Prejsť na obsah

V Trebišove bol operovaný 15000. pacient so sivým zákalom

Minulý týždeň na jednodňovej očnej chirurgii v nemocnici Svet zdravia Trebišov operovali už 15000. pacienta so sivým zákalom. Šesťdesiatdvaročný Ján Petruška sa podrobil operačnému zákroku na ľavom oku v stredu 4. februára 2015 a dnešné zdravotné vyšetrenie potvrdilo úspešný výsledok. Ostrejší zrak mu tak pomôže lepšie vykonávať prácu v bezpečnostnej službe a vo voľnom čase…

11.02.2015

Minulý týždeň na jednodňovej očnej chirurgii v nemocnici Svet zdravia Trebišov operovali už 15000. pacienta so sivým zákalom. Šesťdesiatdvaročný Ján Petruška sa podrobil operačnému zákroku na ľavom oku v stredu 4. februára 2015 a dnešné zdravotné vyšetrenie potvrdilo úspešný výsledok. Ostrejší zrak mu tak pomôže lepšie vykonávať prácu v bezpečnostnej službe a vo voľnom čase sa venovať poľovníckemu koníčku. Trebišovské pracovisko patrí k najmodernejším na Slovensku. Vlani vykonalo  1769 operácií katarakty (sivý zákal). V roku 2013 to bolo takmer 1500, čím sa pracovisko v tom čase zaradilo do prvej šestky zo 49 oftalmologických pracovísk venujúcich sa operácii sivého zákalu na Slovensku.

2015-2-4-SZ-TV-15 000. pacient so sivym zakalom-Ján Petruška s riaditeľom Dvorovým a primárkou Hurčíkovou.JPG


„Naša nemocnica od roku 2000 pomohla už 15 000 pacientom vyriešiť ich problém so sivým zákalom. Veľká časť z nich pochádzala mimo trebišovského okresu. Považujem to za potvrdenie správnosti nášho rozhodnutia vybudovať špičkové oftalmologické pracovisko, ktoré má silný odborný tím a moderné technologické vybavenie,“
zdôraznil MUDr. Vladimír Dvorový, MPH., riaditeľ nemocnice Svet zdravia Trebišov.

„Prekvapilo ma, že operácia prebehla veľmi rýchlo. Už na druhý deň po kontrolnom vyšetrení som začal dobre vidieť. Dnes dokážem prečítať text, ktorý som predtým videl iba veľmi rozmazane. Vďaka tejto skúsenosti som sa rozhodol podstúpiť rovnakú operáciu aj pravého oka,“ doplnil Ján Petruška z Trebišova.

Sivý zákal (katarakta) je jedným z prejavov starnutia, keď dochádza k postupnému skaleniu šošovky vnútri oka, čo bráni svetlu nerušene prejsť k sietnici. Videnie je preto rozmazané, zahmlené, farby sú tlmené, zvyšuje sa krátkozrakosť, zhorší sa videnie za šera. V súčasnosti neexistuje iná liečba sivého zákalu len operačný výkon, pri ktorom sa z oka odstráni skalená vnútroočná šošovka a nahradí sa umelou šošovkou. Operácia sivého zákalu je najčastejšou a najúspešnejšou operáciou vôbec a je indikovaná u pacienta pri zhoršení zrakovej ostrosti, ktorá pacienta obťažuje.

Na pracovisku jednodňovej očnej chirurgie nemocnice Svet zdravia Trebišov sa operácie katarakty vykonávajú metódou extrakapsulárnej extrakcie – fakoemulzifikácie od roku 1998. Od roku 2009 sa pri operáciách katarakty používa najmodernejší prístroj INFINITI na Slovensku. Pacient absolvuje podrobné ambulantné oftalmologické vyšetrenie a je objednaný na presný termín operácie. Operácia sa vykonáva nekrvavou a bezbolestnou metódou mikrorezom (2,2 – 2,5 mm), čo umožňuje rýchlejšie hojenie. Jej priemerná dĺžka je 15 minút. Konštrukcia rezu zaručuje vodotesnosť rany bez potreby stehu. Na znecitlivenie oka sa používa topická anestézia očnými kvapkami, takže celý výkon je úplne bezbolestný. Tenučkou ultrazvukovou sondou sa vnútro šošovky rozbije a odstráni a na základe biometrického merania sa pacientovi do ponechaného puzdra vlastnej šošovky implantuje umelá vnútroočná šošovka.

