Prejsť na obsah

Humenská pôrodnica chystá pre mamičky pravidelné stretnutia s primárom

Nemocnica Svet zdravia Humenné zavádza novú tradíciu. Raz mesačne budú mať budúce mamičky príležitosť navštíviť humenskú pôrodnicu, pozrieť si jej priestory a na stretnutí s primárom sa opýtať na všetko, čo ich zaujíma. To najbližšie stretnutie sa uskutoční v utorok 2. októbra o 14:00 h na prvom poschodí gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v jedálni na šestonedelí.  …

01.10.2018

Nemocnica Svet zdravia Humenné zavádza novú tradíciu. Raz mesačne budú mať budúce mamičky príležitosť navštíviť humenskú pôrodnicu, pozrieť si jej priestory a na stretnutí s primárom sa opýtať na všetko, čo ich zaujíma. To najbližšie stretnutie sa uskutoční v utorok 2. októbra o 14:00 h na prvom poschodí gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v jedálni na šestonedelí.

 

„Viacero mamičiek nemá dostatok informácií o samotnom pôrode, možnostiach, ktoré nemocnica ponúka, nepozná priestory pôrodnice a personál.  Aj to prispieva k obavám z príchodu dieťatka na svet, ktoré mamičky majú. Na týchto stretnutiach im chceme preto pomôcť odbúrať stres. Mamičky sa môžu opýtať na čokoľvek, čo ich bude zaujímať, zoznámiť sa s personálom, ktorý sa o nich bude starať a zároveň si pozrieť priestory. Keď tak príde deň pôrodu, budú už prichádzať do známeho prostredia, medzi ľudí, ktorých poznajú a budú vedieť, čo ich čaká,“ vysvetľuje primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Svet zdravia Humenné MUDr. Ladislav Hamadej.

Nemocnica plánuje neformálne stretnutia s primárom organizovať vždy v prvý utorok v mesiaci. Prvé stretnutie s mamičkami sa uskutočnilo už v septembri a zavítalo tam približne 20 záujemcov. Primár podotýka, že aj na základe stretnutí s mamičkami, ich názorov a preferencií sa chce pôrodnica neustále zlepšovať a vyjsť mamičkám čo najviac v ústrety.

Pôrod si môžu naplánovať podľa predstáv 

Budúce mamičky si môžu v humenskej nemocnici naplánovať svoj pôrodov do detailov a podľa svojich predstáv. Minulý rok si individuálny pôrodný plán vytváralo 25 rodičiek. Absolvovať tiež pred pôrodom môžu psychofyzickú prípravu, ktorej cieľom je znížiť úzkosť a strach budúcej mamičky z pôrodu, oboznámiť ju s prostredím pôrodnice a poradiť, ako sa na pôrod pripraviť. Vlani sa prípravy zúčastnilo 37 mamičiek.

Humenská nemocnica ako prvá v sieti Svet zdravia v roku 2015 predstavila nový projekt pôrodnice novej generácie. Základom sú tri moderné pôrodné izby, ktoré nahrádzajú tradičné pôrodné sály. Mamičkám poskytujú väčšie súkromie pri pôrode i komfortné a príjemné prostredie.

Súčasťou pôrodnej izby je moderné polohovateľné pôrodné lôžko, detská postieľka, rozkladacie kreslo pre sprevádzajúcu osobu, samostatné sociálne zariadenie so sprchou či audio systém s upokojujúcou hudbou. Do pôrodnej izby okrem manžela či inej sprevádzajúcej osoby, lekára a sestry nemá prístup nik iný. Mamičky v nej strávia približne osem až desať hodín, čiže celý pôrod od prvej pôrodnej fázy až po záverečnú popôrodnú fázu.

Počas minulého roka prišlo v humenskej pôrodnici na svet 548 detí. Osem mamičiek si domov odnieslo dvojičky. Chlapcov sa tam vlani narodilo 292, dievčat 256. Medzi najčastejšími dievčenskými menami, aké rodičia dávali svojim novorodencom, sa objavili Nina, Ema a Sofia. U chlapcov dominovali mená Adam, Samuel a Alex.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 08.03.2021 | Aktuality

    V nemocnici v Dunajskej Strede podáva pomocnú ruku psychologička

    Dňa 3.3.2021 navštívila nemocnicu v Dunajskej Strede pani psychologička Lelkes Éva, ktorá sa sama ponúkla podať pomocnú ruku sestrám a zamestnancom nemocnice.   Prvé kolo sedenia s pani psychologičkou sa uskutočnilo v kruhu hlavných sestier. Zdravotníci pracujúci na COVID oddelení nevidia zmysel svojej práce, keďže situácia sa zhoršuje a pacientom sa nepolepšuje, aj napriek obrovskej snahe, nevedia…
  • 12.12.2019 | Aktuality

    Vianočná kvapka krvi 2019 v michalovskej nemocnici

    Nemocnica Svet zdravia Michalovce v spolupráci s transfuziologickým oddelením a prvoligovým hokejovým klubom HK Dukla Ingema Michalovce pripravili 10. 12. Vianočnú kvapku krvi. Na všetkých darcov čakalo drobné občerstvenie v podobe čaju, kávy, sladkého pečiva a vstupenky pre dve osoby na zápas s Budapešťou. Veľmi nás teší, že táto udalosť mala silný ohlas a krv prišlo darovať takmer 60…
  • 01.10.2018 | Aktuality

    Humenská pôrodnica chystá pre mamičky pravidelné stretnutia s primárom

    Nemocnica Svet zdravia Humenné zavádza novú tradíciu. Raz mesačne budú mať budúce mamičky príležitosť navštíviť humenskú pôrodnicu, pozrieť si jej priestory a na stretnutí s primárom sa opýtať na všetko, čo ich zaujíma. To najbližšie stretnutie sa uskutoční v utorok 2. októbra o 14:00 h na prvom poschodí gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v jedálni na šestonedelí.  …

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)