Prejsť na obsah

Slnečné okuliare u detí

Prečítajte si rozhovor s našou oftalmologičkou MUDr. Slavomírou Hercovou, v ktorom sa dozviete viac o nosení slnečných okuliaroch u detí. Od akého veku je ich vhodné nasadzovať? Aké slnečné okuliare odporúča? A je šiltovka dostatočnou ochranou očí? To všetko sa už dozviete v priloženom rozhovore. Sú slnečné okuliare dobré pre deti od 0 rokov? Od…

20.09.2022

Prečítajte si rozhovor s našou oftalmologičkou MUDr. Slavomírou Hercovou, v ktorom sa dozviete viac o nosení slnečných okuliaroch u detí. Od akého veku je ich vhodné nasadzovať? Aké slnečné okuliare odporúča? A je šiltovka dostatočnou ochranou očí? To všetko sa už dozviete v priloženom rozhovore.

Sú slnečné okuliare dobré pre deti od 0 rokov?

Od akého veku je vhodné nasadzovať deťom slnečné okuliare? Stretla som sa s názorom, že do dvoch rokov nie sú vhodné z hľadiska vývoja očí, ale aj s názorom, že je to v podstate jedno, ide len o to, ako ktoré dieťa znesie slnečné okuliare, a že spravidla deti od dvoch rokov ich už znášajú lepšie.

Pri zdravých novorodencoch neodporúčame používanie klasických slnečných okuliarov. A to aj napriek tomu, že v ponuke v optikách  bežne nájdete okuliare s označením 0+. Dieťa do 6 mesiacov nemá nosiť žiadne slnečné okuliare, má sa veľmi dôsledne vyhýbať akémukoľvek kontaktu s priamym slnkom. Výnimkou sú medicínske indikácie – pri deťoch s vrodenými vadami, ako je chýbanie časti dúhovky alebo úplný albinizmus. V týchto prípadoch však okuliare predpisuje lekár ako zdravotnícku pomôcku.

Od šiestich mesiacov do troch rokov už deti trávia na slnku viac času, sú samostatnejšie a aj motoricky zdatnejšie. Slnečné okuliare by mali byť povinnou výbavou každého dieťaťa v tomto veku. V tomto období sa totiž stále intenzívne vyvíja videnie a pre jeho správny vývoj je úplne zásadné, aby oči dostávali čo najkvalitnejší obraz okolitého sveta. Videnie musí byť čo najjasnejšie, intenzívne farebné, ostré a ideálne rovnaké pre obidve oči. Príliš tmavé slnečné okuliare, zamazané alebo poškriabané zorníky môžu v tomto období napáchať viac škody ako úžitku. Neodporúčam nosenie veľmi tmavých okuliarov pri zatiahnutej oblohe alebo za šera. Hrozí aj  riziko svetloplachosti.

Aké slnečné okuliare by ste odporúčali?

Pri výbere detských okuliarov by sme si mali ako prvé všímať označenie CE, ktoré nájdete na vnútornej strane okuliarovej straničky, čiže na pohyblivej časti. Toto označenie sa nachádza na tých okuliaroch, ktoré sú bezpečné a zdraviu neškodné.

Druhým indikátorom kvality je UV filter, ktorý si mnohí zamieňajú s farbou skiel. Nie je však pravda, že čím tmavšie sú sklá okuliarov, tým vyššiu ochranu okuliare poskytujú.

Na každodenné použitie a ochranu sa najviac hodí sivá, hnedá alebo zelená farba okuliarových šošoviek.

Parametre slnečných okuliarov pred deti

Čo sa týka samotného UV filtra, okuliare pre deti by mali disponovať UV filtrom s hodnotou 400 nanometrov – to je totiž riziková vlnová dĺžka ultrafialového žiarenia, pred ktorým je s takýmito okuliarmi zrak vášho dieťatka dobre chránený. Môžete si vybrať spomedzi piatich kategórií filtrov, pričom pre deti sú ideálne 2 a 3 a pre tie najmenšie 4:

0 – bezfarebný alebo veľmi svetlý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 80 – 100  %), ktorý môžu mať aj číre dioptrické okuliare;

1 – svetlý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 43 – 80 %);

2 – stredne tmavý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 18 – 43 %);

3 – tmavý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 8 – 18 %), ktorý je vhodný na bežné nosenie;

4 – veľmi tmavý filter, ktorý je ideálny na pobyt pri mori alebo v horách, ale nie je vhodný na sústredené činnosti, ako napríklad šoférovanie či bicyklovanie, pretože skresľuje vnímanie farieb (priepustnosť viditeľného žiarenia 3 – 8 %).

Samozrejme, pri výbere detských okuliarov netreba zabúdať ani na tvar, veľkosť a pohodlnosť. Deti môžu mať tendenciu okuliare si skladať, pretože ich tlačia alebo im jednoducho prekážajú.

