Prejsť na obsah

Ako prebieha dietologické poradenstvo?

Prečítajte si rozhovor o dietologickom poradenstve s MUDr. Alexandrou Frolkovičovou, ktorá sa 20 rokov venuje preventívnej aj liečebnej dietológii. Vo svojej praxi sa sústreďuje na využívanie prirodzených prístupov k prevencii a liečbe ochorení. Ako prebieha dietologické poradenstvo? Dietologické poradenstvo pozostáva z jednej vstupnej a v prípade potreby alebo záujmu aj viacerých kontrolných konzultácií. Celkový počet konzultácií si zvolí…

16.05.2022

Prečítajte si rozhovor o dietologickom poradenstve s MUDr. Alexandrou Frolkovičovou, ktorá sa 20 rokov venuje preventívnej aj liečebnej dietológii. Vo svojej praxi sa sústreďuje na využívanie prirodzených prístupov k prevencii a liečbe ochorení.

Ako prebieha dietologické poradenstvo?

Dietologické poradenstvo pozostáva z jednej vstupnej a v prípade potreby alebo záujmu aj viacerých kontrolných konzultácií. Celkový počet konzultácií si zvolí klient sám. Vstupná konzultácia je dlhšia, trvá až do 100 minút, a zahŕňa podrobný anamnestický rozhovor, zhodnotenie doterajších výsledkov a vyšetrení, ktoré nás nasmerujú k individuálnemu nastaveniu stravovania. Je veľkou výhodou, ak si pacient prinesie na konzultáciu posledné lekárske správy od špecialistov, ktorých navštevuje, minimálne však laboratórne výsledky zo zákonnej preventívnej prehliadky a prehľad svojho jedálneho lístka za posledné tri dni. Anamnestický rozhovor trvá cca 30 minút, následne si vysvetlíme základné stravovacie princípy a napokon pacient dostane záznam a obrazový materiál, kde mu okrem nastavených princípov vyznačíme preňho dôležité potraviny. Aj preto je nutné vstupnú konzultáciu absolvovať osobne, pri kontrolných stretnutiach je aj online možnosť. Dôraz kladieme na potraviny priaznivé pre zdravotný stav klienta, nesústredíme sa iba na nevhodné potraviny.

Venujete sa všetkým zdravotným témam, ktoré je možné ovplyvňovať zložením stravy?

Každému odporúčame, aby si pred rozhodnutím absolvovať konzultáciu naštudoval na našom webe zoznam tém, ktorým sa venujeme. Sú to rôzne tráviace ťažkosti, stravovanie pri kardiovaskulárnych ochoreniach, pri hypercholesterolémii, cukrovke (okrem inzulínoterapie), pri obličkových poruchách, poruchách imunity, stravovanie v gravidite či laktácii, pri reumatických a iných autoimunitných ochoreniach, chronických kožných ochoreniach, chudokrvnosti, onkologických ochoreniach. Radi podporíme aj športovcov v zdravom stravovaní, ale nie cestou množstva výživových doplnkov, ale cestou prirodzených potravinových zdrojov. Nevenujeme sa nastavovaniu stravy diabetikov na inzulíne, raritným metabolickým poruchám, vrcholovým športovcom a deťom do 6 rokov.

V dietologickom poradenstve je asi významný aj váš osobný názor, a to s akým výživovým smerom ste sama stotožnená.

Určite áno, nedá sa úplne vymaniť z osobných klinických skúseností. Na druhej strane sa zmenám názorov principiálne nebránim a počas obdobia, čo sa venujem výžive, boli aj chvíle, keď som prehodnotila svoje názory a postoje. Napríklad odporúčam omnoho menej obilnín ako kedysi a môj postoj k potravinovým intoleranciám sa tiež zásadne zmenil. Dokonca veľmi rada sledujem kolegov s diametrálne odlišnými názormi, lebo je to dobrá názorová výzva.

Aký výživový smer odporúčate?

Musím povedať, že tak ako som v celom svojom živote liberál, tak aj v dietológii mám určitý nadhľad a nepresadzujem striktne jeden konkrétny smer. Ak to mám jednoducho zadefinovať, tak som zástancom najmä tzv. clean eating, t. j. čo najprirodzenejšej stravy bez polotovarov, bez prídavných látok s veľmi pestrým spektrom rastlinných potravín, ktoré zapĺňajú viac ako dve tretiny podielu celkových potravín. A keď si z toho niekto urobí vegetariánstvo, iný paleo, tak je to v poriadku. Ak sa niekto rozhodne byť vegán, ani s tým nemám problém, iba ho upozorním, na čo si musí dávať pozor.

Budú si pacienti počas vašej spolupráce počítať kalórie?

Určite nie. Ak budú dodržiavať dohodnuté zloženie taniera, nebude to potrebné. Navyše je známe, že napríklad kalórie z bieleho alebo celozrnného chleba sa správajú inak, kalórie prijaté ráno inak ako večer a podobne.

Ako vyzerá dlhodobá spolupráca s dietológom?

Spolupráca sa začína dlhším a podrobnejším vstupným vyšetrením, kde sa stravovanie nastaví. Potom si dohodneme ďalšiu konzultáciu, kde si skontrolujeme na jedálnom lístku pacienta, ako odporúčania pochopil, eventuálne si vyhodnotíme účinnosť opatrení, ktoré podľa potreby modifikujeme. Väčšine ľudí stačia dve stretnutia, potom si už vedia poradiť sami. Niekto zase chce nad sebou kontrolu alebo je prípad zložitejší, tam sa pokračuje s ďalšími konzultáciami podľa potreby. Intervaly stretnutí volíme individuálne, pri tráviacich ťažkostiach je to častejšie ako napríklad pri zvýšenom cholesterole.

