PRAKTICKÉ INFORMÁCIE PRE MAMIČKY
Dojčenie v prvých dňoch života dieťatka zaisťuje dostatočnú výživu. Starostlivosť o dieťa a dojčenie zvyšuje nároky na výdaj energie u matky. Konzumácia rôznych výživných a energiu zvyšujúcich jedál môže pomôcť optimalizovať zdravotný stav matky po pôrode.
Tvorba materského mlieka znamená pre organizmus mamičky zvýšený výdaj energie, živín, minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Materské mlieko je prirodzenou súčasťou výživy dieťaťa. Strava musí byť preto
v období dojčenia bohatšia a výdatnejšia. Veľký význam má dostatočný príjem bielkovín, kalcia, železa a vitamínov.
AKÉ SÚ ZÁSADY STRAVOVANIA POČAS DOJČENIA?
Strava v období dojčenia má byť pestrá a vyvážená. Základ tvoria obilniny, zemiaky, zelenia, ovocie a, samozrejme, mlieko a mliečne výrobky.
Dôležité je rozpoznanie problémových potravín. Každá dojčiaca mamička sama individuálne rozozná, na ktoré zložky potravy reaguje jej dieťa (vyrážka, redšia stolica, nafúknuté bruško).
Čo zaradiť do jedálneho lístka dojčiacej matky?
- obilniny, ovsené vločky, celozrnné pečivo;
- kuskus, cestoviny, ryža, zemiaky;
- dostatočný prísun vitamínov zo skupiny B (mlieko, syry, jogurty);
- mäso, ryby (losos, treska, pstruh);
- hydina, vajíčka;
- zelenina a ovocie
Alergie a alergény v strave dojčiacej matky
Ak je mamička na niektorú potravinu alergická, je potrebné z jedálnička túto potravinu vynechať. V prípade problémov s trávením u dojčeného dieťaťa (krv a hlieny v stolici, pretrvávajúce brušné koliky, neprospievanie,
nadmerný meteorizmus) odporúčame poradiť sa o stravovaní s lekárom. V prípade možnej alergie na bielkovinu kravského mlieka, ktorej v poslednom čase pribúda, odporúčame vynechať z jedálnička dojčiacej mamičky mlieko a mliečne výrobky
Náš tip: Vápnik znižuje využiteľnosť železa, preto sa odporúča konzumovať mlieko a mliečne výrobky najmenej dve hodiny pred jedlom, ktoré obsahuje železo (mäso).
NEVHODNÉ JEDLÁ PRE DOJČIACE MAMIČKY
Potrebné je vyhýbať sa mastným, prepečeným mäsám, potravinám, ktoré nafukujú a ktoré preháňajú alebo sú silno korenené. Nafukujúci, kolikovitý účinok majú najmä niektoré druhy zeleniny (cesnak, cibuľa, kapusta, strukoviny – hrach, šošovica, fazuľa).
Pozornosť je potrebné venovať výberu rýb (kvôli obsahu olova, ortuti). Ryby a morské plody sú výborným zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Väčšina morských živočíchov obsahuje nadmerné množstvo ortuti, ktorá prostredníctvom materského mlieka môže predstavovať riziko pre vyvíjajúci sa nervový systém dieťaťa. Patria k nim ryby: makrela, tuniak, žralok.
Potrebné je zo stravy úplne vylúčiť spracované potraviny, konzervované, instantné alebo práškové produkty. Obsahujú veľa konzervačných látok a nemajú žiadnu nutričnú hodnotu. Môžu spôsobiť bolesti brucha, koliku a dokonca aj alergiu.
Lepšie je tiež vyhnúť sa rýchlemu občerstveniu, baleným hotovým jedlám a koláčom vyrobeným z tukov nižšej kvality.
Neodporúča sa konzumovať ani kakao, čokoládu, búrske oriešky a sóju.
TEKUTINY A PITNÝ REŽIM POČAS DOJČENIA
Dôležitý je aj pitný režim. Tekutiny je potrebné prijímať pravidelne, v menších množstvách. Žena by mala v období dojčenia dbať na dostatočnú hydratáciu počas dňa v rozmedzí 2 až 3 l tekutín.
Vhodné sú napríklad:
- dojčenské minerálne vody s minimálnym obsahom dusičnanov;
- minerálne vody obsahujúce železo a horčík;
- bylinkové čaje na podporu tvorby mlieka (aníz, mäta, fenikel, kôpor);
- ovocné šťavy z mrkvy, cvikly a jabĺk;
- ovocné smootie (banán, jablko, baby špenát, mrkva).
Neodporúčané tekutiny počas dojčenia
V období dojčenia je potrebné vyhýbať sa vodám s vyšším obsahom sodíka (zvýšený príjem soli spôsobuje zadržiavanie vody v organizme a tým pádom rozvoj opuchov). Vyhýbajte sa najmä viaczložkovým čajom, citrusovým nápojom či alkoholu.
PÁČILI SA VÁM TIETO RADY OD NAŠEJ ODBORNÍČKY?
Viac podobných rád a tipov si môžete prečítať v blogu O zdraví. Túto radu pre vás pripravila a vypracovala Angelika Domaracká, nutričná terapeutka Nemocnice Penta Hospitals Rožňava.
VZOROVÝ JEDÁLNY LÍSTOK NA JEDEN TÝŽDEŇ NÁJDETE NA TOMTO LINKU