Pre bábätká sú preto vhodné slnečné okuliare s elastickou gumou, ktoré netlačia za uškami a dajú sa ľahko prispôsobiť podľa veľkosti hlávky. Dôležité je pozerať aj na veľkosť zorníkov – tie by mali byť dostatočne veľké na to, aby zakryli celé oko pred UV žiarením prenikajúcim zhora ponad rám alebo z bočnej strany.

Mali by deti nosiť slnečné okuliare aj do vody?

Okuliare sa  deťom odporúčajú  nosiť aj počas pobytu vo vode – slnečné lúče sa odrážajú od vody a oko môžu doslova podráždiť.

Do akej miery je problém presvitajúceho slnečného žiarenia zboku, ak okuliare nepriliehajú k tvári, čo teda väčšina neprilieha…

Sklo by malo byť dostatočne široké, aby pokrylo celé okolie očí tak, aby nedochádzalo k bočnému prieniku UV žiarenia.

Aký máte názor na ochranu očí šiltovkou – nie je to v konečnom dôsledku ešte horšie, keďže oči sú v tieni, človek nežmúri a teda nevytvára žiadnu bariéru pred lúčmi?

Viac ľudí má  názor, že najmenšie deti slnečné okuliare nepotrebujú a ako ochrana očí proti slnku im stačí prižmurovanie očí a šiltovka.  Ja s týmto názorom nesúhlasím a odporúčam nosenie slnečných okuliarov s UV filtrom aj deťom mladším ako tri roky.

Čo spôsobuje nadmerné slnečné žiarenie

UV žiarenie môže vyvolať nielen popálenie kože, ale aj zápaly rohovky či spojiviek, ktoré  sa prejavujú  ostrou bolesťou očí, slzením, až neschopnosťou otvoriť oči. Pri týchto príznakoch  je treba  navštíviť oftalmológa, ktorý nastaví liečbu.

Existujú však aj prípady, kedy sa nosenie slnečných okuliarov neodporúča, lebo hrozí poškodenie zraku. Tmavé sklá totiž rozširujú zrenice. Deti so šedým zákalom, tzv. kataraktou, či s vrodeným zvýšeným vnútroočným tlakom (glaukómom), by sa mali noseniu slnečných okuliarov vyhnúť, pretože sa rozšíri zrenička a blokuje odtokové cesty v oku, čím stúpa očný tlak.

Oftalmologická ambulancia v ProCare Betliarska

Oftalmologická ambulancia v poliklinike ProCare Betliarska pod vedením MUDr. Slavomíry Hercovej vám ponúka širokú škálu úkonov. Medzi ne patria:

  • Stanovenie slzivosti,
  • Schirmerov testbradavičky,
  • chirurgické zákroky v okolí oka či jačmeňa a odstránenie výrastkov na viečku,
  • kontrola kontaktných šošoviek,
  • kontrolné vyšetrenie, konzultáciu, pachymetriu, perimetriu, preplach slzných kanálikov + sondáž v lokálnej anestézie,
  • vyšetrenie farbocitu,
  • vyšetrenie očného pozadia,
  • vyšetrenie štrbinovou lampou.

Ordinačné hodiny ambulancie nájdete tu.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 25.01.2021 | Aktuality

    Poďakovanie za ovocie pre vranovskú nemocnicu

    Spoločnosť TESCO Stores SR sa rozhodla poďakovať zamestnancom na najvyťaženejších oddeleniach Vranovskej nemocnice.   Priniesli im spolu 49 kilogramov ovocia, ktoré poputovalo pre COVID oddelenie, OAMIS a tiež pre ľudí pracujúcich na triáži a mobilnom odberovom mieste. Tí sú najviac ohrození, nakoľko sú v dennodennom kontakte s vírusom COVID- 19, a aspoň týmto gestom spolupatričnosti…
  • 24.08.2017 | Aktuality

    Návšteva primátora mesta v nemocnici v Žiari nad Hronom

    Nemocnica v Žiari nad Hronom sa snaží aktívne zlepšovať služby svojim pacientom nielen kvalitne poskytovanou zdravotnou starostlivosťou, ale snaží sa aj zútulniť nemocničné prostredie, aby sa pacient cítil komfortne a bezpečne.   Primátor mesta Žiar nad Hronom Peter Antal prijal pozvanie a navštívil nemocnicu dňa 9.8.2017. Riaditeľom nemocnice Branislavom Jaďuďom mu boli predstavené aktuálne zmeny…
  • 16.03.2020 | Aktuality

    Spišskonovoveská nemocnica sa stala najlepšou všeobecnou nemocnicou na Slovensku, rozhodli pacienti

    Nemocnica Svet zdravia Spišská Nová Ves sa stala podľa hodnotenia pacientov najlepšou nemocnicou v kategórii všeobecných nemocníc. Vyplýva to z prieskumu zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorá aj tento rok zostavila pacientsky rebríček zdravotníckych zariadení na základe spokojnosti jej poistencov. Viac ako 6500 pacientov, ktorí sa v minulom roku liečili v niektorej zo slovenských nemocníc, Dôvere poslalo…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)