Prejsť na obsah

Strava v období dojčenia

Dodržanie týchto zásad v strave dojčiacej matky je zárukou spokojnej mamičky a šťastného dieťaťa.

18.08.2023

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE PRE MAMIČKY

Dojčenie v prvých dňoch života dieťatka zaisťuje dostatočnú výživu. Starostlivosť o dieťa a dojčenie zvyšuje nároky na výdaj energie u matky. Konzumácia rôznych výživných a energiu zvyšujúcich jedál môže pomôcť optimalizovať zdravotný stav matky po pôrode.

Tvorba materského mlieka znamená pre organizmus mamičky zvýšený výdaj energie, živín, minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Materské mlieko je prirodzenou súčasťou výživy dieťaťa. Strava musí byť preto
v období dojčenia bohatšia a výdatnejšia. Veľký význam má dostatočný príjem bielkovín, kalcia, železa a vitamínov.

dojcenie a strava v obdobi dojcenia

AKÉ SÚ ZÁSADY STRAVOVANIA POČAS DOJČENIA?

Strava v období dojčenia má byť pestrá a vyvážená. Základ tvoria obilniny, zemiaky, zelenia, ovocie a, samozrejme, mlieko a mliečne výrobky.

Dôležité je rozpoznanie problémových potravín. Každá dojčiaca mamička sama individuálne rozozná, na ktoré zložky potravy reaguje jej dieťa (vyrážka, redšia stolica, nafúknuté bruško).

Čo zaradiť do jedálneho lístka dojčiacej matky?

  • obilniny, ovsené vločky, celozrnné pečivo;
  • kuskus, cestoviny, ryža, zemiaky;
  • dostatočný prísun vitamínov zo skupiny B (mlieko, syry, jogurty);
  • mäso, ryby (losos, treska, pstruh);
  • hydina, vajíčka;
  • zelenina a ovocie

Alergie a alergény v strave dojčiacej matky

Ak je mamička na niektorú potravinu alergická, je potrebné z jedálnička túto potravinu vynechať. V prípade problémov s trávením u dojčeného dieťaťa (krv a hlieny v stolici, pretrvávajúce brušné koliky, neprospievanie,
nadmerný meteorizmus) odporúčame poradiť sa o stravovaní s lekárom. V prípade možnej alergie na bielkovinu kravského mlieka, ktorej v poslednom čase pribúda, odporúčame vynechať z jedálnička dojčiacej mamičky mlieko a mliečne výrobky

Náš tip: Vápnik znižuje využiteľnosť železa, preto sa odporúča konzumovať mlieko a mliečne výrobky najmenej dve hodiny pred jedlom, ktoré obsahuje železo (mäso).

Dojcenie a strava matky v obdobi dojcenia

 

NEVHODNÉ JEDLÁ PRE DOJČIACE MAMIČKY

Potrebné je vyhýbať sa mastným, prepečeným mäsám, potravinám, ktoré nafukujú a ktoré preháňajú alebo sú silno korenené. Nafukujúci, kolikovitý účinok majú najmä niektoré druhy zeleniny (cesnak, cibuľa, kapusta, strukoviny – hrach, šošovica, fazuľa).

Pozornosť je potrebné venovať výberu rýb (kvôli obsahu olova, ortuti). Ryby a morské plody sú výborným zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Väčšina morských živočíchov obsahuje nadmerné množstvo ortuti, ktorá prostredníctvom materského mlieka môže predstavovať riziko pre vyvíjajúci sa nervový systém dieťaťa. Patria k nim ryby: makrela, tuniak, žralok.

Potrebné je zo stravy úplne vylúčiť spracované potraviny, konzervované, instantné alebo práškové produkty. Obsahujú veľa konzervačných látok a nemajú žiadnu nutričnú hodnotu. Môžu spôsobiť bolesti brucha, koliku a dokonca aj alergiu.

Lepšie je tiež vyhnúť sa rýchlemu občerstveniu, baleným hotovým jedlám a koláčom vyrobeným z tukov nižšej kvality.

Neodporúča sa konzumovať ani kakao, čokoládu, búrske oriešky a sóju.

Dojcenie a strava matky a pitny rezim

 

TEKUTINY A PITNÝ REŽIM POČAS DOJČENIA

Dôležitý je aj pitný režim. Tekutiny je potrebné prijímať pravidelne, v menších množstvách. Žena by mala v období dojčenia dbať na dostatočnú hydratáciu počas dňa v rozmedzí 2 až 3 l tekutín.

Vhodné sú napríklad:

  • dojčenské minerálne vody s minimálnym obsahom dusičnanov;
  • minerálne vody obsahujúce železo a horčík;
  • bylinkové čaje na podporu tvorby mlieka (aníz, mäta, fenikel, kôpor);
  • ovocné šťavy z mrkvy, cvikly a jabĺk;
  • ovocné smootie (banán, jablko, baby špenát, mrkva).

Neodporúčané tekutiny počas dojčenia

V období dojčenia je potrebné vyhýbať sa vodám s vyšším obsahom sodíka (zvýšený príjem soli spôsobuje zadržiavanie vody v organizme a tým pádom rozvoj opuchov). Vyhýbajte sa najmä viaczložkovým čajom, citrusovým nápojom či alkoholu.

PÁČILI SA VÁM TIETO RADY OD NAŠEJ ODBORNÍČKY?

Viac podobných rád a tipov si môžete prečítať v blogu O zdraví. Túto radu pre vás pripravila a vypracovala Angelika Domaracká, nutričná terapeutka Nemocnice Penta Hospitals Rožňava.

VZOROVÝ JEDÁLNY LÍSTOK NA JEDEN TÝŽDEŇ NÁJDETE NA TOMTO LINKU

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 14.09.2021 | Aktuality

    Prieskum: Až 83 percent opýtaných by sa už teraz nechalo ošetriť v Nemocnici Bory

    Do Nemocnice novej generácie Bratislava Bory, ktorej otvorenie je naplánované na rok 2023, by už teraz za ošetrením alebo výkonom zavítalo až 83 percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na reprezentatívnej vzorke 400 ľudí na jar pomocou online dotazníkov realizovala pre sieť nemocníc Svet zdravia prieskumná agentúra Kantar. Nemocnica Bory sa stane prvou koncovou…
  • 25.04.2017 | Blog

    Častý opar na perách – zlyháva imunita? Príčinou môže byť aj nadmerné slnenie

    Prekvapil vás ráno pohľad v zrkadle s herpesom na perách? Čo je jeho príčinou, a ako s ním bojovať, radí imunoalergologička z polikliniky ProCare Central, MUDr. Dária Buchvaldová. Bežné herpesy, ktoré sa vyhodia počas chladnejšieho obdobia si nevyžadujú návštevu odborníka. Ak sa vám však objavia dvakrát do mesiaca, znamená to oslabenie vašej imunity. Kedy najčastejšie…
  • 21.05.2019 | Blog

    Aké zdravotné benefity má darovanie krvi?

    Darovaním krvi nepomáhame len iným, ale do určitej miery aj sebe. Prispieva k regenerácii organizmu či zvyšuje odolnosť organizmu. Darcovstvo krvi má aj výhody a benefity pre náš organizmus Pri darovaní krvi sa realizuje viacero vyšetrení, aby sa zistilo, či je darca zdravý. Okrem krvného obrazu sa vyšetruje pečeňový enzým ALT, testy na vybrané infekcie…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)