2015-2-4-SZ-TV-15 000. pacient so sivym zakalom-Ján Petruška na vystrení s novým biometrom.JPG

„Počet operácií sivého zákalu na Slovensku z roka na rok rastie. To isté platí aj o našom pracovisku. Je to najmä vďaka dostupnejším moderným operačným technológiám a súčasne zvýšeným nárokom ľudí na kvalitnejšie videnie v každom veku. Operácia šošovky je dnes aj refrakčným výkonom, kedy počas jedného sedenia pacientovi operujeme kataraktu a súčasne ho zbavíme nosenia okuliarov na diaľku, strednú vzdialenosť alebo blízko. Súčasne vyrovnáme aj zakrivenie rohovky,“ doplnila MUDr. Mária Hurčíková, primárka oftalmologického oddelenie nemocnice Svet zdravia Trebišov.

Od jesene roka 2014 trebišovské pracovisko na spresnenie výpočtu implantovanej vnútroočnej šošovky u pacienta používa najmodernejší prístroj – optický biometer LENSTAR. Je to najpresnejší prístroj na meranie biometrických údajov oka na trhu, ktorý v jedinom skene zaznamená celkovo 9 parametrov a ako jediný prístroj meria hrúbku šošovky. Tento parameter sa ukázal ako kľúčový pri indikácii multifokálnych šošoviek. Jeho obstarávacia cena bola 47 500 €.

2015-2-11-SZ-TV-15 000. pacient so sivym zakalom v Trebisove-operácia.jpg

Zaujímavé fakty:

  • Trebišovské pracovisko jednodňovej očnej chirurgie v roku 2014 vykonalo 1769 operácií katarakty (v roku 2013 to bolo 1448).
  • V roku 2013 bolo na Slovensku vykonaných 41 129 operácii katarakty (v roku 2012 to bolo 33 588) na 49 pracoviskách (v roku 2012 to bolo 43).
  • 60 % pacientov s touto diagnózou operovaných v Trebišove pochádza mimo Trebišovského okresu. V roku 2014 bolo operovaných napríklad 201 pacientov z okresu Rimavská Sobota.
  • Priemerný vek pacienta je 70 – 75 rokov. 60 % z nich sú ženy.
  • Najmladší pacient mal 31 rokov a najstarší 100 rokov (Emil Šmídl zo Sabinova podstúpil tento zákrok v januári 2013).
  • Preferované vnútroočné šošovky: diaľka, blízko. Pacient si vyberá šošovku podľa životného štýlu a voľnočasových aktivít (poľovník: šošovka do diaľky, krížovkár: šošovka do blízka). Multifokálne šošovky sa vo väčšine prípadov implantujú mladším pacientom v aktívnom pracovnom procese a aktívnym dôchodcom s vysokými nárokmi na zrakovú ostrosť a hlavne s požiadavkou nezávislosti od okuliarovej korekcie.
  • Pacientom má na výber širokú škálu monofokálnych, torických, multifokálnych a multifokálnych torických šošoviek, ktoré sa implantujú na renomovaných svetových pracoviskách.
  • Rozdiel v cene šošovky medzi nákupom a úhradou od zdravotnej poisťovne dopláca pacient.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 11.12.2017 | Aktuality

    Mikuláš zavítal aj do trebišovskej nemocnice

    Aj tento rok do našej nemocnice zavítal Mikuláš spolu so svojimi pomocníkmi – neposlušným čertom a krásnym anjelom. Ako prvé prišiel pozrieť malých pacientov na detskom oddelení, ktorí museli tento sviatok tráviť v nemocnici. Natešené deti sa návšteve úprimne potešili. Deti si spoločne zaspievali a zarecitovali Mikulášovi vianočné básničky, za čo od neho dostali sladkú odmenu. Potom…
  • 24.05.2023 | Aktuality

    Vedúca sestra svidníckej nemocnice získala ocenenie Biele srdce

    Vedúca sestra so špecializáciou ambulantných úsekov Nemocnice Svet zdravia Svidník Mária Keselicová získala ocenenie Biele srdce. Ocenenie každoročne udeľuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier. Biele srdce je celosvetový symbol sestier. Jeho tvar je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba zas symbolizuje prelínanie…
  • 06.12.2021 | Aktuality

    V hrajúcej pôrodnici vo Vranove nad Topľou sa narodilo tisíce bábätko

    Malá Ernestínka prišla na svet v noci zo stredy na štvrtok. Podľa vyjadrenia lekárky išlo o nekomplikovaný pôrod, aký by si priala každá rodička.   „Tento pôrod je v poradí tisícim pôrodom a znamená, že táto pôrodnica sa zaraďuje medzi pracoviská s najvyšším počtom pôrodov v celom regióne východu Slovenska, mysliac na regionálne nemocnice. Naša pôrodnica zabezpečuje spádovú oblasť…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)