Prejsť na obsah

Ako vzniká zápal stredného ucha?

Zápal stredného ucha nevniká z vody z bazéna – keďže  stredné ucho je oddelené od vonkajšieho zvukovodu blankou bubienka. Zápaly z vody v bazéne sú typické  pre letné obdobie  – ide o zápal vonkajšieho ucha, teda zvukovodu.   Zápal stredného ucha je spôsobený preniknutím mikróbov (vírusov alebo baktérií) z nosohltana do stredného ucha, kde je lokálny…

24.06.2019

Zápal stredného ucha nevniká z vody z bazéna – keďže  stredné ucho je oddelené od vonkajšieho zvukovodu blankou bubienka. Zápaly z vody v bazéne sú typické  pre letné obdobie  – ide o zápal vonkajšieho ucha, teda zvukovodu.

 

Zápal stredného ucha je spôsobený preniknutím mikróbov (vírusov alebo baktérií) z nosohltana do stredného ucha, kde je lokálny zápal. Je spôsobený preniknutím mikróbov (vírusov alebo baktérií) z nosohltana do stredného ucha, kde je lokálny zápal. Tento zápal spôsobí poruchu funkcie sluchovej trubice, opuch sliznice a nahromadenie tekutiny  v dutine stredného ucha. Typickou príčinou je zápal horných dýchacích ciest.

Zápal stredného ucha je najčastejšou bakteriálnou infekciou v detskom veku

Malé deti sú na zápal stredného ucha oveľa náchylnejšie než dospelí. Je to spôsobené hlavne tvarom detskej sluchovej trubice a oslabenou imunitou. Na základe štúdií v európskej populácii detí sa odhaduje, že takmer všetky deti prekonajú aspoň jednu epizódu zápalu stredného ucha do veku 3 rokov. Približne tretina všetkých detí prekoná dve a viac epizód v rovnakom čase.

Najnáchylnejšie sú deti vo veku 8 mesiacov až 3 rokov

Zápal stredného ucha u novorodencov je zriedkavý. Dieťa je vtedy chránené prenesenými protilátkami z matky. Prenos sa deje placentou. S vekom sa frekvencia stredoušných infekcií znižuje. Frekvenciu dospelej populácie dosiahne okolo 7 rokov.

Na vysoký výskyt zápalov stredného ucha v detskom veku majú vplyv viaceré faktory

  • Dysfunkcia – porucha  sluchovej trubice
    Stredné ucho je priamo prepojené s nosohltanom  pomocou sluchovej (Eustachovej) trubice. Sluchová trubica zabezpečuje stály objem, tlak a zloženie plynov v strednom uchu otváraním a zatváraním svojho lúmenu. Sluchová trubica u detí nie je úplne vyvinutá, je kratšia a horizontálne uložená, čo zhoršuje jej funkciu a uľahčuje preniknutie mikróbov z nosohltanu do stredného ucha. Eustachova trubica dosahuje definitívnu dĺžku približne v siedmich rokoch
  • Adenoidné vegetácie-  Zväčšená nosohltanová mandľa
    Dosahuje svoje maximum taktiež v predškolskom veku, keď môže svojím objemom obturovať ústie sluchovej trubice v nosohltane, a tak narúšať jej prirodzenú funkciu. Adenoidné vegetácie môžu byť taktiež miestom, kde sa baktérie udržiavajú vo forme biofilmu, a tak spôsobujú infekcie.
  • Nevyvinutý imunitný systém
    Približne do 6 mesiacov života je dieťa chránené proti mikroorganizmom prenesenými IgG2 protilátkami od matky, preto v tomto období infekcie stredného ucha nie sú časté. Následne ich počet stúpa v období, keď je dieťa náchylné na infekcie a postupne si vytvára vlastnú imunitu.
  • Mikrobiálne infekcie
    Väčšine zápalov stredného ucha predchádza vírusový zápal horných dýchacích orgánov. Vírusová infekcia zhoršuje transport hlienov a následne uľahčuje preniknutie baktérií do stredného ucha cez sluchovú trubicu.

Väčšina zápalov stredného ucha je spôsobená kombinovanou vírusovou a bakteriálnou infekciou. Príznakmi zápalu stredného ucha sú hlavne:

  • výrazná a náhla bolesť ucha,
  • horúčka,
  • nekľud dieťaťa,
  • prevracanie  hlavičky  zo  strany  na  stranu,
  • plač  a  budenie  sa  zo  spánku.

Pri perforácii bubienka, ktorá nastáva v neskorších štádiách ochorenia, aj hnisavý výtok zo zvukovodu. Vzácnejšími príznakmi sú porucha videnia, hnačka a zvracanie. Je to možné vtedy, keď  toxíny zápalu preniknú  zo stredného ucha  do labyrintu vnútorného ucha, kde je vestibulárny aparát a jeho podráždenie môže vyvolať tieto príznaky.

Túto radu pre vás pripravila MUDr. Ľudmila Vasilková, hlavná lekárka siete Svet zdravia pre ORL, primárka ORL oddelenia v trebišovskej nemocnici.

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 17.12.2019 | Aktuality

    Okná topoľčianskej nemocnice zdobí asi 250 anjelikov

    Vianoce priniesli študenti strednej zdravotníckej školy   Sú v každej pacientskej izbe, v každej ambulancii, na chodbe či vo vyšetrovni. Okná Nemocnice Svet zdravia Topoľčany zdobí približne 250 papierových anjelov. Nalepili ich tam študenti Strednej zdravotníckej školy sv. Vincenta de Paul v Topoľčanoch, aby pacientom priniesli do nemocnice kúsok vianočnej atmosféry.   „Vždy, keď do topoľčianskej nemocnice chodíme…
  • 15.05.2023 | Aktuality

    Mama moja milá, Tebe som sa narodila…

    V momente, keď sa narodí dieťa, narodí sa aj matka. Predtým neexistovala. Žena existovala, ale matka nie. Matka je niečo úplne nové a byť mamou je úžasné. Druhú májovú nedeľu mali sviatok všetky mamy. Deň matiek sme si pripomenuli aj v humenskej pôrodnici. Dobrovoľníci z DC Krajší deň so svojou koordinátorkou vyrobili pre mamičky milé srdiečka k ich…
  • 09.04.2020 | Aktuality

    Dar pre žiarsku nemocnicu od spoločnosti Kofola

    Spoločnosť Kofola ČeskoSlovensko a.s. dnes obdarovala žiarsku nemocnicu bezplatnou dodávkou nápojov pre zamestnancom nemocnice v prvej línii, aby im v tejto neľahkej situácii v boji s koronavírusom dodali potrebnú energiu a tekutiny.   Vedenie nemocnice úprimne ďakuje za tento šľachetný dar.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)