Prejsť na obsah

Konferencia pediatrov a neonatológov

Lekárky a sestry oddelenia pediatrie a neonatológie michalovskej nemocnice sa dňa 10. 6. 2017 zúčastnili 7. konferencie pediatrov a neonatológov v hoteli Lindner Bratislava. Konferenciu organizovala spoločnosť ProCare a Svet zdravia a jej účastníkov prišiel osobne pozdraviť aj generálny riaditeľ pán Marek Duban, ktorý svojím príhovorom upriamil pozornosť na špecifické odbory, akými pediatria a neonatológia…

10.07.2017

Lekárky a sestry oddelenia pediatrie a neonatológie michalovskej nemocnice sa dňa 10. 6. 2017 zúčastnili 7. konferencie pediatrov a neonatológov v hoteli Lindner Bratislava.

Konferenciu organizovala spoločnosť ProCare a Svet zdravia a jej účastníkov prišiel osobne pozdraviť aj generálny riaditeľ pán Marek Duban, ktorý svojím príhovorom upriamil pozornosť na špecifické odbory, akými pediatria a neonatológia určite sú.

Obidva odbory sprevádzajú detského pacienta už od narodenia aj v tých najzraniteľnejších obdobiach života a vyžadujú si pri ošetrovaní veľkú dávku lásky, etiky, humanizmu a empatie.

Výber tém bol inšpirovaný ich osobnými a praktickými skúsenosťami.

7061.jpg

Pozornosť bola venovaná napríklad aj trochu kontroverznej téme očkovania – čo sú fakty a čo mýty očkovania. Prítomných určite zaujali aj témy ako: cudzie telesá ako úskalie detskej hry, etika v ošetrovaní parazitárnych ochorení u detí či edukácia adolescenta s obezitou.

Veľmi zaujímavou bola formou kazuistiky prezentovaná téma o veľmi vzácnom nervovo-svalovom dedičnom ochorení, akým je Pompeho choroba. Ide o vrodenú absenciu alebo výrazný nedostatok enzýmu alfa-glukozidázy. Celosvetový register Pompeho choroby spustili v roku 2009 v Centre pre neuromuskulárne ochorenie v spolupráci s II. detskou klinikou DFNsP v Bratislave a spoločnosťou Genzyme Europe. V registri je v súčasnosti evidovaných asi 3000 pacientov. Na Slovensku bolo toto ochorenie doteraz diagnostikované celkom 10 pacientom – šiestim dospelým, dvom starším deťom a dvom deťom v dojčenskom veku.

Práve jedno dieťa vo veku 8 mesiacov bolo hospitalizované na pediatrickom oddelení michalovskej nemocnice a následne mu bolo diagnostikované toto ojedinelé ochorenie. V súčasnosti má toto dieťa 4 roky a chodí pravidelne na substitučnú liečbu v dvojtýždňových intervaloch. Liečbu znáša veľmi dobre. Jeho psychomotorický vývoj je primeraný veku a malý pacient rastie na radosť svojim rodičom i zamestnancom pediatrického oddelenia michalovskej nemocnice, ktorým už za ten čas prirástol k srdcu.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 13.06.2013 | Blog

    Bolí Vás chrbát? Vyskúšajte ozónoterapiu!

    Ak pociťujete bolesti chrbta, krížov, trpíte závratmi a bolesťami hlavy, tŕpnutím končatín alebo necitlivosťou prstov, vyskúšajte túto revolučnú metódu. Ozónoterapia je aplikácia medicínskeho ozónu viacerými spôsobmi do blízkosti medzistavcovej platničky. Je to ambulantný zákrok, ktorý Vás môže zachrániť pred operáciou chrbtice. Dokonca aj čas zotavovania a práceneschopnosti je kratší ako pri chirurgickom zákroku. Po aplikácií…
  • 18.01.2021 | Aktuality

    Nina či Michal: Toto boli najčastejšie minuloročné mená pre bábätká v partizánskej nemocnici

    V Nemocnici Svet zdravia Partizánske sa minulý rok uskutočnilo 559 pôrodov.   Dievčat prišlo na svet v partizánskej nemocnici o niečo viac (285) ako chlapcov (274) a štyrom mamičkám sa narodili dvojičky. Nemocnica zvládla aj pôrod piatich rodičiek s ochorením COVID-19 a mamičky sa tešili zo zdravých novorodencov. Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia minulý rok…
  • 21.05.2018 | Aktuality

    Chráň seba a svojich blízkych pred potenciálne smrtiacimi baktériami

    Poznáte pravdu o ochrane seba a ochrane svojich blízkych z pohľadu hygieny rúk?   V tejto téme sa niesol 5. máj,  ktorý je svetovo venovaný hygiene rúk, aj na pôde nemocnice Svidník, kde nemocničná epidemiologička v spolupráci s epidemiologičkou RÚVZ vo Svidníku, ponúkali verejnosti možnosť vyskúšať si správnosť dezinfekcie rúk. Epidemiológovia edukovali okoloidúcu verejnosť o nutnosti vykonania dezinfekcie rúk…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)