Prejsť na obsah

Úspešná operácia objemného tumoru v brušnej dutine

Dňa 18. 1. 2024 sa rimavskosobotskí lekári z oddelenia gynekológie a pôrodníctva pod vedením primára MUDr. Ondreja Balca zhostili náročného operačného výkonu.

12.02.2024

Pacientka s novo diagnostikovanou trombózou hlbokých žíl ľavej dolnej končatiny bola odoslaná na konzultáciu z chirurgického oddelenia pre objemný tumor v dutine brušnej vychádzajúci pravdepodobne z oblasti panvy, veľkosti basketbalovej lopty. Doplnené CT vyšetrenie, ktoré popisuje objemnú solídnu tumoróznu masu v malej panve a dutine brušnej veľkosti 23x16x27cm – pravdepodobne vychádzajúcu z maternice. Tento predpoklad bol potvrdený sonografickým vyšetrením v rámci gynekologického konziliárneho vyšetrenia Primárom oddelenia, ktorý popisuje myomatózne zväčšenú maternicu veľkým intramurálnym myómom.

Vzhľadom k CT a USG nálezu rozšírenia dutého systému pravej obličky s močovodom pravdepodobne z dôvodu útlaku objemným tumorom bolo nutné pristúpiť k operačnému výkonu. A to aj napriek tomu, že pacientka užívala plnú antikoagulačnú liečbu nízkomolekulárnymi heparínmi v teraupeutickej dávke pre trombózu žíl ľavej dolnej končatiny.

Operácia za uvedených podmienok sa preto považuje za rizikovú vzhľadom na zvýšené peroperačné riziko krvácania. Napriek tomu si lekári s ťažkou úlohou poradili dobre a vyoperovali myomatózne zväčšenú maternicu o váhe až 5,5 kg. Pooperačný priebeh pacientky bol primeraný, pacientka sa na oddelení zotavovala ešte niekoľko dní a sonograficky popísané zmeny na pravej obličke ustúpili. V liečbe hlbokej žilovej trombózy pokračovala ďalej aj po prepustení do domácej starostlivosti.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 29.07.2021 | Aktuality

    Piknik s laktačnou poradkyňou v partizánskej nemocnici

    Pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia pozývame mamičky na piknik v tráve s laktačnou poradkyňou. V Nemocnici Svet zdravia Partizánske chránime a podporujeme dojčenie zavedením najvyššieho štandardu pri získavaní poznatkov v oblasti dojčenia. Preto sme si pre mamičky pripravili v piatok 6.8.2021 o 13:00 v parku nemocnice diskusiu s našou laktačnou poradkyňou o trendoch v dojčení,…
  • 23.01.2018 | Aktuality

    Svidnícka pôrodnica ostáva v prevádzke aj po 1. februári

    Nemocnica Svet zdravia Svidník vyvinie maximálne úsilie, aby od 1. februára 2018 pokračovala v poskytovaní komplexnej zdravotnej starostlivosti na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Toto dočasné rozhodnutie je výsledkom dnešného rokovania s Ministerstvom zdravotníctva SR, s vedením Prešovského samosprávneho kraja, ako aj s predstaviteľmi miestnej samosprávy. Dlhodobé zachovanie plne funkčného gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia svidníckej nemocnice si však vyžaduje splnenie…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.