Prejsť na obsah

Odstriekavanie kolostra

Už od 16. týždňa tehotenstva sa v prsníkoch začína tvoriť tzv. KOLOSTRUM. Je to životodarná tekutina, ktorá svojou vysokou kvalitou a výživovou hodnotou predstihuje materské mlieko. PREČO JE VAŠE KOLOSTRUM PRE BÁBÄTKO TAKÉ DÔLEŽITÉ? Kolostrum má ochrannú funkciu, obsahuje množstvo protilátok, ktoré pomáhajú dieťaťu bojovať proti infekciám, a zároveň pomáhajú pri dozrievaní čriev. Rovnako podporuje…

10.08.2022

Už od 16. týždňa tehotenstva sa v prsníkoch začína tvoriť tzv. KOLOSTRUM. Je to životodarná tekutina, ktorá svojou vysokou kvalitou a výživovou hodnotou predstihuje materské mlieko.

PREČO JE VAŠE KOLOSTRUM PRE BÁBÄTKO TAKÉ DÔLEŽITÉ?

Kolostrum má ochrannú funkciu, obsahuje množstvo protilátok, ktoré pomáhajú dieťaťu bojovať proti infekciám, a zároveň pomáhajú pri dozrievaní čriev. Rovnako podporuje vylučovanie smolky, čím sa znižuje riziko vzniku novorodeneckej žltačky.

Kolostrum je pre bábätko dôležitý aj pre veľké množstvo proteínov, ktoré pomáhajú udržiavať hladinu cukru v krvi. V porovnaní so zrelým materským mliekom má veľa minerálov a vitamínov A a E. Okrem toho obsahuje rastové faktory a 10 – 15% kmeňových buniek.

POSTUP PRI ODSTRIEKAVANÍ KOLOSTRA

Množstvo kolostra je u matiek individuálne, v čase pôrodu okolo 2 – 4 ml za deň. Veľkosť bruška bábätka po narodení však nie je viac ako čerešňová kôstka, takže mu úplne postačí aj zopár kvapiek tejto zázračnej tekutiny. Tým že množstvo kolostra je minimálne, nebude striekať, skôr by sme mohli vravieť o „odkvapkaní“ mliečka.

  1. Pred odstriekavaním si dôkladne umyte a dezinfikujte ruky
  2. Na odstriekanie potrebujete širšiu skúmavku
  3. Pred odstriekaním kolostra môžete vykonať stimulačnú masáž, uchopíte prsník medzi ruky a posúvate ich do strán
  4. Chyťte prsník „nožnicovým“ úchopom – palec nad dvorec, ostatné prsty pod dvorec. Prsník zatlačte dozadu a stískajte prsty oproti sebe, skúmavku pridržiavajte voľnou rukou tesne pod bradavkou. Pokúste sa takto povytláčať mlieko z oboch prsníkov
  5. Pravidelným odstriekavaním podporíte laktáciu, odporúča sa odstriekavať 6 – 8-krát denne, pri manuálnom odstriekavaní 20 až 30 minút
  6. Kolostrum možno uchovávať maximálne 12 hodín pri izbovej teplote alebo 2 – 3 dni v chladničke

= nebuďte sklamaná, ak sa vám prvýkrát nepodarí vytlačiť viac ako pár kvapiek. Skúste to znova po pôrode, najneskôr do 6 hodín.

MOJA PÔRODNICA JE TU PRE VÁS!

Našou snahou je vytvoriť pre vás a pre vaše bábätko komfortné podmienky, pocit bezpečia a istoty, aby ste si z našich nemocníc odniesli tie najpríjemnejšie spomienky.

Pôrodnice novej generácie kladú dôraz na bezpečnosť a komfort rodičiek v maximálnom súkromí, pričom personál dbá na splnenie individuálnych požiadaviek rodičiek a na navodení pocitu domova. Pri pôrode sa využívajú zažité postupy „rooming in“„bonding“ a „skin-to-skin“. Pôrodnice fungujú 24 hodín denne/7 dní v týždni.

Zistiť viac

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 12.12.2019 | Aktuality

    Vôňa ihličia v Humenskej nemocnici

    Priestory humenskej nemocnice zdobí a rozvoniava jeden z najvýraznejších symbolov tých najkrajších sviatkov v roku – vianočný stromček. A nie jeden, ale rovno štyri.   Živé voňavé smreky a jedličky spoločnými silami „obliekli“ šikovné ruky dobrovoľníčok z DC Krajší deň, ktoré kreatívne ozdoby spolu so svojou koordinátorkou Jankou Copkovou navrhli, aj vlastnoručne vyrobili. Na pediatrické oddelenie priniesol dva…
  • 26.04.2021 | Aktuality

    Legenda medicíny MUDr. Eugen Gressner

    Chceli by sme Vám predstaviť legendu medicíny z topoľčianskej nemocnice – primára MUDr. Eugena Gressnera (* 17. november 1907, Nové Zámky, † 30. marec 1998, Bratislava), spoluzakladateľa odborov geriatrie a gerontológie, ktoré uviedol aj na medzinárodnú scénu. Ako líder týchto medicínskych odborov kládol dôraz na prevenciu a predvídal význam chronických a civilizačných ochorení. V druhej…
  • 23.03.2021 | Aktuality

    MDŽ v galantskej nemocnici

    8. marca si aj galantská nemocnica pripomenula Medzinárodná deň žien.   Malou pozornosťou vo forme balzamu na pery v krabičke s krásnym logom „Si dokonalá, odvážnejšia a silnejšia než si myslíš“ boli obdarené všetky ženy v nemocnici. Praktický darček potešil každú jednu dámu.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)