Prejsť na obsah

Mali by ísť nezaočkované deti do materskej školy?

Očkovanie patrí k najvýznamnejším objavom v histórii medicíny. Realizácia očkovania sa prejavila vo výraznom poklese chorobnosti a úmrtnosti detskej populácie a došlo k eliminácii až eradikácii (vykoreneniu) niektorých detských infekčných ochorení.   Neočkované deti v kolektíve môžu byť prameňom pôvodcu nákazy pre vnímavé deti, ktoré nemôžu byť očkované pre kontraindikáciu alebo sú neimúnne pre neschopnosť…

23.09.2019

Očkovanie patrí k najvýznamnejším objavom v histórii medicíny. Realizácia očkovania sa prejavila vo výraznom poklese chorobnosti a úmrtnosti detskej populácie a došlo k eliminácii až eradikácii (vykoreneniu) niektorých detských infekčných ochorení.

 

Neočkované deti v kolektíve môžu byť prameňom pôvodcu nákazy pre vnímavé deti, ktoré nemôžu byť očkované pre kontraindikáciu alebo sú neimúnne pre neschopnosť organizmu vytvoriť si protilátky. Pri súčasných zdravotných hrozbách, ako sú napríklad osýpky, v krajinách EÚ, ako aj na Slovensku odborníci zdôrazňujú nevyhnutnosť zabezpečiť kolektívnu imunitu pred infekčnými ochoreniami.

Dostatočná úroveň zaočkovanosti detí a zachovanie kolektívnej imunity populácie nám zabezpečí ochranu pre všetkých ľudí

Pri nedostatočnej optimálnej hladine tzv. kolektívnej imunity, ktorá sa dosahuje minimálne 95-percentnou zaočkovanosťou, môže hroziť návrat osýpok, ružienky, detskej obrny, záškrtu a ďalších infekčných ochorení. V niektorých prípadoch nestačí ani 95-percentná hranica zaočkovanosti. Rozdiel je v tom, či zvyšných päť percent neočkovaných je v rámci celého územia Slovenskej republiky alebo je nahromadených v určitých lokalitách, čo môže byť z hľadiska rozvoja epidémií veľmi nebezpečné. V prípade zavlečenia závažných infekčných ochorení do detského kolektívu je treba bezodkladne reagovať. V súčasnosti deti, ktoré rodičia odmietli dať očkovať, zneužívajú kolektívnu ochranu, ktorú tvoria očkované deti. Obmedzenia pre prijímanie neočkovaných detí do materských škôlok zaviedla napríklad už Česká republika, Litva ako aj Francúzsko.

Stretli ste sa s nežiadúcimi účinkami očkovania u detí vo svojej praxi?

Očkovanie je nepochybne zásah do organizmu, môže mať celý rad rôznych očakávaných či nezvyčajných reakcií. Všeobecne po podaní očkovacej látky, ktorá je pre organizmus antigénom, u určitého percenta očkovaných vznikajú nežiaduce reakcie, ktoré môžu byť lokálne (najčastejšie začervenanie, bolestivosť, opuch miesta vpichu, zdurenie regionálnych lymfatických uzlín) a systémové – celkové (najčastejšie zvýšená teplota, malátnosť, celková slabosť, bolesti hlavy a kĺbov).

Je nutné si uvedomiť, že neexistuje vakcína stopercentne bezpečná a účinná, na druhej strane negatívne aspekty sú mnohonásobne vyvážené významným znížením výskytu ochorení, ktorým možno predchádzať očkovaním. Pediatri sa stretávajú s lokálnymi alebo aj celkovými vyššie uvedenými reakciami po očkovaní a rodičov na nich upozornia, taktiež odporučia poskytnutie pomoci v domácom prostredí.

 

Túto radu pre vás pripravila MUDr. Dana Jurečková, PhD. primárka detského a novorodeneckého oddelenia Nemocnice Svet zdravia Michalovce. Páčila sa vám táto rada od našej lekárky? Viac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 06.11.2018 | Aktuality

    Nemocnica v Humennom má nového riaditeľa

    Nemocnica Svet zdravia Humenné má nového riaditeľa. Stal sa ním Jaroslav Marčišin, ktorý na pozícii strieda predchádzajúceho riaditeľa Eugena Leša. Ten pokračuje vo vedení vranovskej nemocnice.   „Doterajší riaditeľ Eugen Lešo odviedol v Humennom skvelú prácu a nemocnica je pripravená na ďalší rozvoj. Aj preto sme sa rozhodli posilniť jej vedenie o nového riaditeľa. Verím, že Jaroslav Marčišin…
  • 12.04.2022 | Aktuality

    Žiarska nemocnica má nového primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia

    Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Nemocnice Svet zdravia Žiar nad Hronom vedie od 1. apríla 2022 nový primár – MUDr. Štefan Novysedlák. „Primár Štefan Novysedlák má dlhoročné skúsenosti v odbore gynekológia a pôrodníctvo. Okrem kvalitnej medicíny  má aj skúsenosti s vedením tímu, ktoré získal z jeho predchádzajúceho pôsobenia na pozícii prednostu gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine a predtým na pozícii primára v nemocnici s poliklinikou…
  • 27.06.2023 | Aktuality

    Deň dobrovoľníctva v partizánskej nemocnici

    V partizánskej nemocnici sa konal tradičný Deň dobrovoľníctva v rámci Týždňa dobrovoľníctva. Stretlo sa 20 dobrovoľníkov z našich radov, sympatizantov – členov Ligy proti rakovine, ktorí sa zúčastňujú pravidelne každý rok a pomocnú ruku podali aj zamestnankyne našej nemocnice. Spoločne sme čistili výsadbu zelene realizovanú po minulé roky od buriny a náletových drevín. V rámci…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)