Prejsť na obsah

Fyziatricko-rehabilitačné pracovisko v Nemocnici Svidník oslávilo 40. výročie otvorenia

Prvý rehabilitačný pracovník nastúpil do svidníckej nemocnice už v roku 1961 na vtedajšie chirurgické oddelenie. V priebehu rokov sa potreba fyzioterapie mnohonásobne zvýšila. Aktuálne patrí fyziatricko-rehabilitačné pracovisko v nemocnici Svidník medzi najväčšie a najkomplexnejšie rehabilitačné pracoviská v širšom regióne so širokým spektrom liečebných možností. O dôležitosti tohto pracoviska svedčia aj investície do materiálno-technického vybavenia, ktoré za posledných pár rokov tvorili 41 000 eur.

28.03.2024

„Som veľmi rád, že naše fyziatricko-rehabilitačné pracovisko postupne napreduje a rozvíja sa. Aktuálne má 18 zamestnancov, z toho sú dvaja lekári a osem fyzioterapeutov. Vzhľadom na profesionalitu, odbornosť a prístup každého jedného zamestnanca fyziatricko-rehabilitačného pracoviska vo svidníckej nemocnici dokáže poskytnúť svoje služby až 3 900 pacientom ročne. Prajem tomuto pracovisku veľa ďalších spokojných pacientov a zamestnancov, ako sme mali doteraz, pretože bez nich by sme tu dnes neoslavovali 40. výročie tohto pracoviska,“ uviedol Marek Pytliak, riaditeľ Nemocnice Penta Hospitals Svidník.

V sieti Penta Hospitals Slovensko, predtým ProCare a Svet zdravia, našla Nemocnica Svidník už od jej zaradenia, pred 20 rokmi, podporu z pohľadu medicínskych, personálnych a prevádzkových procesov.

„Fyzioterapii patrí významné miesto v liečbe a následnej starostlivosti. Od zaradenia do siete prebehla rekonštrukcia, obstaralo sa nové prístrojové vybavenie a postupne sa tým zvyšovala aj ponuka výkonov pre pacientov. Odborná starostlivosť nie je iba o prístrojovom vybavení, ale predovšetkým o profesionalite a individuálnom prístupe,“ povedala Anna Mihalkaninová, primárka fyziatricko-rehabilitačného oddelenia Nemocnice Penta Hospitals Svidník.

Základné informácie o fyziatricko-rehabilitačnom pracovisku

Od nástupu prvého kvalifikovaného rehabilitačného pracovníka, ktorý poskytoval liečbu v jednej miestnosti, zriadenie fyziatricko-rehabilitačného oddelenia v roku 1963 a otvorenia fyziatricko-rehabilitačného pracoviska v roku 1984 sa problémy pacientov postupne menili. Behom rokov narástol počet pacientov po ortopedických operáciách, taktiež sa posunula nižšie veková hranica u pacientov s bolesťami chrbtice či s neurologickými problémami.

Včasná a správna rehabilitácia dokáže výrazne zvýšiť úspešnosť liečby. Patria tam napríklad pooperačné a poúrazové stavy, ochorenia pohybového aparátu či neurologické ťažkosti. Pomáha nám minimalizovať prípadne následky, s cieľom maximálnej možnej obnovy zachovania funkcie tela. 

Pacienti  majú k dispozícii na fyziatricko-rehabilitačnom pracovisku vo svidníckej nemocnici rôzne možnosti liečby, ako je individuálny liečebný telocvik, termoterapia, fototerapia (laser, polarizované svetlo), magnetoterapia, elektroliečba, vodoliečebné procedúry, liečebné masáže, manuálnu a prístrojovú lymfodrenáž, plynové injekcie, bankovanie a kineziotaping.

Odborný seminár

Pri príležitosti 40. výročia otvorenia fyziatricko-rehabilitačného pracoviska sa vedenie Nemocnice Penta Hospitals Svidník spolu so zamestnancami rozhodlo usporiadať odborný seminár, ktorý sa uskutočnil priamo na výročie otvorenia tohto pracoviska, 19. marca. Odborný seminár bol spojený aj s ocenením bývalých a súčasných zamestnancov za obetavú prácu, osobný prínos k úspešnému rozvoju a naplneniu poslania v oblasti fyzioterapie.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 08.06.2016 | Aktuality

    Začiatok letnej sezóny psychiatrickej liečebne

    V priestoroch parku pre pacientov psychiatrickej liečebne v rožňavskej nemocnici začala letná sezóna. V mesiaci máj, mimo iných aktivít, zamestnanci psychiatrickej liečebne zorganizovali v  parku deň hier a súťaží spojený s opekaním mäsových výrobkov. Ako hostia boli pozvaní aj klienti DSS Jasanima, s ktorými naši pacienti s entuziazmom súťažili o prvé priečky v bocci, zároveň…
  • 28.03.2019 | Aktuality

    Partizánska nemocnica má nového riaditeľa

    Nemocnicu Svet zdravia Partizánske vedie nový riaditeľ. V stredu 27. marca bol na túto pozíciu vymenovaný Martin Hudec a nahradil tak doterajšieho riaditeľa Michala Orihela, ktorý po vzájomnej dohode svoje pôsobenie v nemocnici ukončil.   „Rád by som poďakoval Michalovi Orihelovi za dlhoročne odvedenú prácu pri rozvoji partizánskej nemocnice.  Pod jeho vedením sa nemocnica stabilizovala…
  • 28.09.2015 | Aktuality

    Najmenší pacienti našli v Spišskej Novej Vsi farebnú oázu

    Vďaka spolupráci zdravotnej poisťovne Dôvera a združenia Osmijanko bude pobyt v nemocnici pre malých pacientov jednoduchší. Na detskom oddelení nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves vznikla nová unikátna návštevná miestnosť, kde sa môžu hrať aj učiť. Nové liečivé prostredie má výrazne zlepšiť detskú psychiku počas hospitalizácie. Deťom v nemocnici čas plynie pomaly. Chýbajú im blízki,…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.