Prejsť na obsah

Dunajskostredská pôrodnica je podľa expertného hodnotenia najlepšia v kraji

Pôrodnica v Nemocnici Svet zdravia Dunajská Streda je podľa expertného hodnotenia najlepšia v Trnavskom kraji. Vyplýva to z porovnania slovenských pôrodníc, ktoré aj tento rok pripravil Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom rodinka.sk. Pôrodnica tak obhájila svoje prvenstvo z minulého roku. V rámci expertného hodnotenia bola skladba indikátorov a metodika ich spracovania vypracovaná v spolupráci so…

24.07.2019

Pôrodnica v Nemocnici Svet zdravia Dunajská Streda je podľa expertného hodnotenia najlepšia v Trnavskom kraji. Vyplýva to z porovnania slovenských pôrodníc, ktoré aj tento rok pripravil Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom rodinka.sk. Pôrodnica tak obhájila svoje prvenstvo z minulého roku.

V rámci expertného hodnotenia bola skladba indikátorov a metodika ich spracovania vypracovaná v spolupráci so Slovenskou gynekologicko-pôrodníckou spoločnosťou. Hodnotili sa perinatálne ukazovatele, materská morbidita, personálne zabezpečenie či materiálno-technické vybavenie.

Dunajskostredská pôrodnica začala minulý rok organizovať deň otvorených dverí. V rámci neho mamičky môžu prísť spoznať prostredie, v ktorom privedú na svet svoje bábätko a opýtať sa na všetko, čo ich ohľadom pôrodu zaujíma.  Aj takto sa snaží odbúrať obavy mamičiek z príchodu dieťatka na svet. Zároveň pôrodnica od minulého roka organizuje stretnutia s laktačnou poradkyňou. Verí, že tieto aspekty v ďalších rokoch prispejú k tomu, aby tak ako pri expertnom hodnotení bola úspešná aj v hodnotení mamičiek.

V dunajskostredskej pôrodnici sa počas minulého roku uskutočnilo 908 pôrodov. Oproti predošlému roku 2017 počet pôrodov stúpol z 844. Šiestim mamičkám sa narodili dvojičky, chlapcov prišlo na svet 453, dievčat 461. Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Viktória, Sofia a Lara. U chlapcov zase dominovali mená Dávid, Máté a Áron.

Mamičky spolu s oteckami majú v dunajskostredskej nemocnici možnosť absolvovať predpôrodnú prípravu. Dozvedia sa tak, ako zvládnuť tehotenstvo i samotný pôrod, aj ako sa následne starať o bábätko. Na jeho príchod sa tak dokážu oveľa lepšie pripraviť, získajú praktické návyky a zoznámia sa s priestormi i personálom oddelenia. Predpôrodný kurz minulý rok absolvovalo 94 mamičiek.

Spolu so zdravotníckym personálom si mamičky môžu aj naplánovať, ako by mal ich pôrod vyzerať, a to od prijatia do nemocnice až po starostlivosť o novorodenca. Vlani možnosť vytvoriť si individuálny pôrodný plán využilo 24 mamičiek.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 28.02.2017 | Aktuality

    Psychiatrické oddelenie v Rožňave prešlo rekonštrukciou

    Psychiatrické oddelenie Nemocnice Svet zdravia v Rožňave sa dočkalo rekonštrukcie. Pacienti po novom využívajú novú podlahovú krytinu, renováciou prešli sociálne zariadenia a ostatné priestory boli nanovo vymaľované. Na oddelení pribudla aj nová oddychová zóna, ktorú zamestnanci vytvorili na základe požiadaviek pacientov, tiež dlhodobých skúseností a praxe získanej pri fungovaní oddelenia. Pacienti si dnes tak môžu samostatne pripraviť nápoje…
  • 08.04.2022 | Aktuality

    Veľká noc v michalovskej pôrodnici

    Pre mamičky a našich najmenších pacientov nachystala laktačná poradkyňa Nemocnice Svet zdravia Michalovce Ivana Denhardtová spolu so zdravotníkmi oddelenia prekvapenie v podobe veľkonočného fotenia. Mamičky tak mali možnosť svoje najcennejšie ratolesti zachytiť v duchu týchto sviatkov a ostala im aj krásna spomienka v podobe tlačených fotografií. Za pletené zajačie čiapočky a nohavičky sa chceme poďakovať…
  • 22.09.2020 | Aktuality

    Nemocnica Svet zdravia Svidník sa stala súčasťou národnej kampane Týždeň dobrovoľníctva

    Týždeň dobrovoľníctva 2020 je realizovaný s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a organizácie Iuventa – Slovenský inštitút mládeže.   V spolupráci aj s Prešovským dobrovoľníckym centrom na Slovensku kampaň zastrešuje Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií. Vo svidníckej nemocnice sme pripravili priestor na „dobrovoľníčenie“ pacientov. Od 16. 9. 2020 do 22.9.2020 pacientky/dobrovoľníčky z…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)