Prejsť na obsah

Ortopedické oddelenie nemocnice Michalovce úspešne realizuje odbery hlavíc stehenných kostí

V rámci liečby artrózy bedrového kĺbu, tzv. totálnou kĺbovou náhradou sa pri operácií odoberie pacientovi hlava stehennej kosti, ktorá je nahradená umelým kĺbom. V rámci liečby artrózy bedrového kĺbu, tzv. totálnou kĺbovou náhradou sa pri operácií odoberie pacientovi hlava stehennej kosti, ktorá je nahradená umelým kĺbom. Tkanivo sa zvyčajne likviduje, ale v prípade vhodného tkaniva…

06.11.2017

V rámci liečby artrózy bedrového kĺbu, tzv. totálnou kĺbovou náhradou sa pri operácií odoberie pacientovi hlava stehennej kosti, ktorá je nahradená umelým kĺbom.

V rámci liečby artrózy bedrového kĺbu, tzv. totálnou kĺbovou náhradou sa pri operácií odoberie pacientovi hlava stehennej kosti, ktorá je nahradená umelým kĺbom. Tkanivo sa zvyčajne likviduje, ale v prípade vhodného tkaniva a za súhlasu pacienta tkanivo (hlava stehenných kostí) odosielame za špecifických podmienok do Slovenského Centra Tkanív a Buniek.

Darca musí podpísať súhlas s darcovstvom, uchovaním a použitím tkaniva na liečebné účely. Rovnako mu je poskytnutá informácia o cieli, dôležitosti a výhodách liečby tkanivami. Darca má povinnosť byť vyšetrený, aby sa posúdilo, či tkanivo nepredstavuje zdravotné riziko pre príjemcu.

Tkanivo sa po splnení určitých požiadaviek ďalej využíva na liečebné účely, napr. na výplne a náhrady kostných defektov po operáciách nádorov, na podporu hojenia po zlomeninách, pri operáciách chrbtice, po úrazoch.

Zo získaného tkaniva sa okamžite odoberá vzorka na vylúčenie prítomnosti baktérií, vkladá sa do špeciálnej sterilnej nádoby, označí identifikačným štítkom pacienta, dátumom a časom odberu. Tkanivo je až do prevzatia Slovenským Centrom Tkanív a Buniek uložené v chladničke, pri teplote +2 až +8 stupňov Celzia.

Ortopedické oddelenie v Michalovciach úspešne realizuje tieto odbery. Sme radi, že aj takýmto spôsobom naši zamestnanci a rovnako pacienti, ktorí súhlasia s odberom, prispievajú k nezištnej podpore liečby iných pacientov.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 30.09.2015 | Aktuality

    Výstavba nemocnice novej generácie napreduje podľa plánu a postupne vyrastajú základy novej budovy

    Dnešným dňom sa končí nultá fáza projektu nemocnice novej generácie v Michalovciach a začína sa výstavba samotnej novej budovy. V rámci prípravy územia na výstavbu bol počas štyroch mesiacov odstránený skelet nedostavaného a chátrajúceho pavilónu. So starostlivou prípravou protihlukových a protiprašných opatrení prebehlo búranie starej budovy za plnej prevádzky nemocnice bez problémov. V zmysle harmonogramu…
  • 15.06.2016 | Aktuality

    Nácvik postupu pri výskyte vysokonebezpečnej nákazy

    Precvičenie postupov nemocnice pri  zistení podozrenia na výskyt vysoko nebezpečnej nákazy u osoby v príjmovej ambulancii a precvičenie realizácie činností určených opatrení na začatie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Úlohy: Precvičiť  postupy činnosti zdravotníckych zamestnancov urgentného príjmu/ príjmovej ambulancie, preveriť vzájomnú komunikáciu s RÚVZ a reakcie cvičiacich  pri zistení osoby podozrivej na VNN. Preveriť praktické zvládnutie  používania…
  • 06.12.2016 | Aktuality

    Ukončenie rekonštrukcie výťahov v galantskej nemocnici

    V galantskej nemocnici bol na konci mesiaca november 2016 uvedený do prevádzky nový osobný výťah v priestoroch polikliniky, ktorého úlohou je uľahčiť pohyb pacientov medzi jednotlivými poschodiami spomínanej polikliniky bez toho, aby jej návštevníci museli prechádzať do hlavnej budovy nemocnice. Kapacita osobného výťahu je 8 osôb a 630 kg, pričom premáva medzi prízemnou a prvou…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)