némethovú, ktoré sa narodilo o 09:30 hod. s hmotnosťou 2090 g a dĺžkou 46 cm a chlapčeka Dávida Németha, ktorý sa narodil o 2 minúty neskôr ako jeho sestrička s hmotnosťou 2530 g a dĺžkou 47 cm.
  • 21.02.2020 | Aktuality

    Valentínska kvapka krvi 2020 v rožňavskej nemocnici

    Územný spolok SČK tohtoročnú Valentínsku kvapku krvi opäť realizoval na pôde Nemocnice s poliklinikou sv. Barbory Rožňava, a. s.. Kampaň podporili nielen skúsení viacnásobní darcovia, ale zapojilo sa i množstvo prvodarcov – študentov stredných škôl SOŠ technickej, Gymnázia Pavla Jozefa Šafárika či Obchodnej akadémie v Rožňave.   Zaujímavosťou bolo, že dve prvodarkyne sa rozhodli práve v deň svojich 18. narodenín…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)