Prejsť na obsah

Pacientom vo vranovskej nemocnici sa budú venovať dobrovoľníci

Nemocnica Penta Hospitals Vranov nad Topľou odštartovala dobrovoľnícky projekt Krajší deň

25.10.2023

Prečítajú im noviny, vypočujú trápenia, zahrajú sa spoločenské hry alebo len budú mlčky nablízku. Detským a starším pacientom v Nemocnici Penta Hospitals Vranov nad Topľou budú chvíle strávené v nemocnici spríjemňovať dobrovoľníci. Vranovská nemocnica dnes totiž slávnostne odštartovala projekt dobrovoľníckych centier Krajší deň a stala sa tak trinástou v sieti Penta Hospitals Slovensko, ktorá sa doň oficiálne zapojila. Ambasádorom Krajšieho dňa vo Vranove nad Topľou sa stal spevák Tomáš Bezdeda.

„Mnohí pacienti sa môžu cítiť v nemocnici opustení. Ak sú deti hospitalizované bez rodiča alebo ide o seniorov bez príbuzných, je dôležité, aby svoj voľný čas po ukončení liečebno-diagnostických procedúr trávili zmysluplne. To zlepšuje ich psychickú pohodu a napomáha liečebnému procesu. Aj preto sme sa pred šiestimi rokmi rozhodli vytvoriť tento dobrovoľnícky projekt, priniesť na oddelenia viac pozitívnej energie a  podporiť tak pohodu a starostlivosť o pacienta v nemocnici,“ hovorí Tatiana Kosťová, autorka a garantka projektu Dobrovoľnícke centrá Krajší deň v sieti nemocníc Penta Hospitals Slovensko.

Dobrovoľnícky projekt vznikol ešte v roku 2016, kedy sa doň zapojili prvé nemocnice siete Svet zdravia (teraz už Penta Hospitals Slovensko), a to v Humennom a Banskej Štiavnici. Postupne sa pridávali ďalšie a dnes oficiálne projekt spustila aj nemocnica vo Vranove nad Topľou.

„Chvíle, ktoré musí pacient stráviť v nemocnici, sú náročné pre každého človeka, obzvlášť pre starších či detských pacientov. O to viac nás teší záujem dobrovoľníkov, ktorým sme vďační za to, že sa rozhodli obetovať kúsok svojho voľného času a nezištne ho venovať našim pacientom. Pacienti s nimi môžu prísť na iné myšlienky a v príjemnejšej atmosfére zmysluplne využiť svoj voľný čas. Záleží nám na tom, aby u nás pacienti dostali kvalitnú zdravotnú starostlivosť, a tiež aby sa u nás cítili najlepšie, ako to daná situácia umožňuje,“ uviedol Eugen Lešo, riaditeľ Nemocnice Penta Hospitals Vranov nad Topľou.

Svoju aktivitu dobrovoľníci zameriavajú primárne na pacientov na detskom a doliečovacom oddelení. Celý priebeh návštevy je prispôsobený predstavám a zdravotnému stavu pacienta. Môže ísť o tichú prítomnosť, rozhovor, prechádzku, čítanie knihy či hranie spoločenskej hry. Obľúbené sú aj tvorivé dielničky, v rámci ktorých dobrovoľníci s pacientmi vyrábajú rôzne maličkosti, ktorými potom obdarúvajú svojich blízkych alebo sa využívajú na skrášlenie nemocničných priestorov. Okrem individuálnej dobrovoľníckej práce centrá organizujú aj spoločné akcie pri príležitosti sviatkov, ako sú Mikuláš, Vianoce či Veľká noc.

Ambasádorom dobrovoľníckeho projektu vo Vranove sa stal spevák Tomáš Bezdeda, ktorý dnes potešil svojím hudobným vystúpením pacientov aj zamestnancov nemocnice.

