Prejsť na obsah

V partizánskej nemocnici sa minulý rok narodilo vyše 600 detí

V Nemocnici Svet zdravia Partizánske sa vlani narodilo 606 detí. Chlapcov prišlo na svet viac ako dievčat a šiestim mamičkám sa narodili dvojičky.   Zatiaľ čo v roku 2016 sa v partizánskej nemocnici uskutočnilo 553 pôrodov, v roku 2017 ich bolo presne 600 a vlani 603. „Budúce mamičky k nám privádza rodinné prostredie našej malej pôrodnice i osobné zainteresovanie primára oddelenia.…

17.01.2019

V Nemocnici Svet zdravia Partizánske sa vlani narodilo 606 detí. Chlapcov prišlo na svet viac ako dievčat a šiestim mamičkám sa narodili dvojičky.

 

Zatiaľ čo v roku 2016 sa v partizánskej nemocnici uskutočnilo 553 pôrodov, v roku 2017 ich bolo presne 600 a vlani 603.

„Budúce mamičky k nám privádza rodinné prostredie našej malej pôrodnice i osobné zainteresovanie primára oddelenia. Snažíme sa, aby prístup ku každej rodičke bol individuálny, návštevy príbuzných sú prakticky neobmedzené a na nadštandardných izbách  ponúkame možnosť ubytovania blízkej dospelej osoby,“ hovorí vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Zuzana Šramková s tým, že nemocnica uplatňuje aj rooming in, teda dieťatko je počas celej hospitalizácie na izbe spolu s mamičkou.

Dievčat sa v partizánskej nemocnici vlani narodilo 271, chlapcov zase 335. Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Kristína, Viktória a Ema. U chlapcov dominovali mená Jakub, Šimon a Martin. „Nezabudnuteľné bolo pre nás narodenie dvojčiat, ktoré prišli na svet fyziologickým pôrodom až s dvojhodinovým rozdielom,“ podotýka Šramková.

Mamičky spolu s oteckami majú v partizánskej nemocnici možnosť absolvovať predpôrodnú prípravu. „Dozvedia sa tak, ako zvládnuť tehotenstvo i samotný pôrod, aj ako sa následne starať o bábätko, čo oceňujú hlavne prvorodičky. Na jeho príchod sa tak dokážu oveľa lepšie pripraviť, získajú praktické návyky a zoznámia sa s priestormi i personálom oddelenia,“ vysvetľuje Šramková. Predpôrodný kurz minulý rok absolvovalo 187 mamičiek.

Spolu so zdravotníckym personálom si mamičky môžu aj naplánovať, ako by mal ich pôrod vyzerať, a to od prijatia do nemocnice až po starostlivosť o novorodenca a vytvoriť si individuálny pôrodný plán.

Tento rok plánuje nemocnica zrekonštruovať nadštandardné izby a skvalitniť kurz predpôrodnej prípravy, ktorú bude viesť certifikovaná lektorka. „Naďalej sa budeme snažiť spríjemniť našim rodičkám pobyt na oddelení aj milým prístupom a úprimným úsmevom,“ dodala Šramková.

Pôrodnica v Nemocnici Svet zdravia Partizánske sa stala podľa mamičiek jednotkou v Trenčianskom kraji. V prieskume, ktorý minulý rok pripravil Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom www.rodinka.sk, ju mamičky zaradili na prvé miesto. Dosiahla hodnotenie 88,1 percenta. Pôrodnica bola zároveň pozitívne ohodnotená za najnižší podiel cisárskych rezov na Slovensku.

 

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)