Prejsť na obsah

Zápal vonkajšieho ucha

Blížiace sa leto, ktoré obvykle trávime na jazerách či kúpaliskách nám okrem príjemného dňa stráveného pri vode môže privodiť aj zápal vonkajšieho ucha. Tento zápal sa často nazýva aj „plavecké ucho“. Ide o ochorenie vonkajšieho zvukovodu, ušnice alebo oboch a môže sa vyskytnúť v každom veku. Infekcia často označovaná ako „plavecké ucho“ Zápal vonkajšieho ucha…

29.06.2017

Blížiace sa leto, ktoré obvykle trávime na jazerách či kúpaliskách nám okrem príjemného dňa stráveného pri vode môže privodiť aj zápal vonkajšieho ucha. Tento zápal sa často nazýva aj „plavecké ucho“. Ide o ochorenie vonkajšieho zvukovodu, ušnice alebo oboch a môže sa vyskytnúť v každom veku.


Infekcia často označovaná ako „plavecké ucho“

Zápal vonkajšieho ucha predstavuje v podstate infekciu kože a priľahlých tkanív ušnice alebo vonkajšieho zvukovodu. Infekcia sa do ucha dostane pomerne rýchlo a to najmä vodou, uterákom, prstami či pri prílišnom čistení ucha vatovými tyčinkami, kedy dochádza k vzniku drobných raniek v koži zvukovodu.

Pozor na baktérie, vírusy aj plesne

Niektorí ľudia sú na vznik tohto ochorenia citlivejší. Ide hlavne o ľudí trpiacich ochorením znižujúcim imunitu ako napr. onkologickí pacienti, alergici, diabetici, či ľudia s kožnými ochoreniami ako lupienka, seboroická dermatitída a podobne.

Pri plesňovom – mykotickom zápale je bolesť ucha miernejšia, výrazné je ale svrbenie ucha. Pri vírusovom pôvode zápalu je typický výsev pľuzgierikov na koži. Bolesť ucha je veľmi intenzívna a rezavá. Ak sa zápal šíri ďalej cez kožu na chrupku alebo kosť, môžu sa objaviť aj celkové príznaky ako zvýšená telesná teplota, zimnica a triaška. Plesňový zápal má niekedy dlhodobejší priebeh a často recidivuje – zápal sa opakuje.

Vírusové zápaly vonkajšieho ucha sa vyskytujú napr. pri chrípke alebo herpese. Na koži sa objavia pľuzgieriky so seróznym alebo krvavým obsahom a po ich prasknutí sa do zvukovodu uvoľní riedka tekutina s prímesou krvi. Dôležité je opäť najmä pravidelné ošetrovanie ucha event. aplikácia antivirotík. Nebezpečná je vírusová infekcia herpes zoster oticus, ktorú vyvoláva vírus variccely. Môže postihnúť aj sluchovo-polohový a tvárový nerv výsledkom čoho je dočasná (alebo aj trvalá) porucha sluchu, či obrna tváre. Ak sa zápal vonkajšieho ucha lieči včas a správne, takmer vždy sa zahojí bez komplikácií.

Dôkladne si osušte uši po každom kúpaní

Keďže zápal vonkajšieho ucha sa najčastejšie vyskytuje v letných mesiacoch a v období kúpania, je dôležité mu predchádzať. Po kúpaní si preto dôkladne treba vysušiť uši alebo pri náchylnosti na zápal ucha je potrebné používať vode odolné ušné vložky – štuple do uší, čím zabránime vnikaniu vody do ucha a tým aj možnému vzniku zápalu. Ak sa však už u vás ťažkosti prejavili, navštívte čo najskôr ambulanciu ORL.

ORL ambulancia ProCare KVP Košice

ORL ambulancia Procare Central

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 09.02.2023 | Nezaradené

    Valentín klope na dvere…

    S blížiacim sa Valentínom sme si pripomenuli srdce vďačnosti – symbol vyznania vďaky, lásky, úcty a uznania zdravotníkom, ktoré pred rokom vyrástlo v areáli humenskej nemocnice. Pripnutím zámky na kovové srdce pacienti vyjadrujú svoju vďaku a podporu zdravotníkom. Prostredníctvom dobrovoľného príspevku si môžu „zakúpiť“ zámok na recepcii nemocnice v pavilóne E. Vo valentínskej atmosfére srdce…
  • 14.07.2016 | Aktuality

    Dom ošetrovateľskej starostlivosti nemocnice v Banskej Štiavnici získal ocenenie Oddelenie roka 2016

    Oddelenie roka, toto ocenenie získal Dom ošetrovateľskej starostlivosti (DOS) nemocnice v Banskej Štiavnici za rok 2016. Od 1. mája tohto roka Dom ošetrovateľskej starostlivosti disponuje 20 lôžkami. Ošetrovateľskú starostlivosť sa snažíme poskytovať čo najväčšiemu počtu klientov, ktorí majú o takýto typ ošetrovateľskej starostlivosti záujem. Od júna je oddelenie v nových zrekonštruovaných priestoroch, s hygienickým štandardom…
  • 05.08.2021 | Aktuality

    Prvá mobilná vakcinácia rimavskosobotskej nemocnice

    Prvú augustovú stredu výjazdová očkovacia skupina z nemocnice Svet zdravia Rimavská Sobota pod vedením pána riaditeľa a námestníkov navštívila mesto Poltár, kde realizovala svoju prvú mobilnú vakcináciu. Očkovanie absolvovalo 112 občanov mesta Poltár a okolitých obcí. Vzhľadom na narastajúci záujem o vakcináciu sa výjazdová očkovacia skupina o týždeň vráti do tohto regiónu.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)