Prejsť na obsah

Vo Svidníku dnes otvorili prvú psychiatrickú liečebňu pre chronických pacientov v Prešovskom kraji

Nové psychiatrické zariadenie chce byť vzorom liečivého prostredia. Až doteraz bol Prešovský kraj jeden z posledných na Slovensku, ktorý ešte nemal v rámci liečby psychiatrických pacientov k dispozícii chronické lôžka. Nová psychiatrická liečebňa v Nemocnici Svet zdravia vo Svidníku má byť v tomto smere vítané riešenie.   Kompletne zrekonštruované priestory s 37 lôžkami, so silným…

24.05.2017

Nové psychiatrické zariadenie chce byť vzorom liečivého prostredia. Až doteraz bol Prešovský kraj jeden z posledných na Slovensku, ktorý ešte nemal v rámci liečby psychiatrických pacientov k dispozícii chronické lôžka. Nová psychiatrická liečebňa v Nemocnici Svet zdravia vo Svidníku má byť v tomto smere vítané riešenie.

 

Kompletne zrekonštruované priestory s 37 lôžkami, so silným zázemím všeobecnej nemocnice a s novým odborným tímom majú výrazne pomôcť dlhodobo chorým psychiatrickým pacientom zvýšiť ich šance na návrat do aktívneho života. Prví by mali byť hospitalizovaní už od polovice budúceho týždňa. Celkové investície do nového pracoviska si vyžiadali vyše 400-tisíc eur.

2016-05-24-SZ-SK-Nova psychiatricka liecebna (12 of 26).jpg

„Nová psychiatrická liečebňa je dôkazom, že Svet zdravia investuje aj do zdravotnej starostlivosti pre najnáročnejších pacientov. Som veľmi rád, že sa nám podarilo dať dokopy kvalitný odborný tím a jeho pacientom vytvoriť podmienky, ktoré v tejto oblasti sú na Slovensku bezprecedentné. Verím, že krásne prostredie zariadenia bude mať pozitívne účinky na samotnú terapiu chronických pacientov,“ zvýraznil Ľuboš Lopatka, generálny riaditeľ siete regionálnych nemocníc Svet zdravia.

„Do liečebne budeme prijímať predovšetkým pacientov trpiacich dlhoročným duševným ochorením, ako napríklad schizofrénia, vrodené duševné poruchy – tzv. mentálne retardácie, organické poruchy, chronifikované depresívne poruchy a podobne. Ide teda o takých pacientov, ktorí potrebujú po akútne preliečenom duševnom ochorení, respektíve pri duševnej poruche ďalšie psychiatrické doliečenie a následnú rehabilitačnú starostlivosť. Tento proces často trvá aj niekoľko týždňov,“ vysvetľuje nový primár psychiatrickej liečebne MUDr. Miloš Burič.

2016-05-24-SZ-SK-Nova psychiatricka liecebna-primar Milos Buric.jpg

Liečebňa plánuje využívať moderné formy psychofarmakologickej liečby. V blízkej budúcnosti chce kúpiť tiež prístroj na elektrokonvulzívnu liečbu a perspektívne aj na transkraniálnu magnetickú stimuláciu. Vzhľadom na chronický charakter pracoviska sa bude klásť veľký dôraz na spoluprácu s fyzioterapeutickým oddelením nemocnice. Okrem liečebnej rehabilitácie bude tím liečebných terapeutov využívať ďalšie progresívne metódy, akými sú arteterapia (využitie výtvarných techník s cieľom sebauvedomenia uvoľnením emócií, ktoré sú u týchto pacientov často potlačené), muzikoterapia (využitie rytmických hudobných nástrojov a prepojenie s inými terapeutickými technikami), psychomotorická terapia (využitie pohybových techník uvoľňujúcich svalové a celkové telesné napätie, zlepšenie celkovej koordinácie pohybov), dramatoterapia (využitie pohybových techník, divadelných etúd – psychodrámy s cieľom prejaviť a uvoľniť potlačené emócie), biblioterapia (využitie textov aktívnou, respektíve pasívnou formou s cieľom prispieť k uvedomeniu si vlastného problému), ergoterapia (podpora a rozvoj jemnej a hrubej motoriky a rozvíjanie pracovných návykov), autogénny tréning (relaxačné telesné techniky prostredníctvom liečebného terapeuta), psychoedukácia pacientov a aj fototerapia (liečba expozíciou svetla u depresívnych pacientov). Všetky uvedené techniky bude vykonávať liečebný pedagóg.

