Prejsť na obsah

Fyziatrička z Nemocnice Medissimo: Správne nastavený rehabilitačný proces pomáha zlepšiť kvalitu života pacientov

Trápia vás problémy spojené s pohybovým aparátom? Ste po úraze či ortopedickej operácii? Alebo hľadáte odbornú pomoc pre svoje dieťa, ktoré trápi skolióza? Ak ste na jednu z týchto otázok odpovedali kladne, patríte k skupine ľudí, s ktorou sa fyziatrička MUDr. Hedviga Králová stretáva najčastejšie. 

10.09.2024

Ambulantná rehabilitácia sa zväčša zameriava na pacientov s akútnymi alebo chronickými bolesťami chrbtice, hlavy, kĺbov horných a dolných končatín, ale aj na ľudí, ktorí majú obmedzenú hybnosť po úrazoch, operáciách či zlomeninách. Rehabilitačná lekárka MUDr. Hedviga Králová vo FBLR ambulancii v Nemocnici Medissimo pracuje aj s pacientmi, ktorí trpia poruchami postúry alebo skoliózou – a to vrátane detí. „Súčasťou portfólia sú aj pacienti so závažnejšími neurologickými, ortopedickými a reumatologickými diagnózami,“ doplnila fyziatrička. 

Viacero spomenutých stavov je možné rehabilitačným procesom nastaveným rehabilitačným lekárom, inak povedané fyziatrom, odstrániť, prípadne do veľkej miery eliminovať. „Veľa pacientov prichádzajúcich do našej ambulancie má v rámci pohybovooporného aparátu chronické ťažkosti – ide buď o ťažkosti s chrbticou, blokády, bolesť, alebo rôzne štrukturálne zmeny. Veľkú skupinu pacientov potom tvoria ľudia po operáciách, úrazoch alebo hospitalizáciách na iných oddeleniach. Často chodia aj pacienti, ktorí v minulosti prekonali mozgovú príhodu, aby pomocou rehabilitačného procesu zlepšili funkčné schopnosti tela,“ vysvetlila lekárka z Nemocnice Medissimo.

 

Ak do rehabilitačnej ambulancie MUDr. Hedvigy Královej zavíta pacient so zahojenou zlomeninou ruky, cieľom rehabilitačného procesu je zlepšiť funkčnú schopnosť končatiny ako celku, a nie len postihnutú končatinu či jej poškodenú časť. „Aj my vieme spraviť zázraky na počkanie – pichnúť injekciu proti bolesti alebo nastaviť dlahu tak, aby sa neozývala bolesť. Avšak rehabilitácia vníma pacienta v kontexte správnej súhry kĺbov, šliach, svalov. Znamená to, že neliečime len lokálnu bolesť, ale vnímame súhru jednotlivých štruktúr (kĺbov, svalov, šliach, nervov…) a pátrame po skutočnej príčine ťažkostí,“ podotýka fyziatrička.

„Rehabilitačná liečba je proces, ktorého cieľom je prinavrátiť zdravotný stav pacienta čo najbližšie k normálu. Každú liečbu plánujeme individuálne, aby sme zabezpečili, že po jej skončení sa pacient bude v bežných denných aktivitách cítiť komfortne a bez ťažkostí.“ – MUDr. Hedviga Králová, rehabilitačná lekárka v Nemocnici Medissimo.

Pomocou rehabilitácií sa zdravotné ťažkosti dajú do veľkej miery eliminovať alebo úplne odstrániť 

Nie je zranenie ako zranenie. Z pohľadu fyziatričky sa vďaka sérii rehabilitácií dajú úplne odstrániť funkčné poruchy pohybového aparátu a vo veľkej miere ovplyvniť i ťažkosti vyplývajúce zo štrukturálnych zmien. „V rehabilitačnom procese dbáme na správne nastavenie cieľa liečby. Nesľubujeme nový kĺb, chrupavku, platničku… Vieme, že našou úlohou je na existujúcom teréne poškodenej štruktúry spracovať súhru ostatných spolupracujúcich tkanív tak, aby bol stav pacienta považovaný za čo najmenej bolestivý a s čo najmenším limitom rozsahu pohybu – t.j. optimalizujeme funkčný stav segmentu, kalibrujeme súhru viacerých segmentov a tkanív,“ priblížila MUDr. Králová. 

„Keď nie je porucha v štruktúre, ide o nesúlad vo funkčných pohybových vzorcoch, svalovú dysbalanciu medzi spolupracujúcimi mäkkými štruktúrami z rôznych príčin. Tieto funkčné zmeny sú čiastočne, alebo úplne reverzibilné. Včasne zachytené reagujú na liečbu rýchlejšie, dlhšie trvajúce môžu neskôr prejsť do chronicity, alebo sa podieľať na vývoji  štrukturálnej zmeny. V neposlednom rade však výsledok rehabilitácie závisí aj od spolupráce pacienta a jeho disciplíny,“ podotkla fyziatrička. 

