Prejsť na obsah

Sviatky, nápoje a problémy s trávením

Máte pripravené zásoby alkoholu, džúsov a bublinkových nápojov, ktorými hodláte zaliať štedrovečerné menu? Ťažké jedlá by potrebovali odľahčiť správnym pitným režimom. Pivo, vaječný likér či sýtené malinovky tam určite nepatria. Všetky druhy alkoholu pri nadmernom požití dráždia trávenie Príležitostný sviatočný prípitok je v poriadku. Červené víno obsahuje dôležité antioxidanty, pivo vitamíny skupiny B, ktoré zdraviu…

22.12.2020

Máte pripravené zásoby alkoholu, džúsov a bublinkových nápojov, ktorými hodláte zaliať štedrovečerné menu? Ťažké jedlá by potrebovali odľahčiť správnym pitným režimom. Pivo, vaječný likér či sýtené malinovky tam určite nepatria.

Všetky druhy alkoholu pri nadmernom požití dráždia trávenie

Príležitostný sviatočný prípitok je v poriadku. Červené víno obsahuje dôležité antioxidanty, pivo vitamíny skupiny B, ktoré zdraviu prospievajú. No všetky prínosy alkoholu sa týkajú výlučne striedmeho pitia. To znamená, že si častejšie ako trikrát do týždňa nedoprajte viac ako tri deci vína, malé pivo alebo štamperlík, ideálne ani tie.

Pri nadmernom požití alkoholu sa zhoršujú mentálne funkcie. A navyše obsahuje skryté kalórie.  Z dlhodobého hľadiska popíjanie červeného vína môže narušiť spánok, plodnosť či zafarbiť zubnú sklovinu. Pivo dráždi záhu či prispieva k tvorbe nebezpečného brušného tuku. Všetky druhy alkoholu pri neuváženej spotrebe môžu viesť k obávaným civilizačným ochoreniam srdca a ciev, cukrovke i k rakovine.

Problémy v sýtených malinovkách sú cukor, umelé sladidlá a bublinky

V americkej štúdii mali ženy počas dvadsiatich rokov dané konzumovať dva a viac sýtených nápojov s umelými sladidlami. Funkciu obličiek mali zhoršenú o 30% oproti tým, čo ich nepili. Z dlhodobého hľadiska popíjanie sladkých vôd prispieva k nadváhe, k poškodzovaniu zubnej skloviny a zubnému kazu.

Už menej sa vie, že zubnú sklovinu ohrozujú aj bublinky pre kyselinu citrónovú a fosforečnú. Možno si ich radi doprajete, aby ste pomohli tráveniu. Je pravda, že oxid uhličitý stimuluje činnosť žalúdka a žalúdočných štiav a tým i pohyb čriev. Ak ho však vypijete veľa, koledujete si o nafukovanie, pocit plnosti a príznaky dráždivého čreva

Najvhodnejším nápojom je čistá voda

Neobsahuje žiadny cukor ani kalórie, okrem vodíka a kyslíka navyše obsahuje vápnik a horčík. Ani s ňou to však nepreháňajte. Zdravých je maximálne osem pohárov denne. Pite priebežne, nie nárazovo, ideálne medzi dvoma jedlami.

Minerálky konzumujte skôr výnimočne, všímajte si obsah minerálov a podľa toho ich striedajte. Ak máte problém so stresom, voľte tie s horčíkom. S vysokým krvným tlakom sa vyhnite tým, s vysokým obsahom sodíka. Nezabudnite, že každodenné pitie by mohlo zaťažiť obličky. 

Skúste radšej prírodné zbrane na trávenie, proti vírusom i stresu

Počas sviatkov potrebujete upokojiť často nielen trávenie, ale aj úzkosť a depresiu, či pomôcť predísť typickým zimným virózam. Ktoré čaje sú najvhodnejšie?

  • Mäta je výborná na trávenie. Čaj z tejto byliny pomôže upokojiť bolesť brucha, kŕče i pálenie záhy. Osviežujúci mentol navyše uvoľní hlieny. 
  • Zeler na stres. Zelerová vňať obsahuje minerály, ktoré pomáhajú redukovať hladiny stresového hormónu kortizolu v tele. Ten sa zároveň podieľa na stúpajúcom krvnom tlaku.
  • Lipa proti horúčke. Pomáha hlavne pre potopudné účinky. Vypotenie zaženie horúčku a pomôže predísť horšiemu priebehu virózy. Okrem toho telo zbavuje hlienov, uvoľňuje kŕče a podporuje trávenie.
  • Levanduľa  na nervy. Táto aromatická rastlina účinkuje nielen proti bolesti, ale aj proti nervovému podráždeniu. Upokojuje psychiku a podporuje prietok krvi.
  • Medovka na úzkosť. Ak je toho na vás veľa, medovka pomôže pri nervozite a únave, zlepší pozornosť, zmierni bolesti hlavy  i problémy s trávením.
  • Harmanček proti zápalu. V štúdiách sa dokázalo, že harmanček v tele spúšťa podobnú reakciu ako protizápalové lieky. Ak na vás z vyčerpania zo sviatkov niečo lezie, je to ideálny nápoj.

Pripravte sa na zimné mesiace a oslabenú imunitu vďaka vitamínovým balíčkom!

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 23.09.2019 | Blog

    Mali by ísť nezaočkované deti do materskej školy?

    Očkovanie patrí k najvýznamnejším objavom v histórii medicíny. Realizácia očkovania sa prejavila vo výraznom poklese chorobnosti a úmrtnosti detskej populácie a došlo k eliminácii až eradikácii (vykoreneniu) niektorých detských infekčných ochorení.   Neočkované deti v kolektíve môžu byť prameňom pôvodcu nákazy pre vnímavé deti, ktoré nemôžu byť očkované pre kontraindikáciu alebo sú neimúnne pre neschopnosť…
  • 16.11.2021 | Aktuality

    Deň predčasne narodených detí

    17. novembra si každoročne pripomíname Svetový deň predčasne narodených detí. Tento deň bol založený európskymi rodičovskými organizáciami a rodičmi predčasne narodených detí v roku 2008. Cieľom bolo informovať o problematike predčasných pôrodov. Oficiálnou farbou predčasne narodených detí sa stala purpurová. Už tradične sa pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí zahalí Slovensko do purpurovej farby…
  • 06.06.2018 | Blog

    Syndróm suchého topenia

    Počuli ste niekedy o syndróme suchého topenia? Nie? Ani Ján (36) z Bernolákova nepočul. Jedného dňa však mal jeho syn Janko nehodu pri bazéne.   Mokré aj suché topenie Suché topenie je pre mnohých neznámou diagnózou. K suchému topeniu prichádza niekoľko hodín, prípadne aj deň po tzv. mokrom topení – keď je dieťa alebo dospelý pod vodou…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)