2016-05-24-SZ-SK-Nova psychiatricka liecebna (13 of 26).jpg

V novej psychiatrickej liečebni sa nebudú liečiť akútne stavy pri duševných ochoreniach, delirantné stavy pri závislosti od alkoholu a ani toxické psychózy (vyvolané drogami). Do liečebne tiež nebudú prijímať ani pacientov v režime súdom nariadenej ochrannej psychiatrickej a protitoxikomanickej liečby.

„Naše pracovisko bude úzko spolupracovať s akútnymi psychiatrickými oddeleniami v Prešove a v Bardejove. Keďže počet pacientov s mentálnymi poruchami neustále stúpa aj na Slovensku, spravíme maximum, aby sme týmto ľudom vedeli dať nádej na návrat do aktívneho života. Prax z ostatných regiónov dokázala, že dlhodobá hospitalizácia a správny odborný prístup môžu v tomto smere veľmi efektívne pomôcť a predísť alebo oddialiť umiestnenie pacientov do domovov sociálnych služieb pre duševne chorých a mentálne retardovaných,“ doplnil Miloš Burič.

2016-05-24-SZ-SK-Nova psychiatricka liecebna (15 of 26).jpg

Vybavenie novej psychiatrickej liečebne:

  • 37 moderných lôžok v harmonickom prostredí,
  • telocvičňa, spoločenská miestnosť a vonkajšia záhrada,
  • priestory na terapeutické aktivity (ergoterapia, muzikoterapia, dramatoterapia, biblioterapia atď.)

2016-05-24-SZ-SK-Nova psychiatricka liecebna (9 of 26).jpg

2016-05-24-SZ-SK-Nova psychiatricka liecebna (14 of 26).jpg

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 06.05.2019 | Aktuality

    Darček pre mamičky v humenskej pôrodnici

    Milé mamičky, humenská pôrodnica pripravila pre vás balík plienok na prvé týždne po pôrode.   Okrem služieb hotelového štandardu vám pri odchode z našej pôrodnice darujeme nádielku kvalitných plienok pre vaše milované bábätko. Balík plienok vám venuje naša pôrodnica ako darček na prvé chvíle strávené s vaším pokladom doma. Prežite najkrajší okamih svojho života práve…
  • 23.05.2022 | Aktuality

    „Žena roka“ prešovského kraja

    Dňa 19.5.2022 sa v Divadle Jonáša Záborského v Prešove uskutočnilo podujatie Únie žien Slovenska, ktoré bolo spojené s odovzdávaním ocenenia „Žena roka“ prešovského kraja. Za okres Vranov nad Topľou toto prestížne ocenenie získala vedúca sestra oddelenia vnútorného lekárstva Mgr. Mariana Konečná. Ako sestra pôsobí vo vranovskej nemocnici už vyše 30 rokov a na vedúcej pozícii je…
  • 04.09.2018 | Aktuality

    Do topoľčianskej nemocnice nakúpili desiatky nových postelí

    V Nemocnici Svet zdravia Topoľčany pribudlo 56 nových polohovateľných postelí a 56 nočných stolíkov. Nemocnica sa rozhodla na troch oddeleniach vymeniť staršie postele, s ktorými sa ťažko manipulovalo a pacientom už neposkytovali ani dostatočný komfort. Celkovo do nového zariadenia preinvestovala takmer 60-tisíc eur.   „Postele s možnosťou polohovania chrbta, hlavy a nôh prinášajú oveľa lepší komfort pre…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)