Prejsť na obsah

Strava v období dojčenia

Dodržanie týchto zásad v strave dojčiacej matky je zárukou spokojnej mamičky a šťastného dieťaťa.

18.08.2023

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE PRE MAMIČKY

Dojčenie v prvých dňoch života dieťatka zaisťuje dostatočnú výživu. Starostlivosť o dieťa a dojčenie zvyšuje nároky na výdaj energie u matky. Konzumácia rôznych výživných a energiu zvyšujúcich jedál môže pomôcť optimalizovať zdravotný stav matky po pôrode.

Tvorba materského mlieka znamená pre organizmus mamičky zvýšený výdaj energie, živín, minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Materské mlieko je prirodzenou súčasťou výživy dieťaťa. Strava musí byť preto
v období dojčenia bohatšia a výdatnejšia. Veľký význam má dostatočný príjem bielkovín, kalcia, železa a vitamínov.

dojcenie a strava v obdobi dojcenia

AKÉ SÚ ZÁSADY STRAVOVANIA POČAS DOJČENIA?

Strava v období dojčenia má byť pestrá a vyvážená. Základ tvoria obilniny, zemiaky, zelenia, ovocie a, samozrejme, mlieko a mliečne výrobky.

Dôležité je rozpoznanie problémových potravín. Každá dojčiaca mamička sama individuálne rozozná, na ktoré zložky potravy reaguje jej dieťa (vyrážka, redšia stolica, nafúknuté bruško).

Čo zaradiť do jedálneho lístka dojčiacej matky?

  • obilniny, ovsené vločky, celozrnné pečivo;
  • kuskus, cestoviny, ryža, zemiaky;
  • dostatočný prísun vitamínov zo skupiny B (mlieko, syry, jogurty);
  • mäso, ryby (losos, treska, pstruh);
  • hydina, vajíčka;
  • zelenina a ovocie

Alergie a alergény v strave dojčiacej matky

Ak je mamička na niektorú potravinu alergická, je potrebné z jedálnička túto potravinu vynechať. V prípade problémov s trávením u dojčeného dieťaťa (krv a hlieny v stolici, pretrvávajúce brušné koliky, neprospievanie,
nadmerný meteorizmus) odporúčame poradiť sa o stravovaní s lekárom. V prípade možnej alergie na bielkovinu kravského mlieka, ktorej v poslednom čase pribúda, odporúčame vynechať z jedálnička dojčiacej mamičky mlieko a mliečne výrobky

Náš tip: Vápnik znižuje využiteľnosť železa, preto sa odporúča konzumovať mlieko a mliečne výrobky najmenej dve hodiny pred jedlom, ktoré obsahuje železo (mäso).

Dojcenie a strava matky v obdobi dojcenia

 

NEVHODNÉ JEDLÁ PRE DOJČIACE MAMIČKY

Potrebné je vyhýbať sa mastným, prepečeným mäsám, potravinám, ktoré nafukujú a ktoré preháňajú alebo sú silno korenené. Nafukujúci, kolikovitý účinok majú najmä niektoré druhy zeleniny (cesnak, cibuľa, kapusta, strukoviny – hrach, šošovica, fazuľa).

Pozornosť je potrebné venovať výberu rýb (kvôli obsahu olova, ortuti). Ryby a morské plody sú výborným zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Väčšina morských živočíchov obsahuje nadmerné množstvo ortuti, ktorá prostredníctvom materského mlieka môže predstavovať riziko pre vyvíjajúci sa nervový systém dieťaťa. Patria k nim ryby: makrela, tuniak, žralok.

Potrebné je zo stravy úplne vylúčiť spracované potraviny, konzervované, instantné alebo práškové produkty. Obsahujú veľa konzervačných látok a nemajú žiadnu nutričnú hodnotu. Môžu spôsobiť bolesti brucha, koliku a dokonca aj alergiu.

Lepšie je tiež vyhnúť sa rýchlemu občerstveniu, baleným hotovým jedlám a koláčom vyrobeným z tukov nižšej kvality.

Neodporúča sa konzumovať ani kakao, čokoládu, búrske oriešky a sóju.

Dojcenie a strava matky a pitny rezim

 

TEKUTINY A PITNÝ REŽIM POČAS DOJČENIA

Dôležitý je aj pitný režim. Tekutiny je potrebné prijímať pravidelne, v menších množstvách. Žena by mala v období dojčenia dbať na dostatočnú hydratáciu počas dňa v rozmedzí 2 až 3 l tekutín.

Vhodné sú napríklad:

  • dojčenské minerálne vody s minimálnym obsahom dusičnanov;
  • minerálne vody obsahujúce železo a horčík;
  • bylinkové čaje na podporu tvorby mlieka (aníz, mäta, fenikel, kôpor);
  • ovocné šťavy z mrkvy, cvikly a jabĺk;
  • ovocné smootie (banán, jablko, baby špenát, mrkva).

Neodporúčané tekutiny počas dojčenia

V období dojčenia je potrebné vyhýbať sa vodám s vyšším obsahom sodíka (zvýšený príjem soli spôsobuje zadržiavanie vody v organizme a tým pádom rozvoj opuchov). Vyhýbajte sa najmä viaczložkovým čajom, citrusovým nápojom či alkoholu.

PÁČILI SA VÁM TIETO RADY OD NAŠEJ ODBORNÍČKY?

Viac podobných rád a tipov si môžete prečítať v blogu O zdraví. Túto radu pre vás pripravila a vypracovala Angelika Domaracká, nutričná terapeutka Nemocnice Penta Hospitals Rožňava.

VZOROVÝ JEDÁLNY LÍSTOK NA JEDEN TÝŽDEŇ NÁJDETE NA TOMTO LINKU

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 20.04.2021 | Blog

    Rehabilitácia doma po prekonaní COVID-19 s ľahším priebehom

    Respiračná fyzioterapia je súhrn dýchacích cvičení, ktoré sa vykonávajú v prirodzenom rytme dýchania. Udržiava a zlepšuje funkcie dýchania a pľúcnej ventilácie. Zlepšuje okysličenie krvi a následne aj tkanív. Podstata dychovej gymnastiky je uvedomenie si vlastného dýchania – nádych nosom a výdych ústami. Dychové cvičenia sú vhodné pre znovunadobudnutie vyváženého muskuloskeletálneho (kostrovo-svalového) systému, teda svalstva hrudníka, bránice…
  • 09.10.2018 | Aktuality

    Jesenná zamestnanecká brigáda v galatnskej nemocnici

    Guľový blesk. Aj takto by sme mohli nazvať zamestnanecké brigády galantskej nemocnice, ktoré sú súčasťou sieťovej myšlienky, zameranej na starostlivosť o životné, ale aj pracovné prostredie.   Typická aktivita, akou je aj jesenná zamestnanecká brigáda, prebehla v uplynulom týždni, už po niekoľkýkrát, v galantskej nemocnici. Tradícia zamestnaneckých brigád má síce takmer vždy rovnakých fanúšikov z radov zamestnancov, no…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.