Prejsť na obsah

Pitný režim pri športovaní

Pri športovej príprave je okrem správneho stravovania dôležitý aj dostatočný príjem tekutín. Hydratácia zabezpečuje celý rad dôležitých funkcií: dostatok energie, absorpciu živín, správne trávenie, zdravú pokožku, optimálnu funkciu mozgu a mnoho ďalších.   Hlavným cieľom je vyhnúť sa dehydratácií organizmu Vyššie straty tekutín ovplyvnia nielen náš výkon, ale celkovo aj naše zdravie. Preto by ste…

13.02.2018

Pri športovej príprave je okrem správneho stravovania dôležitý aj dostatočný príjem tekutín. Hydratácia zabezpečuje celý rad dôležitých funkcií: dostatok energie, absorpciu živín, správne trávenie, zdravú pokožku, optimálnu funkciu mozgu a mnoho ďalších.

 

Hlavným cieľom je vyhnúť sa dehydratácií organizmu

Vyššie straty tekutín ovplyvnia nielen náš výkon, ale celkovo aj naše zdravie. Preto by ste sa mali pred a po každej záťaži odvážiť. Pokles hmotnosti o 1 kilogram nahradiť 1 litrom tekutín.

Pre vytrvalostných bežcov je dôležité piť nielen veľa vody, ale aj nápoje obsahujúce soli a minerálne látky. Koľko tekutín prijať závisí od mnohých faktorov, ako od telesnej konštrukcie tela, veku, pohlavia, našej námahy a teploty prostredia. Podstatná je aj teplota nápojov.

Koľko a aké tekutiny by sme mali prijať?

Vo všeobecnosti sa uvádza v období objemového tréningu prijať 3-4 litre tekutín denne. Počas súťažného obdobia 3-3,5 litra tekutín denne. Príjem tekutín v množstve 400-500ml dve hodiny pred výkonom.

Aký nápoj si zvoliť závisí predovšetkým od dĺžky nášho tréningu. Pri behu do jednej hodiny úplne postačí voda. Ak tréning trvá dlhšie ako 60-90 minút sú vhodné iontové nápoje. Tie telu poskytnú glukózu a potrebné minerálne látky.

Pri fyzickej záťaži dochádza k stratám sodíka, draslíka a horčíka. Každá jedna minerálna látka hrá dôležitú rolu pre organizmus športovca. Spomínaná glukóza poskytuje energiu nielen svalom, ale i mozgu. Sacharidy zvyšujú absorpciu tekutín a odďaľujú únavu.

Káva alebo pivo – áno či nie?

Káva obsahuje kofeín (alkaloid zo semien kávovníka). Kofeín spôsobuje zvýšenie krvného tlaku, arytmiu, nervozitu, žalúdočné ťažkosti.  Tak ako veľa vecí aj toto si treba otestovať na vlastnej koži. Dôležité je taktiež množstvo a načasovanie. Aspoň 30-40 minút pred tréningom.

Pivo má močopudné účinky, čo je po výkone úplne nevhodné. Okrem iného si jeho užitím spomaľujete regeneráciu.

Viac tipov, ako správne dodržiavať pitný režim pri športovaní, vám prezradí úspešná slovenská bežkyňa a trénerka Romana Komarňanská.

Romana sa pravidelne umiestňuje v pretekoch od 5 do 42 kilometrov na najvyšších priečkach. Behu sa venuje takmer neustále, trénuje sama, ale má aj svojich zverencov. Behu sa venuje denne hodinu až dve, k tomu pridáva iné pohybové aktivity a regenerácia. Pre svojich zverencov pripravuje tréningové plány a aj ich vedenie.

Páčil sa vám tento článok? Viac rád si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 02.07.2019 | Aktuality

    Meranie tlaku, cukru a hygiena rúk na pešej zóne

    Pre premeranie tlaku a cukru v krvi tentokrát pacienti nemuseli navštíviť nemocnicu ani žiadnu z jej ambulancií. Zdravotníci sa v piatok 28.6.2019 vybrali za nimi na pešiu zónu, kde v rámci Dní Svidníka prebiehali oslavy mesta.   V doobedňajších hodinách sa v stánku Sveta zdravia zastavovali ľudia prechádzajúci mestom, aby si nechali overiť hodnoty, ktoré môžu byť varovnými signálmi vážnejších ochorení. …
  • 27.10.2020 | Blog

    Na čo sa pripraviť, ak vás čaká jednodňový gynekologický zákrok?

    Byť hospitalizovaná a ležať celé dni v nemocnici, na to je pre mnohé z nás také ťažké čo i len pomyslieť. Súčasným celosvetovým trendom je však vyriešiť operačné výkony, u ktorých je to možné, v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti (JZS). Našťastie, svetoví sme už aj u nás a trend jednodňovej chirurgie sa presadzuje aj v našich nemocniciach.   Čo vlastne jednodňová chirurgia…
  • 15.11.2017 | Aktuality

    Nová michalovská nemocnica otvorí brány: Toto musíte vidieť!

    Nová nemocnica je na svete a len dni ostávajú do jej otvorenia. Už v sobotu 25. novembra si budú môcť Michalovčania a všetci z okolia prísť pozrieť nemocnicu novej generácie na vlastné oči!   Osem moderných operačných sál, vyše tri stovky lôžok, pôrodné izby, komplexná rádiodiagnostika či moderná architektúra. Aj taká je nemocnica novej generácie v Michalovciach, do ktorej…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)