„Ak dokážeme na inej tvári vyčariť úsmev, potešiť milým slovom, vypočuť trápenie či urobiť niekomu krajší deň,  to je skutočná pomoc. Nemusíme hneď tvoriť megalomanské veci a byť hrdinami. Stačí, ak má naša podpora veľký význam pre jedného konkrétneho človeka. Aj preto som sa pred niekoľkými rokmi rozhodol zapojiť do projektu Krajší deň, ktorý je práve o jednoduchých, no dôležitých dobrých skutkoch,“ povedal spevák.

V rámci centra Krajší deň sa vo vranovskej nemocnici pacientom venuje už 28 dobrovoľníkov. V nemocnici im je k dispozícii jeden zamestnanec ako ich koordinátor, ktorý súčasne spolupracuje s inštitúciami a s organizáciami v meste. Pomáha dobrovoľníkom pri výbere vhodných pacientov, predstaví dobrovoľníka pacientovi, venuje sa dobrovoľníkom pri zabezpečovaní ich potrieb vyplývajúcich z pôsobenia v nemocnici. Najviac záujemcov o dobrovoľnícku činnosť pochádza z radov študentov, no sú medzi nimi aj dôchodcovia a ľudia v produktívnom veku.

Odporúčaný profil dobrovoľníka:

  • vek 17 rokov a viac;
  • dobrý zdravotný stav;
  • správna dávka sebareflexie, empatie a trpezlivosti;
  • pozitívne naladený;
  • ochotný aspoň jedenkrát do týždňa navštíviť pacientov v nemocnici na jednu až dve hodiny.

Projekt prebieha v celkovo 13 nemocniciach siete Penta Hospitals Slovensko – v Humennom, Trebišove, Rimavskej Sobote, Rožňave, Svidníku, Spišskej Novej Vsi, Michalovciach, Partizánskom, Dunajskej Strede, Topoľčanoch, Galante a v Stropkove.

V prvom polroku  2023 bolo do projektu zapojených celkovo 105 pravidelných, aktívnych dobrovoľníkov, ktorí spoločne odpracovali 956 dobrovoľníckych hodín. Spolu pomohli 212 pacientom na detských oddeleniach a 429 pacientom na oddeleniach dlhodobo chorých, resp. geriatrických oddeleniach. Okrem pravidelných dobrovoľníkov do nemocnice prichádzajú počas jednorazových akcií (napr. Mikuláš) aj nárazoví dobrovoľníci, ktorých bolo  297. Tí zväčša realizujú umelecké podujatia pre pacientov alebo skrášľujú areál nemocnice.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 22.10.2021 | Aktuality

    Medzinárodný deň za zdravé prsia

    V galantskej nemocnici si pripomenuli Medzinárodný deň za zdravé prsia. 3 sekundy, približné toľko trvá vyhotovenie jednej snímky na mamografe, ktorá môže žene zachrániť život. Mamografické vyšetrenie je najpresnejšia forma preventívnej diagnostiky a záchytu minimálneho karcinómu prsníka. Preto, milé dámy a slečny, nezabúdajte na starostlivosť o seba, pravidelné samovyšetrovanie prsníkov a prevenciu.
  • 11.02.2019 | Aktuality

    Začína sa piaty ročník súťaže Medik roka 2019

    Sieť nemocníc Svet zdravia vyhlasuje spoločne s partnermi už piaty ročník odbornej súťaže Medik roka 2019, ktorá je určená študentom 5. a 6. ročníka lekárskych fakúlt. Budúci lekári v odbore všeobecné lekárstvo si v nej môžu zmerať svoje teoretické poznatky a vedomosti otestovať v podmienkach skutočnej nemocnice. Marcové vyvrcholenie súťaže bude v humenskej nemocnici a…
  • 20.05.2017 | Aktuality

    Watson bude radiť onkológom

    Onkologické centrum v Michalovciach začalo od 01.05. 2017 využívať pri liečbe nádorových ochorení počítačový softvér, ktorý umožňuje onkológovi vybrať najvhodnejšiu liečebnú možnosť, resp. porovnať svoj výber liečby s najnovšími vedeckými poznatkami v tejto oblasti.   Uvedená umelá inteligencia IBM Watson for Oncology je softvér, ktorý začala nemocnica Michalovce využívať spolu so svojimi sesterskými nemocnicami v…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)