Prejsť na obsah

Ako ovplyvnila súčasná pandémia koronavírusu pôrody?

Ako prebiehajú pôrody počas pandémie koronavírusu? Patria budúce rodičky medzi kritickú skupinu? Na základné otazky sme sa opýtali zástupcu hlavného lekára siete ProCare a Svet zdravia pre gynekológiu a pôrodníctvo MUDr. Ondreja Balca, ktorý je zároveň primárom gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v rimavskosobotskej nemocnici.   Organizmus tehotnej ženy je iný Budúca rodička reaguje citlivejšie na rôzne infekty,…

23.04.2020

Ako prebiehajú pôrody počas pandémie koronavírusu? Patria budúce rodičky medzi kritickú skupinu? Na základné otazky sme sa opýtali zástupcu hlavného lekára siete ProCare a Svet zdravia pre gynekológiu a pôrodníctvo MUDr. Ondreja Balca, ktorý je zároveň primárom gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v rimavskosobotskej nemocnici.

 

Organizmus tehotnej ženy je iný

Budúca rodička reaguje citlivejšie na rôzne infekty, avšak predošlé vírusové ochorenia ako Sars mali oveľa ťažší dopad. V súčasnosti máme poznatky len z Číny, kde skúmali skupinu tehotných žien. Výsledky týchto žien neboli horšie ako u zdravej populácie. Ochorenie COVID19 neovplyvnilo tehotenstvo a ani plod nebol infikovaný. Dokonca ani ťažší priebeh ochorenia ako pneumonie nebol zaznamenaný.

Aké špeciálne opatrenia museli pôrodnice prijať?

Pred vstupom do nemocnice prejde každý pacient triážou. Budúca mamička po triáži postupuje na príjmovú ambulanciu, v ktorej zdravotnícky personál je vybavený ochrannými pracovnými prostriedkami. Ak by sa u rodičky objavili podozrivé symptómy, tak je  rodičky izolovaná mimo oddelenia, kým sa výlúči alebo potvrdí prítomnosť ochorenia COVID-19. Rodička, ktorá je zdravá, postupuje podľa normálneho režimu.

Pôrody nie sú počas pandémie koronavírusu nijak obmedzené, preto je dôležité chrániť personál a dodržiavať preventívne opatrenia.

Čo ak rodička vykazuje symptómy ochorenia COVID19?

Ak vykazuje príznaky nákazy koronavírusom, je prijatá na izolovanú časť oddelenia, rodí v izolovanom boxe a zdržiava sa celý čas v izolovanom boxe. Následne je informovaný epidemiológ, ktorý rozhodne o odbere steru a do 24 hod. vieme či pacientka je alebo nie je COVID pozitívna.

Ako by prebiehal pôrod u rodičky pozitívnej na COVID19?

Dozviete sa v Zdravom podcaste #5 s MUDr. Ondrejom Balcom, ktorý je primárom gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v rimavskosobotskej nemocnici. 

 

 

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 27.09.2022 | Aktuality

    Deň vďačnosti ochrancom zdravia pacientov v nemocnici Galanta

    Svetový deň vďačnosti, ktorý bol 21.9.2022 sme oslávili v nemocnici Galanta s ostatnými zdravotníckymi, ale aj s nezdravotníckymi pracovníkmi. Ďakujeme za vašu starostlivosť Poďakovali sme im za ich každodenne odvádzanú prácu, bez ktorej by plynulý chod nemocnice nebol možný. A navyše, niektorý z nich oslávili tento rok svoje okrúhle jubileum. Pri tejto príležitosti sme im…
  • 18.11.2022 | Aktuality

    Netradičný týždeň vzdelávania s Vranovskou nemocnicou

    Základná škola Bernolákova ulica 1061 Vranov nad Topľou umožnila svojim žiakom počas týždňa netradičného vzdelávania dozvedieť sa viac o ľudskom tele a zdraví. O správnom držaní tela, cvičení, či zložení stravy im prišla osobne porozprávať vedúca sestra fyziatricko-rehabilitačného oddelenia. Zásady poskytovania prvej pomoci im vysvetlili lekárka a sestra pracujúce na OAMIS. Záchranu života si mohli…
  • 22.07.2015 | Aktuality

    Nemocničný areál v Humennom sa zazelenal

    Nemocnica Svet zdravia Humenné v rámci veľkej investičnej modernizácie zavŕšila revitalizáciu svojho areálu. Za jeden rok sa zmenil na nepoznanie. Už v závere roka 2014 vybudovala novú cestnú infraštruktúru vrátane parkovísk. Tento rok sa dokončili sadové úpravy, ktoré definitívne skultúrnili vonkajšie priestranstvo a nemocnici dali úplne novú tvár. Navyše vznikla aj nová oddychová zóna pre…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)