Prejsť na obsah

Celosvetový deň diabetu – cukrovka a oko

Svetový deň diabetu sa pripomína 14.novembra, na výročie narodenia Kanaďana F.G. Bantinga, ktorý spolu s Ch.H. Bestom v roku 1921 z pankreasu izoloval klinicky použiteľný inzulín. V roku 1991 Medzinárodná federácia diabetu vyhlásila tento deň s cieľom reagovať na narastajúci výskyt ochorenia vo svete. Zámerom je umožniť lepšie poznanie tejto choroby, zlepšovanie starostlivosti o postihnutých…

26.11.2018

Svetový deň diabetu sa pripomína 14.novembra, na výročie narodenia Kanaďana F.G. Bantinga, ktorý spolu s Ch.H. Bestom v roku 1921 z pankreasu izoloval klinicky použiteľný inzulín. V roku 1991 Medzinárodná federácia diabetu vyhlásila tento deň s cieľom reagovať na narastajúci výskyt ochorenia vo svete. Zámerom je umožniť lepšie poznanie tejto choroby, zlepšovanie starostlivosti o postihnutých a najmä presadzovanie lepšej prevencie.

 

Diabetes mellitus (cukrovka)  je chronické metabolické ochorenie spôsobené úplným nedostatkom, alebo malou účinnosťou inzulínu v organizme. Ochorenie postihuje viaceré orgány tela nevynímajúc oči.

Diabetická retinopatia je chronickou komplikáciiou cukrovky postihujúca cievy sietnice oka. Pod vplyvom  vysokej hladiny cukru v krvi, a často i hyperlipidémie, dochádza k mikrouzáverom ciev, následne k oxidačnému stresu a nedokrveniu sietnice. Výsledkom je vznik nových, menejcenných ciev so slabými stenami, cez ktoré dochádza k presakovaniu tekutiny, čím vzniká krvácanie, opuch sietnice, a to najčastejšie v jej centrálnej časti, v mieste nejostrejšieho videnia.

Hoci diabetická retinopatia nebolí, patrí k najčastejším príčinám slepoty. Riziko oslepnutia u pacienta s cukrovkou je 10 až 20-krát vyššie než u zdravého jedinca. V  pokročilých štádiách následkom ochorenia dochádza k postupnému zhoršovaniu videnia, k zníženiu farebnej citlivosti, objavujú sa  plávajúce drobné čierne bodky pred očami, vzniká dojem pokriveného obrazu až vypadávanie jeho časti.

Riziko postihnutia oka narastá s dĺžkou trvania cukrovky, kým po 15-20 rokov postihuje 80-100% pacientov. Pri diagnostike a liečbe diabetickej retinopatie je nutná úzka spolupráca diabetológa s očným lekárom. Základné oftalmologické vyšetrenie pozostáva z vyšetrenia zrakovej ostrosti, posúdenia predného a zadného segmentu oka. Na špecializovaných očných pracoviskách, medzi ktoré patrí i JZS-očná v Trebišove, je očné pozadie vyšetrované pomocou najmodernejších zobrazovacích vyšetrovacích metód- optickou koherentnou tomografiou (OCT).

Od októbra tohto roku disponuje JZS-očná Trebišov novým AngioOCT prístrojom. Ide o neinvazívne, nebolestivé, bezkontaktné vyšetrenie určené na diagnostiku a monitoring cievnych a metabolických ochorení sietnice. Prístroj umožňuje zobrazenie sietnicového i choroidálneho cievneho riečišťa s veľmi vysokým rozlíšením bez použitia kontrastnej látky. Využitím pohybu krvných elementov v rámci ciev vzniká 3D zobrazenie krvného prietoku na úrovni jednotlivých vrstiev sietnice. Prístojom je zároveň možné vyšetriť i zrakový nerv, vrstvu nervových vlákien sietnice.

Jedine včasná a správna diagnostika s následnou adekvátnou liečbou (laserová, medikamentózna, chirurgická) sú zárukou zachovania dobrého zraku a tým vysokej kvality života u pacientov s ochorením diabetes mellitus.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 20.06.2018 | Aktuality

    Deň zdravia s DÔVEROU

    Aj tento rok poisťovňa Dôvera zorganizovala pre zamestnancov michalovskej nemocnice Deň zdravia, ktorý sa uskutočnil v utorok, 19. júna.   Zamestnanci nemocnice si mohli počas celého dňa dať zmerať hladinu stresu, krvný tlak, BMI, telesný tuk, obsah CO² v pľúcach, celkovú diagnostiku tela, ale aj vyšetriť zrakovú ostrosť, či absolvovať odborné poradenstvo v oblasti starostlivosti o zrak,  zdravej…
  • 12.11.2020 | Blog

    Diagnostika rakoviny prostaty

    Diagnóza rakoviny prostaty začína rozhovorom lekára s pacientom o príznakoch choroby, rodinnej anamnéze a výskytu tejto choroby u najbližších mužských príbuzných. Účelom testovania je určiť, či je rakovina prostaty v počiatočnej fáze, ešte pred rozšírením choroby. Existujú dva bežné testy určené pre počiatočné detekciu rakoviny. V závislosti na výsledku týchto testov napokon môže byť odoslané…
  • 26.06.2019 | Blog

    Správna nosová hygiena je dôležitá aj u malých detí

    Najdôležitejšie v liečbe zápalu stredného ucha je odstrániť alebo zmierniť príčinu. Teda liečiť u pacienta nádchu, a to opakovaným odsávaním obsahu z nosovej dutiny alebo vyfúkaním hlienov z nosa a kvapkami do nosa.   Správna nosová hygiena dôležitá aj u malých detí Detský organizmus je vystavený vysokému riziku vzniku infekcie. Infekcia zavedená do nosa, sťažuje…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)