Prejsť na obsah

Ortopedické oddelenie nemocnice Michalovce úspešne realizuje odbery hlavíc stehenných kostí

V rámci liečby artrózy bedrového kĺbu, tzv. totálnou kĺbovou náhradou sa pri operácií odoberie pacientovi hlava stehennej kosti, ktorá je nahradená umelým kĺbom. V rámci liečby artrózy bedrového kĺbu, tzv. totálnou kĺbovou náhradou sa pri operácií odoberie pacientovi hlava stehennej kosti, ktorá je nahradená umelým kĺbom. Tkanivo sa zvyčajne likviduje, ale v prípade vhodného tkaniva…

06.11.2017

V rámci liečby artrózy bedrového kĺbu, tzv. totálnou kĺbovou náhradou sa pri operácií odoberie pacientovi hlava stehennej kosti, ktorá je nahradená umelým kĺbom.

V rámci liečby artrózy bedrového kĺbu, tzv. totálnou kĺbovou náhradou sa pri operácií odoberie pacientovi hlava stehennej kosti, ktorá je nahradená umelým kĺbom. Tkanivo sa zvyčajne likviduje, ale v prípade vhodného tkaniva a za súhlasu pacienta tkanivo (hlava stehenných kostí) odosielame za špecifických podmienok do Slovenského Centra Tkanív a Buniek.

Darca musí podpísať súhlas s darcovstvom, uchovaním a použitím tkaniva na liečebné účely. Rovnako mu je poskytnutá informácia o cieli, dôležitosti a výhodách liečby tkanivami. Darca má povinnosť byť vyšetrený, aby sa posúdilo, či tkanivo nepredstavuje zdravotné riziko pre príjemcu.

Tkanivo sa po splnení určitých požiadaviek ďalej využíva na liečebné účely, napr. na výplne a náhrady kostných defektov po operáciách nádorov, na podporu hojenia po zlomeninách, pri operáciách chrbtice, po úrazoch.

Zo získaného tkaniva sa okamžite odoberá vzorka na vylúčenie prítomnosti baktérií, vkladá sa do špeciálnej sterilnej nádoby, označí identifikačným štítkom pacienta, dátumom a časom odberu. Tkanivo je až do prevzatia Slovenským Centrom Tkanív a Buniek uložené v chladničke, pri teplote +2 až +8 stupňov Celzia.

Ortopedické oddelenie v Michalovciach úspešne realizuje tieto odbery. Sme radi, že aj takýmto spôsobom naši zamestnanci a rovnako pacienti, ktorí súhlasia s odberom, prispievajú k nezištnej podpore liečby iných pacientov.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 06.04.2022 | Aktuality

    Krajší deň v nemocnici Banská Štiavnica

    Prichádzajúce jarné obdobie je spojené s prebúdzaním prírody. Na uvítanie tohto krásneho obdobia sme sa v štiavnickej nemocnici rozhodli zrealizovať tematickú aktivitu, aby mali pacienti ešte „Krajší deň“. Sadenie kvietkov spolu s pacientmi a zároveň aj zveľadenie spoločných priestorov oddelenia DOS priniesol úsmev na mnohých tvárach. Nechýbala ani prednáška o kvietkoch od pacientky, ktorá sa…
  • 21.12.2022 | Aktuality

    Predvianočná atmosféra v nemocnici Svidník a v nemocnici Stropkov

    Vôňa vianočného punču, vianočné piesne, ale hlavne dobrá predvianočná atmosféra sa niesli v priestoroch nemocnice Svidník počas celého dňa. V priestoroch knižnice si zamestnanci mohli vychutnať vianočný punč a prevziať si od vedenia nemocnice darček – vianočnú deku, s úprimným prianím všetkého dobrého k nadchádzajúcim sviatkom. Nakoľko si choroba nevyberá ročné obdobie, neberie ohľad na sviatky,…
  • 18.09.2019 | Aktuality

    Vranovská nemocnica – Svet zdravia varí guláš

    Prvý septembrový piatok sa niesol v znamení súťaže vo varení gulášu, ktorú už po piaty krát zorganizovala Vranovská nemocnica v obci Zámutov. Sily si zmeralo 29 tímov Svetu zdravia a ProCare naprieč celým Slovenskom. Hodnotila sa nielen chuť, ale aj vizuálna stránka gulášu a celkový dizajn stanovišťa. Od rána nechýbala dobrá nálada a tímový duch, ale predovšetkým…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)