Prejsť na obsah

Za dva roky počet pôrodov v partizánskej nemocnici stúpol o vyše polovicu

Presne 600 pôrodov počas minulého roka uskutočnili lekári v nemocnici Svet zdravia Partizánske. V porovnaní s predchádzajúcim rokom 2016 počet pôrodov stúpol o vyše osem percent, oproti roku 2015 až o viac ako polovicu. „Budúce mamičky u nás nájdu príjemné domáce prostredie a snažíme sa, aby bol náš personál neustále nápomocný a ústretový. Rodičkám poskytujeme…

11.01.2018

Presne 600 pôrodov počas minulého roka uskutočnili lekári v nemocnici Svet zdravia Partizánske. V porovnaní s predchádzajúcim rokom 2016 počet pôrodov stúpol o vyše osem percent, oproti roku 2015 až o viac ako polovicu.

„Budúce mamičky u nás nájdu príjemné domáce prostredie a snažíme sa, aby bol náš personál neustále nápomocný a ústretový. Rodičkám poskytujeme predpôrodnú prípravu a po pôrode im pomáha skúsená neonatologička, ktorá mamičky učí, ako sa správne starať o bábätko. Aj to sú podľa nás dôvody, prečo k nám chodí stále väčší počet rodičiek,“ hovorí primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Nidal Abutuaima.

Zatiaľ čo v roku 2015 sa uskutočnilo v partizánskej pôrodnici 392 pôrodov, v roku 2016 ich bolo už 553 a vlani sa číslo vyšplhalo na 600. Minulý rok sa v nemocnici narodilo o 40 chlapcov viac, ako dievčat a jedna mamička priviedla na svet dvojičky. Najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, boli Ema, Natália a Sofia. Medzi chlapcami dominovali mená ako Jakub, Adam a Matej.

Rozšírenie predpôrodnej prípravy

Na novorodenecké oddelenie partizánskej nemocnice počas minulého roku pribudlo nové vybavenie, napríklad vozíky, výhrevné lôžko, lampa na fototerapiu, ventilátor na intenzívnu liečbu či zavinovačky pre novorodencov a košele pre rodičky.

Tento rok plánuje pôrodnica najmä rozšíriť predpôrodnú prípravu, ktorú budúcim mamičkám i oteckom poskytuje už dva roky. K edukáciám o výžive a životospráve budúcej mamičky, o príprave na pôrod i dojčení by malo pribudnúť aj cvičenie. Vlani sa predpôrodnej prípravy zúčastnilo 215 mamičiek.

Od tohto roku tiež nemocnica umožňuje prítomnosť blízkej osoby pri pôrode bez poplatku. Nemocnica podporuje i takzvaný rooming in, teda umiestnenie matky a novorodenca v jednej izbe v ich bezprostrednej vzájomnej blízkosti.

Milé poďakovanie

Zdravotnícky personál partizánskej nemocnice minulý rok veľmi potešilo aj úprimné poďakovanie od jednej z rodičiek. Vo svojom odkaze mamička Adriána z Nitrianskeho Rudna píše:

„Ďakujem za ľudský prístup, za milé slovo, keď mi bolo do plaču. Ďakujem celému gynekologicko-pôrodníckemu oddeleniu za úžasnú tímovú prácu pri pôrode, ktorého som sa síce obávala, ale podržali ma, navodili príjemnú atmosféru, aby som nebola pod takým stresom. Ďakujem za úsmev, ktorý je v dnešnej dobe vzácny a tu som úsmev stretávala od rána do noci. Som veľmi rada, že som si vybrala pôrodnicu v Partizánskom, bola to správna voľba.“

Aj celkový počet pôrodov v nemocniciach, ktoré sú v sieti Svet zdravia, vlani stúpol. Zatiaľ čo v roku 2016 ich bolo spolu 9640, minulý rok sa počet zvýšil na 10 082.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 08.08.2018 | Aktuality

    Michalovská nemocnica dostala kreslo na prenos onkologických pacientov

    Teší nás, že charitatívne akcie michalovského fitness centra R+R pokračujú. Jeho návštevníci sa po čase znova rozhodli aktívne podporiť pacientov onkologického centra michalovskej nemocnice.   Finančný výťažok zo dňa 11. mája 2018, zo vstupného všetkých kurzov a služieb fitness centra (vrátane kaderníctva, kozmetiky, nechtového štúdiá, masérskych služieb…) sa rozhodli majitelia venovať opäť onkologickým pacientom. Vecný dar…
  • 23.12.2019 | Aktuality

    Malým pacientom v žiarskej nemocnici sa budú venovať dobrovoľníci

    Nemocnica Svet zdravia Žiar nad Hronom odštartovala dobrovoľnícky projekt Krajší deň Prečítajú im rozprávku, zahrajú sa spoločenské hry alebo budú kreovať ozdoby v tvorivej dielničke. Detským pacientom v Nemocnici Svet zdravia Žiar nad Hronom budú chvíle strávené v nemocnici spríjemňovať dobrovoľníci. Žiarska nemocnica dnes totiž slávnostne a v predvianočnej nálade odštartovala projekt dobrovoľníckych centier Krajší…
  • 31.10.2019 | Aktuality

    V trebišovskej nemocnici otvorili pre pacientov multisenzorickú miestnosť

    Nemocnica Svet zdravia Trebišov zriadila pre pacientov na oddelení dlhodobo chorých multisenzorickú miestnosť. Slúžiť im má na rehabilitáciu, terapie i relax a pomôcť tak zlepšiť zdravotný stav pacientov či aspoň zmierniť následky postihnutia. Miestnosť nemocnica vytvorila s finančnou pomocou zdravotnej poisťovne Dôvera.   „V dnešnom svete je veľmi dôležité prežiť niečo krásne, nájsť si čas…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)