Prejsť na obsah

Svidnícka pôrodnica musí od februára ukončiť svoju činnosť

Svidnícka nemocnica od septembra minulého roka prevádzkovala gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v krízovom personálnom režime. Problém s nedostatkom atestovaných gynekológov definitívne vyvrcholil v závere roka, keď posledný lekár na plný úväzok podal výpoveď. Na základe týchto skutočností bolo vedenie nemocnice nútené prijať rozhodnutie, na základe ktorého nebude činnosť pôrodníckej a novorodeneckej časti od februára 2018 v nemocnici zabezpečená. Nemocnica bude aj…

17.01.2018

Svidnícka nemocnica od septembra minulého roka prevádzkovala gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v krízovom personálnom režime. Problém s nedostatkom atestovaných gynekológov definitívne vyvrcholil v závere roka, keď posledný lekár na plný úväzok podal výpoveď. Na základe týchto skutočností bolo vedenie nemocnice nútené prijať rozhodnutie, na základe ktorého nebude činnosť pôrodníckej a novorodeneckej časti od februára 2018 v nemocnici zabezpečená. Nemocnica bude aj naďalej pre pacientky zabezpečovať prevádzku gynekologickej ambulancie a jednodňovú gynekologickú starostlivosť. Mamičkám tiež v prípade záujmu poskytne bezplatnú dopravu sanitnými vozidlami do inej pôrodnice Sveta zdravia, ktoré má na východe Slovenska.

 „Problém s personálnym zabezpečením sme avizovali už v lete. Žiaľ, ani s podporou predstaviteľov mesta a kraja sa nám nepodarilo zabezpečiť nových atestovaných lekárov, bez ktorých nie je možné ďalej prevádzkovať pôrodnícke oddelenie. Navyše pokles počtu pôrodov nepomohli zvrátiť ani naše investície do modernizácie a marketingová podpora. Ich počet za rok 2017 dosiahol hodnotu 352, čo je o 24 pôrodov menej ako v roku 2016. Je nám to úprimne ľúto, ale v týchto podmienkach už nemožno hovoriť o rozvoji kvalitnej a bezpečnej zdravotnej starostlivosti pre novorodencov a pre ich matky,“ vysvetľuje Eugen Lešo, riaditeľ nemocnice Svet zdravia Svidník.

Svidnícka nemocnica je rozhodnutá aj naďalej poskytovať pacientkam zdravotnú starostlivosť na úrovni gynekologickej ambulancie a jednodňových moderných mini invazívnych zákrokov (napríklad hysteroskopia, kyretáže alebo laparoskopické zákroky). „Od lekárov, s ktorými sme na čiastočné úväzky spolupracovali doteraz, máme prísľub, že nám pomôžu poskytovať ženám najčastejšie gynekologické výkony. Dobrou správou je, že nemocnica napreduje v ostatných oblastiach. Podarilo sa nám získať novú atestovanú anestéziologičku z Česka, v krátkom čase chceme posilniť chirurgický tím a o týždeň oficiálne otvoríme novú diabetologickú ambulanciu,“ doplnil Eugen Lešo. S dotknutými zamestnancami bude vedenie nemocnice hľadať možnosti ich ďalšieho uplatnenia.

„Sme pripravení postarať sa v našej sieti pôrodníc o budúce rodičky z priľahlého regiónu. Ak budú navštevovať našu ambulanciu a následne sa rozhodnú pre pôrod na jednom z našich moderných pracovísk v Humennom, vo Vranove nad Topľou alebo v novej michalovskej nemocnici, v pracovný deň im zabezpečíme bezplatnú dopravu našimi sanitnými vozidlami,“ zdôraznil Vladimír Dvorový, generálny riaditeľ siete polikliník ProCare a siete nemocníc Svet zdravia.

 Celkový počet pôrodov v nemocniciach, ktoré sú v sieti Svet zdravia, vlani stúpol. Zatiaľ čo v roku 2016 ich bolo spolu 9 640, minulý rok sa ich počet zvýšil na 10 616 (údaj za rok 2017 zahŕňa aj topoľčiansku nemocnicu, ktorá je v sieti Svet zdravia od apríla minulého roka). Najvyšší počet pôrodov zaznamenali pôrodnice v Spišskej Novej Vsi (1 285), Galante (1 280) a v Rimavskej Sobote (1 215).

Hoci svidnícky región má dlhodobo demografické a migračné problémy, Svet zdravia nikdy svojím konaním nespochybnil význam a perspektívu tejto nemocnice. Dôkazom sú zrealizované investície, ktoré od roka 2012 dosiahli výšku takmer 3,8 milióna eur,“ spresnil Vladimír Dvorový. Nový počítačový tomograf, nové oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti, nová psychiatrická liečebňa, obnovená neurológia, zrekonštruované ďalšie oddelenia, nové tepelné hospodárstvo, operačné sály alebo množstvo vymenených okien a podláh predstavovali projekty, ktoré boli financované prevažne zo súkromných zdrojov.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 16.01.2018 | Aktuality

    V rožňavskej pôrodnici sa vlani uskutočnilo 567 pôrodov

    V nemocnici Svet zdravia Rožňava sa počas minulého roka uskutočnilo 567 pôrodov. Dievčat prišlo na svet viac ako chlapcov a šesť mamičiek si domov z nemocnice odnieslo dvojičky.   Rožňavská pôrodnica si udržiava svoje čísla pôrodnosti. Zatiaľ čo v roku 2015 sa v nej uskutočnilo 555 pôrodov, v roku 2016 ich bolo 582 a vlani 567. Dievčat…
  • 08.08.2016 | Aktuality

    Svidnícka pôrodnica zažíva regionálny babyboom

    V mesiaci júl tohto roka sa v pôrodnici Svet Zdravia vo Svidníku narodilo 43 detí. V porovnaní s rokom 2015 je to o 16 pôrodov viac. Najvyšší počet mamičiek bol priamo  zo Stropkova a Svidníka, ale boli medzi mini aj mamičky z Medzilaboriec, Košíc, Kežmarku, Michaloviec, Bardejova a Giraltoviec. Vedenie nemocnice Svidník teší, že sa…
  • 28.05.2019 | Aktuality

    Dunajskostredský deň ošetrovateľstva

    Dňa 23.5.2019 sa konal v priestoroch mestského kultúrneho strediska v Dunajskej Strede už IV. ročník Dunajskostredského dňa ošetrovateľstva. Konferencia s medzinárodnou účasťou sa venovala trom témam: „Manažment rán, Posun k lepšiemu a Obzor nad zdravotnou starostlivosťou“. Úvodné slová patrili primátorovi mesta Dunajská Streda, JUDr. Zoltánovi Hájosovi, ktorí privítal účastníkov konferencie. Následne predniesla svoj príhovor aj…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)