Prejsť na obsah

Ortopéd z Nemocnice Medissimo F. Okál: „Keď koleno hrubne, vychyľuje sa a bolí aj v noci, pomôže výmena kĺbu“

Výmeny kolenného kĺbu sa ľudia nemusia obávať a odkladať ju, citeľne im skvalitní život. Keď ich už poškodenie kolena obmedzuje aj pri bežných činnostiach, nie je dôvod čakať.

24.09.2024
operacia kolenneho klbu TEP

Výmena kĺbu dokáže pomôcť

„Keď už pacienti majú bolesti pri bežnej chôdzi, napríklad si nedokážu ísť nakúpiť, je to moment, keď by nemali váhať a mali by zvážiť aj toto riešenie,“ vysvetlil v rozhovore pre TASR primár oddelenia jednodňovej chirurgie Nemocnice Medissimo v Bratislave MUDr. František Okál. Dodal, že operácia spraví z bolestivého alebo nefunkčného kĺbu opäť funkčný a použiteľný.

„Závažné poškodenie kolenného kĺbu, tzv. degeneratívne poškodenie, sa prejavuje najmä zmenou osi končatiny, keď už koleno hrubne, stáva sa nesymetrickým. Dochádza k výraznejšiemu obmedzeniu rozsahu pohybu kolenného kĺbu. Samozrejme, je sprevádzané najmä bolestivosťou. Bolesť býva často aj nočná, keď pacienti pociťujú v kolennom kĺbe tlak,“ ozrejmil odborník.

Priblížil, že výmena kolenného kĺbu je komplexný výkon, pri ktorom sa operačne nahradia povrchy opotrebovaného kĺbu kĺbovou náhradou. „Podľa rozsahu postihnutia môže ísť o výmenu len časti kolenného kĺbu. Pri výraznejšom postihnutí s poškodením väčšieho rozsahu kolena je potrebné pristúpiť k totálnej endoprotéze kolenného kĺbu s nahradením všetkých častí kolena. V niektorých prípadoch treba nahradiť aj jabĺčko,“ spresnil Okál.

Dôležitá je rehabilitácia

Zdôraznil, že po operácii je dôležitá rehabilitácia. „Koleno treba rozcvičiť a rozrehabilitovať aj po závažnej operácii. Dôležitý je aj prístup človeka, aby došlo čo najskôr k obnoveniu rozsahu pohybu a schopnosti záťaže,“ uviedol.

Ortopéd upozornil, že aj keď výmena kolenného kĺbu výrazne skvalitní život, niektoré aktivity môžu byť rizikové. „Je to už náhrada, na rozdiel od prirodzeného kolena, umelý kĺb už nevie regenerovať. Rizikom sú športy, kde sú doskoky, nárazy a pády,“ priblížil.

Nemocnica Medissimo sa zameriava na ortopédiu, športovú traumatológiu a rehabilitáciu. Okrem artroskopických výkonov ponúka aj tie endoprotetické. Výmenu kolenného, bedrového aj ramenného kĺbu vie pacientom naplánovať do niekoľkých týždňov.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 08.03.2016 | Aktuality

    Medzinárodný deň žien v nemocnici Svidník

    Mužská časť vedenia obdarovala ženy v nemocnici Svidník. Dar úsmevu  so symbolickým karafiátom a prianím všetkého len to najlepšieho k dnešnému sviatku žien sa niesol celou nemocnicou Svidník.      
  • 08.10.2020 | Aktuality

    V humenskej nemocnici dostávajú pacienti zelené a červené náramky

    V humenskej nemocnici je zavedená centrálna triáž pacientov, ktorou prechádza každá osoba pred vstupom do objektov zdravotníckeho zariadenia (a to vrátane sprevádzajúcej osoby, pri objednaní sa na vyšetrenie či pri vyzdvihnutí výsledkov).   Centrálna triáž pacientov sa uskutočňuje každý pracovný deň v čase od 6.00 do 18.00 h. Mimo uvedeného času je vykonávaná v pavilónoch na…
  • 29.07.2020 | Aktuality

    Darujte krv v žiarskej nemocnici

      DARUJTE TO NAJCENNEJŠIE – KRV, POMÔŽTE ZACHRÁNIŤ ŽIVOT. Profesionálny kondičný tréner Maroš Molnár, rodák zo Žiaru nad Hronom, upozorňuje  na dôležitosť darovania krvi: „Vaša krv je v nemocnici veľmi potrebná. Nikdy neviete, kedy môžete zachrániť život  možno aj tej svojej najbližšej osobe. Takže sa nebojte a choďte darovať krv.  Držím vám päste!“odkazuje budúcim darcom.…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.