Prejsť na obsah

Materské znamienka

Na našej pokožke môžeme pozorovať niekoľko anomálií alebo útvarov. Medzi ne patria aj znamienka. S rastúcim vekom, rastie aj počet materských znamienok. Čím väčší počet znamienok máme, tým by sme mali viac dbať na prevenciu.   Znamienka sú ohraničené kožné anomálie, ktoré sa vyskytujú skoro u každého človeka v menšej alebo väčšej miere. Klinicky kožné…

20.07.2017

Na našej pokožke môžeme pozorovať niekoľko anomálií alebo útvarov. Medzi ne patria aj znamienka. S rastúcim vekom, rastie aj počet materských znamienok. Čím väčší počet znamienok máme, tým by sme mali viac dbať na prevenciu.

 

Znamienka sú ohraničené kožné anomálie, ktoré sa vyskytujú skoro u každého človeka v menšej alebo väčšej miere. Klinicky kožné anomálie rozlišujeme podľa veľkosti škvŕn, rôznych tvarov alebo sfarbenia. Konkrétne znamienka rozlišuje podľa typu buniek, z ktorých vznikajú:

  • Pigmentové znamienka zložené z melanocytov (pehy, najbežnejšie pigmentové névy, vrodené névy, malígny melanóm).
  • Nepigmentové znamienka (hemangióm z krvných ciev, bazalióm, histiocytóm a mnohé iné).

Materské znamienka pribúdajú vekom rovnako u žien aj u mužov. Prečo? Ľudská koža je denne vystavovaná mechanickému dráždeniu a vonkajším vplyvom, ktoré vedú k tomu, že je menej odolná.

Viac informácií o znamienkach si môžete pozrieť v nasledovnom videu.

Informácie o dermatologických vyšetreniach nájdete na našej webovej stránke.

Páčila sa vám táto rada od MUDr. Karovičovej ProCare CentralViac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 07.09.2021 | Blog

    Aké procesy v tele ovplyvňuje štítna žľaza?

    Štítna žľaza je malý orgán motýlikovitého tvaru umiestnený v oblasti krku blízko hrtana, je zložený z dvoch lalokov a spojený mostíkom (istmom), jej hmotnosť je u dospelého človeka 10 až 20g. Štítna žľaza je veľmi dôležitá a nevyhnutná pre organizmus Prostredníctvom hormónov, ktoré produkuje štítna žľaza ovplyvňuje mnoho orgánov a systémov organizmu: má metabolický účinok,…
  • 04.01.2021 | Aktuality

    Vianočné darovanie krvi 2020 v trebišovskej nemocnici

    Predvianočný čas je na hematologickom pracovisku každoročne spojený so zvýšeným záujmom darcov o darovanie krvi.   Nebolo tomu inak ani tento rok. 31 príslušníkov Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trebišove darovali spoločne 9450 ml krvi. Spoločnú výzvu primátora mesta Trebišov k darovaniu krvi prijalo 35 darcov krvi, spoločne tak darovali 11250 ml krvi.
  • 21.02.2017 | Blog

    Pacient prišiel do ProCare Medissima s obrovskými bolesťami v driekovej chrbtici. Jeho stav bol natoľko vážny, že si nebol schopný zaviazať ani šnúrky na topánkach.

    Poškodenie medzistavcových platničiek bolo rozsiahle. Svoje bolesti utlmoval pacient infúziami a analgetikami. Ako jeho príbeh nakoniec dopadol? Noro (38) z Bratislavy trpel niekoľko rokov silnými bolesťami driekovej chrbtice. Aktívny športovec, ktorý s obľubou behával však neustále vyhľadával lekárov a odborníkov, ktorí by jeho problém vyriešili. Bolesti utlmoval infúziami a analgetikami Kvôli stupňujúcim bolestiam si Noro nebol schopný zaviazať ani šnúrky…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)