Prejsť na obsah

Nové monitory dychu pre novorodencov pribudli aj v trebišovskej nemocnici

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Trebišov dnes dostalo od Nadácie Križovatka sedem monitorov dychu pre novorodencov BabySense. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Mamičky si monitory dychu z trebišovskej nemocnice môžu požičať aj domov.   „Problém s dýchaním u novorodencov dokážeme vďaka monitorom…

21.02.2018

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Trebišov dnes dostalo od Nadácie Križovatka sedem monitorov dychu pre novorodencov BabySense. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Mamičky si monitory dychu z trebišovskej nemocnice môžu požičať aj domov.

 

„Problém s dýchaním u novorodencov dokážeme vďaka monitorom dychu odhaliť v skoršom čase. Výrazne to zvyšuje bezpečnosť predovšetkým u predčasne narodených novorodencov, ktorí sú z hľadiska výskytu SIDS najviac rizikoví. A práve bezpečnosť našich pacientov je pre nás veľmi dôležitá,“ uviedol riaditeľ nemocnice Svet zdravia Trebišov  MUDr. Juraj Bazár. Podotkol, že v prípade, ak nastane zlyhanie dýchania, monitory na to upozornia zvukovým a svetelným signálom.

Nadácia Križovatka sa snaží monitormi BabySense vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetľuje, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.

„Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa,“ podotýka Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.

Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa.

„Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu – infekčné choroby, horúčky či zvracanie – a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ vysvetľuje Tomasch.

Monitory dychu BabySense sú podľa Tomasch jediným výrobkom na svete registrovaným ako zdravotnícka pomôcka a spĺňajú najnáročnejšie klinické skúšky zdravotníckych výrobkov.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 21.02.2017 | Blog

    Pacient prišiel do ProCare Medissima s obrovskými bolesťami v driekovej chrbtici. Jeho stav bol natoľko vážny, že si nebol schopný zaviazať ani šnúrky na topánkach.

    Poškodenie medzistavcových platničiek bolo rozsiahle. Svoje bolesti utlmoval pacient infúziami a analgetikami. Ako jeho príbeh nakoniec dopadol? Noro (38) z Bratislavy trpel niekoľko rokov silnými bolesťami driekovej chrbtice. Aktívny športovec, ktorý s obľubou behával však neustále vyhľadával lekárov a odborníkov, ktorí by jeho problém vyriešili. Bolesti utlmoval infúziami a analgetikami Kvôli stupňujúcim bolestiam si Noro nebol schopný zaviazať ani šnúrky…
  • 14.02.2022 | Aktuality

    Krajší deň – Valentín v humenskej nemocnici

    Pri príležitosti sviatku sv. Valentína, si v humenskej nemocnici dobrovoľníci pod vedením koordinátorky Liany Kontrovej pripravili malé valentínske prekvapenie v podobe srdiečok, sladkostí a iných drobností. Potešili tak nielen personál, ale aj pacientov na oddelení.
  • 24.05.2022 | Aktuality

    CIKI – CAKI, CIKI – CAK, POĎ KRVINKY VYVETRAŤ

    Dňa 24.05.2022 sa na hematologicko – transfúznom oddelením nemocnice Svet zdravia v Žiari nad Hronom fandilo slovenským hokejistom. Hokejovú atmosféru si prišlo užiť veľké množstvo darcov, ženy, muži, študenti, dokonca príslušníci našich záchranných zložiek. Pri tejto príležitosti nechýbala na oddelení ani slovenská vlajka a drobný darček pripravený pre darcov. Pre darcovstvo krvi sa v tento deň…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.