Prejsť na obsah

Partizánska a topoľčianska nemocnica dostala pre novorodencov monitory dychu

Novorodenecké oddelenia nemocníc Svet zdravia Partizánske a Topoľčany dostalo od Nadácie Križovatka spolu desať monitorov dychu pre novorodencov BabySense. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a ak príde k jeho zlyhaniu, upozornia na to zvukovým a svetelným signálom. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).   Nadácia Križovatka sa snaží monitormi BabySense vybaviť všetky…

04.04.2018

Novorodenecké oddelenia nemocníc Svet zdravia Partizánske a Topoľčany dostalo od Nadácie Križovatka spolu desať monitorov dychu pre novorodencov BabySense. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a ak príde k jeho zlyhaniu, upozornia na to zvukovým a svetelným signálom. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).

 

Nadácia Križovatka sa snaží monitormi BabySense vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetľuje, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.

„Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa,“ podotýka Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.

Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa.

„Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu – infekčné choroby, horúčky či zvracanie – a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ vysvetľuje Tomasch.

Monitory dychu BabySense sú podľa Tomasch jediným výrobkom na svete registrovaným ako zdravotnícka pomôcka a spĺňajú najnáročnejšie klinické skúšky zdravotníckych výrobkov.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 19.05.2023 | Aktuality

    Vzdelávanie budúcich zdravotníkov v Michalovskej nemocnici

    V dňoch od 9.5.-18.5.2023 sa v Nemocnici Svet zdravia Michalovce konali štátne záverečné praktické skúšky študentov bakalárskeho štúdia VŠZaSP Sv. Alžbety, v rámci ktorej študenti preukázali svoje nadobudnuté vedomosti a praktické zručnosti získané počas trojročného štúdia priamo v klinickej praxi. Praktické skúšky prebiehali na internom a chirurgickom klastri. Nemocnica Svet zdravia Michalovce spolupracuje s VŠZaSP Sv.…
  • 19.10.2022 | Aktuality

    Galantská nemocnica rozširuje odbery krvi o odbery krvnej plazmy

    Napriek tomu, že pacientov, ktorí sú odkázaní na lieky z krvnej plazmy je na Slovensku značné množstvo, do tohto roka neexistovalo na Slovensku žiadne darcovské centrum, ktoré by plazmu odoberalo aferetickým odberom (plazmaferézou). Plazma sa u nás doteraz získavala len z klasických odberov krvi, čo v porovnaní s plazmaferézou znamenalo získanie nižšieho množstva plazmy, a to nezaručovalo jej dostatočný objem…
  • 01.06.2020 | Aktuality

    MDD vo vranovskej nemocnici

    Dnešný sviatok všetkých detí sa vo Vranovskej nemocnici už od rána nesie v znamení dobrej nálady.   Chodbami znie veselá hudba a maskot Zdravko spolu s pomocníkom dráčikom robia deťom radosť. Spoločne im rozdávajú milé pexesá, omaľovánky, či medaily za statočnosť. Skvelou náladou nakazili aj zamestnancov a potešili ich sladkou odmenou, ktorá im pripomenula, že…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.