Prejsť na obsah

Preventívna prehliadka

V súvislosti s koronakrízou sa veľa hovorilo o tom, že nevykonávanie preventívnych prehliadok bude mať za následok zvýšenú mieru odvrátiteľnej úmrtnosti. Je tomu tak naozaj? Dozviete sa v rade všeobecnej lekárky pre dospelých Nemocnice Svet zdravia Michalovce MUDr. Kataríny Varechovej.   Preventívna prehliadka neinformuje len o vašom aktuálnom zdraví, ale je tiež ukazovateľom toho, čo…

12.06.2020

V súvislosti s koronakrízou sa veľa hovorilo o tom, že nevykonávanie preventívnych prehliadok bude mať za následok zvýšenú mieru odvrátiteľnej úmrtnosti. Je tomu tak naozaj? Dozviete sa v rade všeobecnej lekárky pre dospelých Nemocnice Svet zdravia Michalovce MUDr. Kataríny Varechovej.

 

Preventívna prehliadka neinformuje len o vašom aktuálnom zdraví, ale je tiež ukazovateľom toho, čo treba zlepšiť, aby ste si ho zachovali. V prípade zachytenia doposiaľ skrytých ochorení, predstavuje možnosť včas a účinne ich riešiť.

Miera účasti pacientov na preventívnych prehliadkach, je stále veľmi nízka

Absolvovali ste v posledných dvoch rokoch preventívnu prehliadku? Ak nie, urobte počas letných mesiacov niečo pre svoje zdravie! Navštívte po telefonickom objednaní vášho všeobecného lekára a buďte pripravení na obávanú jesennú vlnu koronavírusovej epidémie.

Čo je súčasťou preventívnej prehliadky?

Súčasťou preventívnej prehliadky sú okrem celkového fyzikálneho vyšetrenia aj krvné testy, ktoré zahŕňajú:

  • vyšetrenie sedimentácie červených krviniek,
  • krvný obraz a diferenciálny krvný obraz,
  • glukózu nalačno,
  • kreatinín ako ukazovateľ funkcie obličiek a ALT ako najcitlivejší marker funkcie pečene.

Ďalšia náplň krvných testov sa odvíja od vášho veku a pridružených ochorení.

Váš doktor vám vyšetrí tiež moč, zmeria hmotnosť, výšku a krvný tlak. Následne skontroluje očkovanie proti tetanu a záškrtu, ktoré u nás patrí k povinným očkovaniam a preočkúva sa v intervale 10-15 rokov.

U pacientov nad 40 rokov sa vyhodnocuje:

  • hladina cholesterolu a triglyceridov,
  • ekg. záznam,
  • v závislosti od poisťovne sa doplní aj test na okultné (skryté) krvácanie zo stolice, ktorý je súčasťou národného skríningu karcinómu hrubého čreva.

V rámci skríningu karcinómu prostaty sa u mužov nad 40 rokov, tiež v závislosti od poisťovne, dopĺňa aj urologické vyšetrenie.

U žien v každom veku je súčasťou prehliadky aj prehliadka u gynekológa. Samozrejmou, k prehliadke patrí aj následný pohovor o vašej aktuálnej zdravotnej, ale aj súčasnej životnej situácii.

Všeobecný lekár aj školená sestra v ambulancii vám môže poradiť, ako sa zbaviť škodlivých návykov, prípadne vás nasmerovať k iným formám pomoci so zmenou životného štýlu, ktorý je dôležitým faktorom udržania zdravia.

Kedy nie je možné absolvovať preventívnu prehliadku?

Preventívnu prehliadku nie je možné absolvovať, ak máte infekčné alebo iné akútne ochorenie, napr. respiračná alebo črevná viróza a pod. Takisto je vhodné, aby ste bezprostredne, resp. 1-2 dni pred preventívnou prehliadkou:

  • neabsolvovali výraznú nárazovú fyzickú záťaž (napríklad náročnú vysokohorskú túru, oslavu spojenú s deficitom spánku, veľmi vyčerpávajúcu prácu a pod.),
  • takisto sa odporúča večer pred odberom nekonzumovať ťažké jedlá a alkohol.

Všetky uvedené aktivity môžu viesť u niektorých jedincov k skresleniu laboratórnych výsledkov.

Pozor na syndróm bieleho plášťa

Vzhľadom na to, že pri meraní krvného tlaku v ambulancii sa často vyskytuje tzv. syndróm bieleho plášťa, teda situačné zvýšenie krvného tlaku pri návšteve lekára. Ak máte doma tlakomer, je vhodné odmerať si ho ešte pred prehliadkou niekoľkokrát v pokoji v domácich podmienkach. Pokyny na správne meranie krvného tlaku sú súčasťou návodu na použitie na každom tlakomeri.

Túto radu pre vás pripravila MUDr. Katarína Varechová, všeobecná lekárka pre dospelých Nemocnice Svet zdravia MichalovcePáčila sa vám táto rada? Viac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 28.12.2015 | Aktuality

    Dunajskostredská nemocnica vybudovala nové nadštandardné izby

    Nemocnica Svet zdravia Dunajská Streda s finančnou pomocou zdravotnej poisťovne Dôvera vybudovala dve nové VIP izby pre pacientov chirurgického a gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. Tieto nadštandardné VIP izby predstavujú najvyššiu úroveň komfortu nemocníc Svet zdravia (celkovo je ich v sieti vybudovaných 37). Samozrejmosťou je samostatné sociálne zariadenie, atraktívny interiér, LCD televízor a maximálne súkromie. Štandardný poplatok je…
  • 28.11.2023 | Aktuality

    Kemp mladých pediatrov

    V dňoch 23.11.2023 až 25.11.2023 sa konal Kemp mladých pediatrov, ktorý je určený pre mladých lekárov v rámci nemocničnej siete Penta Hospitals.
  • 21.09.2018 | Aktuality

    Opekačka pre klientov Špecializovaného zariadenia

    Na 12. september sme pre našich klientov pripravili dlho očakávanú a vytúženú opekačku. Počasie nám prialo, slniečko krásne hrialo. Chuťové poháriky prebudila šíriaca sa vôňa opekaných špekáčikov, na ktorých si naši klienti s radosťou pochutnali. O dobrú náladu a úsmev na tvári sa postarala ľudová hudba a známe piesne, ktoré klientov rozospievali a niektorých aj roztancovali. Tešilo nás, že sme…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)