Prejsť na obsah

Po operácii kolena na triatlon

Dnes Vám prinesieme príbeh, ktorý je dôkazom toho, že aj po komplikovanejšom zranení je pri správnej dávke motivácie a vhodnej lekárskej starostlivosti možný návrat k maximálnym výkonom. Rozprávali sme sa s Michalom Dacejom, ktorý po operácii absolvoval niekoľko pretekov vrátane triatlonu.

03.10.2024
nemocnica-michalovce_ortopedia-zranenie a operacia kolena

Michal, môžeš nám opísať, ako vzniklo tvoje zranenie kolena?

Bolo to  v roku 2022. Pri rekreačnom hokeji s partiou došlo k stretu s protihráčom. V tom čase som bol asi aj pretrénovaný, vtedy je telo náchylnejšie na úraz, a náraz kolena o koleno spôsobil zranenie menisku. Operácia prebehla v krátkom čase na ortopedickom oddelení Michalovskej nemocnice. Plnohodnotný tréning sa začal približne 4 týždne po operácii.

Pravidelne športuješ a zúčastňuješ sa náročných pretekov.

Ktoré patrili medzi najväčšie výzvy?
Už pred úrazom a operáciou som absolvoval veľa bežeckých pretekov, hlavne behy do vrchu, teda vertikály, ktoré ma bavia najviac. Absolvoval som takisto niekoľko krátkych triatlonov. Po operácii kolena a rekonvalescencii som sa začal pripravovať aj na dlhý triatlon. Najnáročnejšie boli pre mňa zatiaľ Oravaman v roku 2023 a tohtoročný Triathlon Attack.

Ako prebieha taký Triathlon Attack?

Boli to preteky v južnej časti Nízkych Tatier, kde vrchol Chopku predstavuje zhruba polovicu bežeckej trate. Preteky pozostávajú z troch kontinuálnych disciplín. Štartovali sme o piatej ráno. Dva kilometre plávanie, 139 kilometrov bicykel s celkovým prevýšením 3 000 metrov a následne dvadsaťtrikilometrová bežecká časť s výbehom na hlavný hrebeň v Krížskom sedle a zbehom z Krúpovej cez  Kosodrevinu do cieľa. Celé som to zvládol zhruba za 11,5 hodiny. Popravde, vedel by som to absolvovať asi aj rýchlejšie, ale štartoval som s nedoliečeným výronom členka, čo bolo trochu riziko, ale entuziazmus, vidina cieľa a adrenalín bolesť potlačia, čo poznajú všetci športovci. Trať, najmä bežecká, je v niektorých úsekoch veľmi technická s množstvom veľkých kameňov typických pre Tatry, čo je aj pre najlepších trailových bežcov ťažko zvládnuteľné a takéto úseky prejdú chôdzou. V A kategórii som sa umiestnil na trinástom mieste. Tieto preteky bol veľmi náročné a atraktívne nielen samotným prevýšením 4 400 m, ale aj prírodou s krásnymi výhľadmi. Aj keď po poslednom zranení členka som sľuboval, že pri behu sa už budem pozerať len pod nohy, výhľady z hrebeňa Nízkych Tatier som si nenechal ujsť. (smiech)

Ako zvládalo takto náročné preteky tvoje operované koleno?

Koleno sa počas súťaže správalo dobre a neevidoval som žiadny problém. Našťastie je toto zranenie úplne zažehnané. Ako som spomínal, aktuálnym bolestivým problémom bol počas pretekov zranený členok.

Ako prebieha príprava na triatlon?

Príprava na takýto triatlon u mňa ako hobby športovca popri práci trvá približne 1,5 hodiny denne. Musím myslieť aj na svoju prácu, ktorá je sčasti manuálna, a preto nemôžem ísť pri tréningoch úplne na hranu ako profesionálni športovci, ktorí idú po tréningu ležať. Zatiaľ nemám rodinné záväzky, takže čas na tréning sa vždy nájde. Dôležitá je hlavne pravidelnosť, nie prehnaná drina.

Chystáš sa na ďalšie súťaže?

Aktuálne som vo fáze, keď sa mi darí pravidelne sa zúčastňovať na polovičných Ironmanoch, čo je medzinárodne zadefinované ako Ironman 70,3 (vyjadrenie trasy v míľach: približne 113 km). V rámci týchto súťaží cestujem po celej Európe, čo mi, samozrejme, dáva skvelú možnosť spoznávať nové krajiny a zašportovať si pri tom. Najbližšie sa chystám na Medzinárodný maratón mieru v Košiciach, ktorý má svoje čaro hlavne vďaka celkovej atmosfére, po ktorom prejdem do zimného režimu a budem sa viac venovať regenerácii.

Zranenie menisku kolena

Kolenný kĺb je najväčším kĺbom ľudského tela. Zároveň je jedným z najčastejšie poranených kĺbov a anatomicky je biomechanicky veľmi zložitý. U Michala došlo k poraneniu tzv. mäkkého kolena, ktoré  je často podceňované, aj keď môže mať zásadný vplyv na kvalitu života pacienta. Liečba týchto úrazov patrí do rúk ortopéda, pričom za posledné roky zaznamenávame zvýšenie incidencie týchto úrazov, a to z dôvodu nárastu úrovne športovej aktivity u bežnej populácie.

Je dôležité venovať pozornosť nielen liečbe, ale aj prevencii týchto úrazov. Nezabúdať na správny strečing a posilňovanie svalového aparátu kolena. Ak už k úrazu dôjde, na prvom mieste je včasná diagnostika, ktorú vieme vzhľadom na závažnosť poranenia poskytnúť v spolupráci s rádiologickým oddelením do niekoľkých hodín od úrazu,“ uviedol MUDr. Michal Geroč, lekár ortopedického oddelenia Nemocnice Penta Hospitals Michalovce.

Michalovi ďakujeme za rozhovor a prajeme pevné zdravie a veľa úspechov ako v športovom, tak aj v osobnom živote.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 11.06.2019 | Aktuality

    Galantská nemocnica dostala pre novorodencov monitory dychu

    Novorodenecké oddelenie Nemocnice Svet zdravia Galanta dostalo od Nadácie Križovatka desať monitorov dychu. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Monitory si môžu mamičky z nemocnice aj požičať domov.   „Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s…
  • 19.11.2014 | Aktuality

    Purpurové srdce pre Máriu Vasilovú z humenskej nemocnice

    Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí (17. november) odovzdalo Občianske združenie malíček ceny Purpurové srdce. Na Slovensku sa toto ocenenie odovzdáva tretíkrát a predstavuje symbol, ktorý spája komunitu rodín s predčasne narodenými deťmi po celom svete. V kategórii Osobnosť Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej  spoločnosti sa stala jej laureátkou MUDr. Mária Vasilová z nemocnice Svet…
  • 26.10.2020 | Aktuality

    Reakcia MUDr. Mareka Pytliaka na odkaz pre svidnícku nemocnicu

    Člen krízového štábu MUDr. Peter Visolajský a predseda Zachráňme zdravotníctvo odkázal svidníckym zdravotníkom: „Vaša nemocnica je malá a bezvýznamná“.   Zdieľame reakciu medicínskeho námestníka MUDr. Mareka Pytliaka, ktorý sa ohradil voči urážlivým tvrdeniam nitrianskeho odborára v piatkovom rozhovore. Tie prišli v čase, kedy svidnícka nemocnica a jej zdravotníci vytrvalo čelia náporu COVID-19 pacientov, sú v…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.