Prejsť na obsah

V topoľčianskej nemocnici sa vlani narodilo najviac detí za posledné roky

V Nemocnici Svet zdravia Topoľčany sa počas minulého roka uskutočnilo 731 pôrodov. V pôrodnici sa vlani narodilo 374 dievčat a 370 chlapcov. Dvojičky porodilo až 13 mamičiek, čo je v porovnaní s minulými rokmi niekoľkonásobne viac. Najčastejšími menami, ktoré rodičia vybrali pre svoje novonarodené dievčatká, boli Nina, Karolína a Mia. U chlapcov dominovali mená Jakub, Michal…

14.01.2022

V Nemocnici Svet zdravia Topoľčany sa počas minulého roka uskutočnilo 731 pôrodov. V pôrodnici sa vlani narodilo 374 dievčat a 370 chlapcov. Dvojičky porodilo až 13 mamičiek, čo je v porovnaní s minulými rokmi niekoľkonásobne viac.

Najčastejšími menami, ktoré rodičia vybrali pre svoje novonarodené dievčatká, boli Nina, Karolína a Mia. U chlapcov dominovali mená Jakub, Michal a Samuel.

V pôrodnici v Topoľčanoch každý rok stúpa počet pôrodov. Kým v roku 2018 sa tam uskutočnilo 580 pôrodov, v roku 2019 ich bolo 633 a v roku 2020 už 680. Minulý rok sa opäť zvýšil počet pôrodov o 51, čo je najvyšší počet pôrodov za posledné roky, a to hlavne vďaka osobnému prístupu personálu a ústretovosti v plnení požiadaviek rodičiek a ich sprevádzajúcich osôb.

Zdravotníkom topoľčianskej pôrodnice sa počas minulého roka podarilo pomôcť a uľahčiť pôrod aj mamičke, ktorej počas tehotenstva zomrel manžel na ochorenie COVID-19.

„Mamička v našej nemocnici po absolvovaní poradní pre tehotné porodila donoseného zdravého novorodenca. Nemocnica jej poskytla pobyt v nadštandardnej izbe, zabezpečila odber pupočníkovej krvi a tkaniva pupočníka na uchovanie. Televízia JOJ sfilmovala príbeh tejto mamičky a uverejnila ho v relácii „V siedmom nebi“. Zároveň mamičku finančne podporila a vďaka tomu uľahčili jej ťažký osud a pre dieťatko to bude lepší štart do života,“ hovorí Zlatica Halmová, námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Nemocnice Svet zdravia Topoľčany.

V pôrodnici priviedlo vlani na svet svoje dieťatko 12 COVID pozitívnych mamičiek. Ani u jedného novorodenca sa koronavírus nepotvrdil.

Topoľčianska nemocnica umožňuje mamičkám vytvoriť si s personálom individuálny pôrodný plán. Minulý rok túto možnosť využilo 32 rodičiek. Nemocnica rovnako poskytuje laktačné poradenstvo, realizuje predpôrodnú prípravu či rooming in systém a mamičky si môžu z nemocnice požičať domov aj monitor dychu pre svoje bábätko.

„Certifikovaná laktačná poradkyňa poskytuje laktačné poradenstvo v oblasti laktácie mamičkám aj po prepustení z pôrodnice, čo ženy s obľubou využívajú. Všetci zdravotnícki pracovníci gynekologicko-pôrodníckeho a neonatologického oddelenia pristúpili online formou k ďalšiemu vzdelávaniu v oblasti laktačného poradenstva. Jeho absolvovaním zvýšia svoje vedomosti, ktoré následne odovzdajú mamičkám,“ pokračuje námestníčka.

Za uplynulý rok sa tiež v Nemocnici Svet zdravia Topoľčany zlepšilo personálne aj prístrojové vybavenie neonatologického oddelenia. V roku 2022 plánuje nemocnica rekonštrukciu pôrodnej sály.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 25.04.2018 | Aktuality

    Žiarska nemocnica hľadá nových darcov krvi

    Nemocnica Svet zdravia Žiar nad Hronom potrebuje doplniť svoje zásoby krvi a hľadá preto nových darcov. Všetkých, ktorí by pacientom chceli venovať tú najvzácnejšiu tekutinu, privíta každý utorok na hematologicko-transfúziologickom oddelení. V máji tiež nemocnica chystá zorganizovať mimoriadny odber krvi. „V našej nemocnici pociťujeme nedostatok krvi už dlhšiu dobu. Keďže máme na našom pracovisku stanovený…
  • 30.07.2020 | Aktuality

    Aké nápoje najlepšie uhasia smäd v lete?

    Aká je ideálna teplota nápoja v lete? Je dobré piť vychladené nápoje? Dozviete sa v rade gastroenterológa MUDr. Pavla Blahu z Nemocnice Svet zdravia v Humennom.   Najlepší nápoj v lete je čistá voda Dôvodov je hneď niekoľko. Pomáha nám pri prehriatí tela ochladzovať sa potením. Dostatok vody potrebujeme pre správne fungovanie mozgu, srdca a obličiek. Voda…
  • 14.04.2021 | Aktuality

    Galantská nemocnica po 97 dňoch prestáva byť červenou

    Nemocnica postupne obnovuje zdravotné výkony pre pacientov s inými diagnózami ako iba COVID-19   Na základe včerajšieho príkazu Ministerstva zdravotníctva SR prestáva byť nemocnica Svet zdravia Galanta od dnešného dňa (14.4.2021) tzv. červenou nemocnicou. Po vyše troch mesiacoch môže opäť poskytovať neodkladnú zdravotnú starostlivosť všetkým akútnym pacientom, nie len s ochorením COVID-19. Prvých 25 lôžok…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)