Prejsť na obsah

Ortopéd Ján Pasiar z Nemocnice Medissimo: „Opakované podvrtnutia členka sú časovaná bomba“

Pri športe, ale aj pri obyčajnej chôdzi stačí jedno zlé našliapnutie a odnesie si to členok. Podvrtnutia tohto kĺbu sú veľmi časté a zažil ho už asi každý. Po niekoľkých dňoch bolesť a opuch ustúpia a pomaly zabudneme, že sme mali úraz. Členok si však túto traumu pamätá. Stačí ďalšie rizikové našliapnutie a problém sa môže objaviť znova.

18.06.2024

Podvrtnutý členok

„Opakované podvrtnutia sú veľmi časté,“ potvrdzuje ortopéd MUDr. Ján PasiarNemocnice Medissimo, ktorá sa zameriava na ortopédiu, športovú traumatológiu a rehabilitáciu. Takéto zranenie netreba podceňovať. Mnohí ho bagatelizujú a snažia sa ho do pár dní doslova rozchodiť, a to je na škodu.  „Ak sa totiž podarí doliečiť podvrtnutie a správne rozcvičiť, dokáže s tým pacient fungovať dlho. V opačnom prípade môže nedoliečené opakované podvrtnutie vyústiť do nestability kĺbu a pacient sa operácii pravdepodobne nevyhne,“ vysvetlil ortopéd v rozhovore so Soňou Müllerovou v Dámskom klube RTVS. „Pri opakovaných podvrtnutiach treba už radšej vyhľadať odborníka. V členku môže byť poškodené nielen väzivo, ale aj chrupavka. Odporúčam kĺb riadne diagnostikovať a adresne nastaviť postup,“ spresnil MUDr. Pasiar.

Operácie zranených kĺbov

V prípade, že je v členku poškodená chrupavka, ortopédi ju nahradiť nevedia, ale vyplniť áno. „Vkladáme operačne do miesta defektu matrice a oni po určitom čase dokážu prerásť a vyplniť to miesto,“ priblížil MUDr. Pasiar.

Lekár sa v televíznom rozhovore venoval aj bolestiam bedra pri bežných aktivitách aj pri konkrétnych športoch, ale najmä zdravotným problémom s kolenamiramenami, na ktoré sa v Nemocnici Medissimo špecializuje. S moderátorkou otvorili aj tému nosenia voľnopredajných ortéz a užívania výživových doplnkov.

Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 17.10.2021 | Aktuality

    Medzinárodný deň pre zdravé prsia v partizánskej nemocnici

    15. október je tradične Medzinárodným dňom pre zdravé prsia.   Zamestnanci partizánskej nemocnice upozornili na dôležitosť tohto dňa tým, že si obliekli ružové trička a pripli odznaky. Hlavne tým chceli osloviť ženy, že aj počas vážnej epidemiologickej situácie by nemali zabúdať na starostlivosť o seba a na dôležitosť preventívnej  prehliadky.
  • 11.03.2020 | Aktuality

    Maľované znaky lásky

    Dňa 5. 3. 2020 navštívila Novorodecneké oddelenie v Humennom pani Gabika Bednárová so svojou osobnou asistentkou. Pani Bednárová má obdivuhodné umelecké nadanie a aj keď prežila obrovskú osobnú tragédiu v strate svojej dcéry a osud jej nedoprial zdravie, nerezignovala. Venuje sa svojej umeleckej záľube – maľuje a svojimi pestrými, optimistickými farbami teší a pomáha mnohým…
  • 31.10.2023 | Aktuality

    Halloween s Krajším dňom v nemocnici Rožňava

    Pri príležitosti Halloweenu, sme si spolu s dobrovoľníkmi Krajšieho Dňa v rámci tvorivých dielní vyzdobili pediatrické oddelenie, aby sme aspoň trochu potešili našich detských pacientov. Vyrobili sme netopierov, duchov ako aj strašidelné tekvice, našim najmenším pacientom sa tento svet fantázie veľmi páčil.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.