Prejsť na obsah

Školenie sestier pri ošetrovaní PICC katétra a i.v portov

V piatok 10. marca sa na onkologickom oddelení Nemocnice s poliklinikou Trebišov uskutočnilo školenie sestier pri ošetrovaní PICC katétra a i.v portov. Zavádzanie invazívnych vstupov Invazívne vstupy predstavujú v dnešnej modernej dobe neodmysliteľnú súčasť úspešnej diagnostiky a následnej liečby. Zaistenie kvalitného dlhodobého cievneho vstupu je novým trendom poskytovania lekárskej a ošetrovateľskej starostlivosti a zároveň neoddeliteľnou…

14.03.2023

V piatok 10. marca sa na onkologickom oddelení Nemocnice s poliklinikou Trebišov uskutočnilo školenie sestier pri ošetrovaní PICC katétra a i.v portov.

Zavádzanie invazívnych vstupov

Invazívne vstupy predstavujú v dnešnej modernej dobe neodmysliteľnú súčasť úspešnej diagnostiky a následnej liečby. Zaistenie kvalitného dlhodobého cievneho vstupu je novým trendom poskytovania lekárskej a ošetrovateľskej starostlivosti a zároveň neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o pacienta. Vytvára tak kvalitnejšie podmienky v liečbe pacientov, či už v intenzívnej starostlivosti, alebo u pacienta s onkologickým ochorením, ktoré je náročné a stresujúce s potrebou dlhodobej aplikácie liekov intravenóznou cestou.

Liečba onkologických pacientov

Výhodou týchto vstupov je dlhšia doba, ekonomickosť, nižší výskyt komplikácií, ako aj rýchlejší účinok aplikovaných liekov. Zaistenie liečby pomocou týchto vstupov je vysoko špecializovaná oblasť ošetrovateľskej starostlivosti. V súčasnej dobe sa využíva v liečbe onkologických pacientov metóda vstupu zavedenia katétra do povrchových žíl. V prípade straty žíl a na základe indikácie lekára sa využíva vstup PICC katétrom a i. v portom. S neustálymi novými trendmi v medicíne máme pre túto skupinu pacientov neustále viac možností, ako zaistiť dlhodobý cievny vstup. Invazívne vstupy majú svoj význam v starostlivosti o hospitalizovaných pacientov v zdravotníckom zariadení, ale aj o pacientov v ambulantnej starostlivosti. Tieto vstupy sú považované za prirodzené vo všetkých medicínskych odboroch, avšak nevyhnutné sú v intenzívnej starostlivosti o pacienta. Sestra, ktorá invazívne vstupy zavádza a ošetruje, musí byť príslušne vzdelaná a priebežne edukovaná v zmysle seminárov a školení. Na základe týchto skutočností sa uskutočnilo školenie sestier Oddelenia klinickej onkológie v Trebišove. Školenie  prebiehalo  v komunitnej miestnosti oddelenia.

Školenie na invazívne cievne vstupy

Viedla ho edukačná sestra Bc. Michaela Hrubjaková zaoberajúca sa ošetrovaním cievnych vstupov PICC katétrov. Svojimi bohatými teoretickými a praktickými skúsenosťami manévrovala ošetrenie, preplach PICC katétra, ktoré sú dôležité pre zachovanie funkčnosti katétra. Skúsenosti  a  cenné  rady odovzdala sestrám na vysokej odbornej úrovni. Počas školenia mali sestry možnosť získať zručnosti pri ošetrení i.v portov ako aj zavedenie Huberovej ihly.

Za sprostredkovanie tejto možnosti, by sme sa chceli poďakovať produktovému  špecialistovi firmy Medisyner SK s.r.o. Mgr. Samuelovi Horváthovi, ktorý svojimi praktickými skúsenosťami obohatil školenie.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 23.12.2021 | Aktuality

    Vianočné darčeky pre žiarsku nemocnicu

    Vianočný čas je obdobím kedy viac medzi sebou ľudia prejavujú empatiu, lásku, porozumenie. V tomto neľahkom období pandémie sa v predvianočný čas spojilo veľa dobrých ľudí na podporu žiarskej nemocnice. Zamestnanci a žiaci Základnej školy Jilemnického 2, štvorka, zakúpili krásne darčeky, v podobe spoločenských hier, kníh a ohrievačov fliaš na pediatrické oddelenie. Nechýbal ani vianočný pozdrav vyrobený žiakmi s ich podpismi,…
  • 10.07.2017 | Aktuality

    Vedecká pracovná schôdza Spolku lekárov na oddelení nukleárnej medicíny

    V letný predprázdninový deň – 22. 6. 2017 – bola v michalovskej nemocnici imaginárne zvýšená rádioaktivita a výskyt rádionuklidov. Oddelenie nukleárnej medicíny totiž usporiadalo vedeckú pracovnú schôdzu Spolku lekárov, na ktorej privítali vzácneho hosťa – primárku MUDr. Kateřinu Táborskú z Kliniky nukleárnej medicíny a endokrinológie 2. LF UK a FN Praha-Motol.   Pani primárka auditóriu…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)