Prejsť na obsah

Najmenší pacienti našli v Spišskej Novej Vsi farebnú oázu

Vďaka spolupráci zdravotnej poisťovne Dôvera a združenia Osmijanko bude pobyt v nemocnici pre malých pacientov jednoduchší. Na detskom oddelení nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves vznikla nová unikátna návštevná miestnosť, kde sa môžu hrať aj učiť. Nové liečivé prostredie má výrazne zlepšiť detskú psychiku počas hospitalizácie. Deťom v nemocnici čas plynie pomaly. Chýbajú im blízki,…

28.09.2015

Vďaka spolupráci zdravotnej poisťovne Dôvera a združenia Osmijanko bude pobyt v nemocnici pre malých pacientov jednoduchší. Na detskom oddelení nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves vznikla nová unikátna návštevná miestnosť, kde sa môžu hrať aj učiť. Nové liečivé prostredie má výrazne zlepšiť detskú psychiku počas hospitalizácie.

Spisska_recepcia_detske_13.jpg

Deťom v nemocnici čas plynie pomaly. Chýbajú im blízki, ale aj kamaráti, s ktorými by sa rozptýlili a zahrali. Nápad vytvoriť pre deti v nemocnici miesto plné farieb, hračiek, kde by mohli svoj čas tráviť zmysluplne, vznikol pred niekoľkými rokmi. Miestnosti slúžia hospitalizovaným deťom na stretnutie s rodičmi či so súrodencami, ako herňa a mnohokrát aj ako učebňa alebo jedáleň.

Návštevné miestnosti ponúkajú množstvo podnetov, vďaka ktorým deti aspoň na chvíľku zabudnú na to, že sú v nemocnici, a lepšie spolupracujú s lekármi,“ zdôraznila Jana Pecsérke-Kubranská, riaditeľka občianskeho združenia Osmijanko.

Okrem funkčného nábytku, pohodlných sedacích vakov, hračiek a stanu sú samozrejmosťou televízor či DVD prehrávač. Steny zdobia farebné tapety alebo „stena“, na ktorú môžu bez problémov kresliť, kedy sa im zachce.

Spisska_recepcia_detske_8.jpg

„Koncept miestnosti prináša prvky liečivého prostredia a pomáha odstraňovať nemocničný stereotyp pre najmenších pacientov. Psychická pohoda výrazne prispieva a urýchľuje proces uzdravovania,“ spresnila MUDr. Renáta Šuľáková, primárka detského oddelenia nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves.

Slávnostné odovzdanie miestností spestrili svojím vystúpením zdravotní klauni zo združenia Červený nos Clowndoctors. Hospitalizovaným deťom zahrali, zaspievali, vyčarili úsmev na tvárach a pomohli vytvoriť príjemnú atmosféru.

„Projekty, ktoré sme za tie roky spoločne so združením Osmijanko vytvorili, sú dôkazom, že aj nemocničné priestory v slovenských nemocniciach môžu byť nielen funkčné, ale môžu vyzerať aj moderne a atraktívne,“ vysvetlil pri slávnostnom odovzdaní návštevnej miestnosti generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan.

Spisska_recepcia_detske_7.jpg

Projekt renovácie detských oddelení sa realizuje vďaka deväťročnej spolupráci združenia Osmijanko a zdravotnej poisťovne Dôvera. Spoločnými silami sa podarilo zrekonštruovať priestory detských oddelení už v 34 nemocniciach. Tento rok to boli nemocnice v Rimavskej Sobote, Ružomberku, Bratislave a v Revúcej.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 24.04.2020 | Blog

    Starajú sa o Vaše zdravie – MUDr. ŠTEFAN ZAMBA

    Michalovce sú okresné mesto, v ktorom sa nachádzajú dve nemocnice. Psychiatrická nemocnica Michalovce, n.o., poskytuje zdravotnú starostlivosť pacientom postihnutých psychickými chorobami a poruchami. Druhá, ktorá v dnešnej podobe funguje od jesene 2017, Nemocnica novej generácie, je všeobecná nemocnica a poskytuje široký záber zdravotnej starostlivosti o pacientov.   MUDr. ŠTEFAN ZAMBA primár infektologického oddelenia, Nemocnica Svet…
  • 05.11.2021 | Koronavirus

    ProCare Prešov očkuje aj vakcínou od Pfizer/BioNTech

    Na poliklinike ProCare Prešov sme spustili očkovanie už aj vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Očkovanie vakcínou Pfizer/BioNTech V prvý deň sme zaočkovali až 270 záujemcov. Od zriadenia Vakcinačného centra v priestoroch polikliniky ProCare Prešov na začiatku tohto roka sme zaočkovali vakcínou Spikevax od spoločnosti Moderna tisíce ľudí. Od novembra spúšťame očkovanie obidvoma vakcínami. Určené dni…
  • 03.06.2019 | Procare

    Deň matiek v nemocnici

    Deň matiek sa už tradične vo Všeobecnej nemocnici Žiar nad Hronom a Všeobecnej nemocnici Banská Štiavnica oslavuje krásou.   Nebolo tomu inak ani dňa 10.5.2019, keď sa nemocničná zasadačka zmenila aspoň na krátku chvíľu na kadernícky a kozmetický salón, štúdio líčenia a nutričné poradenstvo. Všetky kolegyne, mamičky a nielen mamičky, mali možnosť ochutnať niekoľko druhov káv značky…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)