Prejsť na obsah

Onkologickí pacienti a riziko nákazy koronavírusom

Sú onkologickí pacienti v čase pandémie koronavírusu viac ohrození a ktorí z nich by sa mali obzvlášť chrániť? O tejto téme sme sa porozprávali s hlavným onkológom siete polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia MUDr. Radovanom Barilom, ktorý zároveň pôsobí ako prednosta onkologického klastra v michalovskej nemocnici.   Ktorí pacienti sú náchylnejší? Doterajšie skúsenosti hovoria…

17.04.2020

Sú onkologickí pacienti v čase pandémie koronavírusu viac ohrození a ktorí z nich by sa mali obzvlášť chrániť? O tejto téme sme sa porozprávali s hlavným onkológom siete polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia MUDr. Radovanom Barilom, ktorý zároveň pôsobí ako prednosta onkologického klastra v michalovskej nemocnici.

 

Ktorí pacienti sú náchylnejší?

Doterajšie skúsenosti hovoria o tom, že onkologický pacienti majú väčšiu pravdepodobnosť, že môžu ochorieť na COVID-19. Pacienti, ktorí majú pľúcny karcinóm, majú väčšiu pravdepodobnosť ochorieť ako s inými nádormi. Starší pacienti sú skôr náchylnejší ako mladší, fajčiari skôr ako nefajčiari.

Protinádorová liečba sa považuje za neodkladnú zdravotnú starostlivosť

V plnom režime by mali byť uskutočňované onkologické operácie a protinádorová internistická systémová liečba ako chemoterapia, rádioterapia, imunoterapia či hormonálna liečba.

Bolo však potrebné prijať opatrenia, ktoré sa predovšetkým vzťahujú na paliatívnej chemoterapie u pacientov vyššieho veku. Pokiaľ to nie je nutné, pacienti nemusia prísť do onkologickej ambulancie za účelom zaobstarania si dlhej liečby. odporúčam využitie predpisu liekov prostredníctvo elektronického predpisu.

Odporúčania pre onkologických pacientov

U pacienta s onkologickým ochorením je aj v čase pandémie COVID-19 nevyhnutné, aby sa aj naďalej rutinne vykonávali všetky diagnostické výkony podľa štandardných diagnostických a terapeutických postupov. Ako sa chrániť? Aká zdravotná starostlivosť sa vykonáva? Pre onkologických pacientov sme pripravili niekoľko odporúčaní počas pandémie koronavírusu.

Čo ak onkologický pacient vykazuje symptómy nákazy koronavírusom?

Onkologickí pacienti sú upozornení, že ak v domácej liečbe majú nečakávané ťažkosti ako  zvýšenie teploty, pred tým nepozorovaný kašeľ či dýchavičnosť, majú kontaktovať príslušné pracovisko, aby sa urobila kontrola obrazu bielych krviniek. Pacientom tiež budú odobraté výtery, aby sa vylúčila nákaza ochorením COVID-19. Následne previehe štandardná liečba podľa výsledkov.

Viac o tejto téme sa dozviete v Zdravom podcaste #8 s MUDr. Radovanom Barilom, hlavným onkológom siete polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia.


Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 28.09.2023 | Aktuality

    Odborný seminár v nemocnici s poliklinikou Trebišov

    V nemocnici s poliklinikou Trebišov a.s., sa dňa 26.09.2023 pod záštitou námestníka pre ošetrovateľstvo PhDr. Tibora Štefánika konal prvý odborný seminár pre všetkých zdravotníckych pracovníkov z radov sestier a pôrodných asistentiek, praktických sestier - asistentov, sanitárov, rádiologických technikov a fyzioterapeutov.
  • 26.08.2019 | Aktuality

    Trebišovská nemocnica na Dňoch mesta Trebišov

    Je už niekoľkoročnou tradíciou, že trebišovská nemocnica sa zúčastňuje na Dňoch mesta Trebišov za účelom osvety a podpory prevencie pred ochoreniami medzi obyvateľstvom v trebišovskom regióne.   Ani tento rok tomu nebolo inak, v sobotu 24.08.2019 mala trebišovská nemocnica svoj stánok, v ktorom si okoloidúci návštevníci mestského parku mohli nechať zmerať krvný tlak, vyšetriť krvnú skupinu a Rh…
  • 15.03.2016 | Aktuality

    Svet zdravia je pripravený dobudovať rozostavané nemocničné pavilóny v Rimavskej Sobote a v Žiari nad Hronom

    Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia od samotného prevzatia nemocníc v Rimavskej Sobote a v Žiari nad Hronom v apríli 2014 rieši budúcnosť rozostavaných a dlhodobo chátrajúcich nemocničných pavilónov v oboch mestách. Na základe interných analýz je Svet zdravia pripravený obidve nemocničné stavby dobudovať a vytvoriť v nich podmienky na poskytovanie novej úrovne zdravotnej starostlivosti pre…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)