Bude možné s vami komunikovať cez email alebo esemesky?

Bohužiaľ nie. Nemáme na takúto komunikáciu vyhradený časový priestor a je to aj komplikované v zmysle GDPR. Časovo zaneprázdnení pacienti môžu konzultáciu absolvovať online. Cena online konzultácie je rovnaká a bude potrebné objednať sa na konkrétny čas.

Jedálne lístky pacientom neposkytujete. Prečo?

Moja dlhoročná skúsenosť hovorí, že dať pacientovi preddefinovaný jedálny lístok napríklad na týždeň alebo na mesiac neprináša žiadnu dlhodobú výhodu. Vo väčšine prípadov sa to končí návratom k pôvodnému stravovaniu. Dávam prednosť tomu, aby pacient porozumel princípom stravovania a vedel sa podľa nich správať nielen doma, ale aj v reštaurácii alebo v hoteli.

Okrem dietológie sa venujete aj psychoterapii a psychosomatike. Ako vyzerá také prepojenie v praxi?

V prvom rade sa tieto aktivity oddeľujú, lebo ich metodika je odlišná. Dietologická konzultácia sa viac podobá na bežné stretnutie s lekárom – na základe diagnózy sa odporučí postup. Komunikácia pri psychosomatike je jemnejšia a nedirektívna, spolupráca je často dlhodobá. Často sa stane, že pacient začne na dietologickej konzultácii, kde sa snažíme urobiť maximum, aby sme ťažkosti ovplyvnili úpravou stravovania. Ak sa v priebehu spolupráce začne ukazovať, že problém je skôr v živote pacienta a jeho vzťahoch, je vhodné psychoterapeutické sprevádzanie. Ak ide o psychosomatický problém, tak začíname vždy dlhšou psychosomatickou konzultáciou, kde okrem psychoterapie odporúčam aj iné prístupy, ktoré by mohli pomôcť, napríklad rehabilitáciu, dychové či relaxačné cvičenia, arteterapiu atď. Riešenie psychosomatiky je vždy komplexné.
Sú aj situácie, keď tieto dva druhy stretnutí prebiehajú paralelne, napr. pacient, ktorý chce schudnúť a prejedá sa z úzkosti, chodí na dietologické stretnutia, kde riešime zloženie stravy a učíme sa zdravo stravovať, a popri tom na iných stretnutiach rozoberáme príčiny prejedania a analyzujeme pozadie úzkosti, ktorá to spôsobuje.

LEKÁRSKA PORADŇA PREVENTÍVNEJ A LIEČEBNEJ VÝŽIVY

Predstavujeme vám novú poradňu liečebnej a preventívnej výživy v poliklinike ProCare Vlčie hrdlo pod vedením MUDr. Alexandry Frolkovičovej.

V lekárskej poradni preventívnej a liečebnej výživy poskytujeme lekárske dietologické poradenstvo. Poradíme, ako sa stravovať pri rôznych zdravotných ťažkostiach, pri nadváhe, v tehotenstve a pri dojčení, pri rekreačnom športovaní, ako stravou predchádzať ochoreniam. Úpravou životného štýlu a stravovania je možné neuveriteľne upraviť a zvrátiť mnohé zdravotné ťažkosti. V dietologickej poradni poskytujeme konzultácie a poradenstvo pre pacientov s problémami z mnohých oblastí ako sú: poruchy trávenia, metabolické ochorenia, chronické a zápalové ochorenia kĺbov, poruchy imunity, kožné ochorenia, kardiovaskulárne ochorenia, alergie a intolerancie potravín. Stretnete sa tu s profesionálnym a ľudským prístupom.

OBJEDNAŤ

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 28.11.2023 | Aktuality

    Primátorská kvapka krvi

    Pri príležitosti 79. výročia oslobodenia mesta Michalovce prebehla 27.11.2023 v Darcovskom centre Nemocnice Penta Hospitals Michalovce primátorská kvapka krvi.
  • 02.06.2017 | Blog

    Na čo máte nárok v rámci preventívnej prehliadky?

    Základným cieľom Komplexných preventívnych prehliadok je včasná diagnostika začínajúceho ochorenia, ktorá môže zachrániť život alebo výrazne prispieť k zlepšeniu kvality života. Komplexné prehliadky vám ukážu dokonalý obraz o vašom zdraví.   Preventívna prehliadka, ktorá vyplýva zo zákona má svoje štandardy. V rámci nej máte nárok na základné biochemické a laboratórne vyšetrenia. Ďalšie vyšetrenia sa líšia…
  • 02.10.2019 | Blog

    Je možné dostať rakovinu hrubého čreva z mäsa?

    Strava bohatá na červené mäso a mäsové výrobky je rizikovým faktorom hlavne pre rakovinu hrubého čreva, žalúdka. Strava bohatá na tuky, s nízkym podielom ovocia a zeleniny, nízkym podielom vlákniny môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny. K vzniku ďalších karcinogénov môže dôjsť pri vyprážaní, grilovaní a pod. Prevenciou je primeraná konzumácia červeného mäsa a mäsových výrobkov,…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.