Pod pojmom “disciplína pacienta” rozumieme nielen pravidelnú návštevu rehabilitačnej ambulancie, ale aj úpravu domáceho režimu. „Po tom, ako pacient absolvuje vstupné vyšetrenie rehabilitačným lekárom (fyziatrom), ktorý komplexne zhodnotí objektívny stav pacienta, vyhodnotí výsledky existujúcich zobrazovacích a laboratórnych vyšetrení, prípadne odporučí ďalšie (napr. RTG, MR, CT, EMG.…), stanoví individuálny rehabilitačný plán „šitý na mieru“ pacienta. Väčšinou ide o kombináciu metodickej pohybovej terapie (ktorú pacient absolvuje pod vedením fyzioterapeuta) a fyzikálnych procedúr s cieľom zmiernenia bolesti, ovplyvnenia opuchu, alebo zmeny trofiky svalu, či svaloveho tonusu. Ide teda o komplexnú a cielenú terapiu, ktorej výsledok si lekár overí na kontrolnom vyšetrení. Pacient by už vtedy mal byť dostatočne „zaškolený“ a mať dostatok vedomostí o povahe svojho problému, a, samozrejme, aj  vnútorné nastavenie, aby aj doma dodržiaval režimové opatrenia a cvičil podľa inštruktáže fyzioterapeutom. Čiže ho pripravíme na to, ako bude pracovať so svojím telom, aby to bol funkčne správny postup, aby stav bez ťažkostí udržal dlhodobo,“ objasnila fyziatrička z Nemocnice Medissimo. 

 

Na vyšetrenie k rehabilitačnému lekárovi vie pacienta poslať všeobecný/praktický lekár a takmer každý špecializovaný lekár

Často sa stáva, že pacienti trpiaci chronickou bolesťou alebo poruchou hybnosti určitej časti, prichádzajú k fyziatrovi až po tom, ako podstúpia vyšetrenia u iných špecializovaných lekárov.

„Pacienti s chronickými bolesťami pohybového aparátu často mesiace putujú medzi lekármi, pritom k rehabilitačnému lekárovi ich vie poslať všeobecný/praktický lekár a  takmer každý lekár špecialista. So všeobecným lekárom by mal preto pacient odkomunikovať, že už ide o stav, ktorý uňho pretrváva, alebo sa opakuje. Novovzniknutá i exacerbovaná alebo dekompenzovaná porucha v rámci pohybovooporného aparátu, bez aktuálnej úrazovej etiólogie vzniku, patrí na ambulanciu rehabilitačného lekára. Pomoc fyziatra vyhľadávajú aj starší ľudia, ktorí trpia viacerými diagnózami (artrózy, neurologické poruchy a pod.), a už nevedia, ako z toho začarovaného kruhu von,“ pripomína fyziatrička MUDr. Hedviga Králová z Nemocnice Medissimo. 

V rehabilitačnej ambulancii/ambulancii FBLR Nemocnice Medissimo sa špecializujú aj na analýzu postury a chôdze, diagnostiku porúch chodidiel a s ňou súvisiacu výrobu individuálnych stielok do topánok pre bežnú populáciu i športovcov.

 

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 02.01.2018 | Aktuality

    Adventný čas

    Adventný čas, je čas čakania na Vianoce, čas kedy sa treba troška zastaviť, zamyslieť sa, poobzerať sa vôkol seba, potešiť blízkych.   Práve tento čas čakania sme  našim klientom spríjemnili Vianočným programom, ktorý nám predviedol ľudový súbor Oľšavčan. Zahrali nám na ľudovú nôtu, a tak nám pripomenuli aj staré zvyky, obyčaje a koledy, ktoré ku Vianociam patria.…
  • 20.05.2016 | Aktuality

    Nové kardiocentrum v Rimavskej Sobote začalo s implantáciami kardiostimulátorov

    6. mája 2016 spustila nemocnica Svet zdravia Rimavská Sobota nové kardiocentrum (pracovisko intervenčnej arytmológie), ktoré sa zameriava najmä na implantovanie kardiostimulátorov. Centrum ďalej realizuje základné elektrofyziologické vyšetrenia, základné katetrové ablácie, základné 3D elektroanatomické mapovanie arytmií a diferenciálnu diagnostiku synkopy. Kardiologickým pacientom s implantovaným kardiostimulátorom zároveň poskytuje pravidelnú starostlivosť. Odbornými garantmi sú MUDr. Adrián Bystriansky a MUDr. Martin Škamla z…
  • 10.05.2024 | Aktuality

    Máj v znamení hygieny rúk

    Neustála edukácia v oblasti hygieny rúk je dôležitou súčasťou prevencie. Počas mája sa v Nemocnici Penta Hospitals Michalovce tejto téme intenzívne venujeme. Pripomenúť si tak správnu techniku umývania rúk je osožné ako pre našich pacientov, tak aj pre samotných zdravotníkov.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.