Prejsť na obsah

Praktický nácvik v galantskej nemocnici

Na oddelení urgentného príjmu v Nemocnici s poliklinikou Sv. Lukáša Galanta, a. s. sa uskutočnil dňa 10. 10. 2019 so začiatkom o 10.00 hod., pravidelný praktický nácvik príjmu osoby podozrivej z vysoko nebezpečnej nákazy.   Praktický nácvik prebiehal v galantskej nemocnici už po siedmy krát s účasťou regionálnej hygieničky RÚVZ v Galante. K účasti na praktické cvičenie boli tentokrát…

22.10.2019

Na oddelení urgentného príjmu v Nemocnici s poliklinikou Sv. Lukáša Galanta, a. s. sa uskutočnil dňa 10. 10. 2019 so začiatkom o 10.00 hod., pravidelný praktický nácvik príjmu osoby podozrivej z vysoko nebezpečnej nákazy.

 

Praktický nácvik prebiehal v galantskej nemocnici už po siedmy krát s účasťou regionálnej hygieničky RÚVZ v Galante. K účasti na praktické cvičenie boli tentokrát prizvaní i riaditeľ Odboru krízového manažmentu Ministerstva zdravotníctva, zástupcovia Samostatného odboru krízového riadenia zdravotníctva Trnavského kraja, zástupcovia Krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. Všetci hostia pozvanie prijali a praktického nácviku sa zúčastnili. Doposiaľ vykonané praktické nácviky sa zaoberali postupmi príjmu osoby s podozrením na vysoko nebezpečnú nákazu, obliekaním a správnym vyzliekaním osobných ochranných pracovných pomôcok, správnou dekontamináciou oblečenia, pomôcok a Oddelenia urgentného príjmu. V tomto cvičení boli zamestnancom tohto pracoviska scenárom určené i ďalšie povinnosti, konkrétne pre ošetrujúceho lekára. Jeho úlohou bolo reálne kontaktovať prislúchajúce inštitúcie, a to Infektologickú kliniku v Bratislave a regionálnu hygieničku z RÚVZ v Galante. Komunikácia sa reálne vykonávala prvý krát počas tohto nácviku, napriek tomu ošetrujúci lekár MUDr. Martin Gabarík zvládol túto komunikáciu s plnou zodpovednosťou. Komunikácia, či už z odborného a v takejto mimoriadnej situácii i dôležitého časového hľadiska poukázala na náročnosť a dôslednosť pri odoberaní cestovateľských a klinických príznakov od pacienta. Do komunikácie sa prakticky zapojila i regionálna hygienička, ktorej úlohou zo scenára bolo zabezpečiť bezpečný izolovaný transport z nemocnice do prislúchajúcej Infektologickej kliniky. Praktický nácvik predstavil ďalšie možné scenáre. Tiež poukázal na správne používanie ochranných pomôcok v takýchto kritických situáciách, kde zlyhanie ktoréhokoľvek článku reťaze môže spôsobiť i zlyhanie celkovej poskytovanej zdravotnej starostlivosti, čo by mohlo spôsobiť ďalšie katastrofálne následky v podobe ohrozenia života a zdravia verejnosti. Doplnenie potrebných ochranných pomôcok pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti osobe z VNN by preto ochránilo nemocnicu pred takýmito následkami. Všetci účastníci praktického nácviku si uvedomili dôležitosť jeho výkonu, a zamýšľali sa smerom k ochrane zdravia a životov verejnosti, pred rýchlym prenosom vysoko nebezpečnej nákazy z človeka na človeka, pri nesprávnych postupoch počas poskytovania súhrnnej zdravotnej starostlivosti.

Zástupcovia záchrannej zdravotnej služby porozprávali o úlohe Krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, ich vybavenosti OOPP na VNN, zároveň predviedli ukážku transportného biovaku, v ktorom by bola osoba podozrivá z VNN transportovaná na vyššie určené pracovisko.

K záveru slová zo strany riaditeľa Ing. Antona Tencera z MZ SR smerovali k vyhodnoteniu praktického nácviku, ako i k správnemu používaniu OOPP, správne vykonanej dekontaminácii, a poprial nemocnici, aby ju mimoriadna situácia v podobe VNN minula. Tiež uviedol dôležitosť prípravy na VNN v zdravotníctve, pretože sa nedá predpokladať kedy, kde, a v akom rozsahu sa mimoriadna udalosť udeje.

Všetkým cvičiacim a zúčastneným praktického cvičenia patrí veľká vďaka.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 22.09.2020 | Aktuality

    Nemocnica Svet zdravia Svidník sa stala súčasťou národnej kampane Týždeň dobrovoľníctva

    Týždeň dobrovoľníctva 2020 je realizovaný s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a organizácie Iuventa – Slovenský inštitút mládeže.   V spolupráci aj s Prešovským dobrovoľníckym centrom na Slovensku kampaň zastrešuje Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií. Vo svidníckej nemocnice sme pripravili priestor na „dobrovoľníčenie“ pacientov. Od 16. 9. 2020 do 22.9.2020 pacientky/dobrovoľníčky z…
  • 28.01.2021 | Aktuality

    Žiarska nemocnica zdvojnásobila zásobu kyslíka pre liečbu COVID pacientov

    Nemocnica Svet zdravia Žiar nad Hronom v spolupráci so spoločnosťou Messer Tatragas nainštalovala mobilný zásobník na kvapalný medicinálny kyslík. Má objem 5680 litrov, čím sa zväčšila kapacita kyslíka pre pacientov na dvojnásobok. Nemocnica môže v prípade nutnosti využiť aj pôvodný zásobník. Celková maximálna kapacita medicinálneho kvapalného kyslíka v nemocnici tak predstavuje cca 8500 litrov. Podľa…
  • 27.11.2023 | Aktuality

    Tichí hrdinovia

    V krvi sa zachová tá naša stužková. Heslo týchto dní, ktoré vyzýva študentov stredných škôl v Michalovciach na darovanie krvi a prežiť tak ducha stužkovej so svojimi spolužiakmi trocha inak.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)