Prejsť na obsah

Primár jednodňovej chirurgie v Nemocnici Medissimo F. Okál: „Poškodený meniskus operujeme hneď“ 

Sú zákroky, ktoré znesú odklad, ale aj také, ktoré je vhodné riešiť okamžite.

15.05.2024
nemocnica medissimo_poskodeny meniskus

„Napríklad poškodený meniskus je ideálne zašívať tesne po úraze, lebo vtedy dochádza k dobrému hojeniu tkanív a štruktúr,“ prezradil primár MUDr. František Okál v relácii Pohotovosť v Rádiu Regina, RTVS.

Ako prebieha operácia menisku

Pacienta operatívne vyšetria, zistia diagnózu a následne môže podstúpiť artroskopický zákrok. Toto všetko môže pacient absolvovať pod jednou strechou za veľmi krátky čas. Ide zväčša o profesionálnych, ale aj rekreačných športovcov. Operácia je miniinvazívna. „Cez malé otvory – porty zavedieme kameru a operačné nástroje, rany sú malé, pooperačné hojenie rýchlejšie, je to šetrnejšie pre pacienta,“ doplnil primár. „Pacient príde ráno, absolvuje operáciu a po pár hodinách začíname s cvičením, je už schopný chôdze s odľahčením a ide domov. Do nemocnice prichádza na kontroly a individuálne naplánovanú rehabilitáciu,“ vysvetlil MUDr. František Okál v odbornej medicínskej relácii.

Ďalšie operácie kolena

Formou jednodňovej chirurgie sa rieši aj roztrhnutý predný skrížený väz v kolene, ten však odklad znesie.  „Takto poškodené väzy operujeme až po tom, keď koleno odpuchne,“ vysvetlil primár. Artroskopicky a jednodňovo sa riešia aj ramenné kĺby, napríklad poškodenie rotátorovej manžety, ale aj členok.

Výmena kolenného kĺbu

Aj keď je trend prechádzať na jednodňovú chirurgiu, mnohé problémy kĺbov nemožno operovať artroskopicky. Ide najmä o ich výmeny. V Nemocnici Medissimo pôsobia špičkoví odborníci na totálne endoprotézy tzv. TEP bedrového, kolenného a ramenného kĺbu. „Endoprotetika je zázrak medicíny, dokáže vyriešiť takmer nevyriešiteľné stavy a prinavrátiť funkčnosť a mobilitu kĺbu. Implantáty sú moderné, anatomicky prispôsobené, majú dlhšiu životnosť a operácie sú šetrnejšie. Je snaha operovať ľudí nielen v seniorskom, ale už aj v mladšom veku a udržať ich čo najdlhšie v aktívnom spôsobe života,“ povedal poslucháčom Rádia Regina primár.  

Rekonvalescencia a rehabilitácia kolenného kĺbu

Pre mnohých pacientov je práve výmena kĺbu prvou veľkou operáciou a často sa jej boja. Vysvetliť priebeh zákroku, pooperačný stav a vhodne naplánovať aj rehabilitáciu, ktorá ide ruka v ruke so zákrokom, je preto samozrejmosťou. „Pacienta mobilizujeme už na lôžku, rehabilitácia sa tak začína už počas hospitalizácie. Je dôležité kĺb včas rozhýbať, aktivizovať svalstvo a stiahnuť opuch, aby nenastúpila stuhnutosť,“ spresnil.

nemocnica medissimo_poskodeny meniskus

Lekári sa v praxi stretávajú aj so situáciami, že pacienti preferujú jednodňovú chirurgiu aj v prípadoch, keď nie je z medicínskeho hľadiska vhodná a naopak, keď si želajú po artroskopii v nemocnici zotrvať niekoľko dní. Ako to riešia? „Edukovaný pacient je základ. Keď mu podrobne vysvetlíme, prečo sa daný zákrok nedá robiť formou jednodňovej chirurgie, pochopí to,“ odpovedal v relácii primár. Keď je pre pacienta pohodlnejšie zostať v nemocnici po artroskopii, môže prenocovať v nadštandardne vybavených izbách. 

MUDr. František Okál v relácii Pohotovosť na Rádiu Regina odpovedal aj na otázky o hypermobilite kĺbov, dotkol sa častého problému haluxov, ktoré postihujú najmä ženy a neobišiel ani tému vplyvu obezity na stav kĺbov. Celú reláciu si môžete vypočuť TU

Objednajte sa na vyšetrenie

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 30.09.2021 | Aktuality

    Sestra v galantskej nemocnici získala ocenenie Biele srdce

    Sestra oddelenia vnútorného lekárstva Nemocnice Svet zdravia Galanta Alena Dömötörová získala ocenenie Biele srdce. Ocenenie každoročne udeľuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier a Roku sestry a pôrodnej asistentky. V piatok 24. septembra už štrnástykrát na slávnostnom podujatí odovzdali Biele srdce 28 sestrám a jednej pôrodnej asistentke. Biele srdce je…
  • 09.04.2020 | Aktuality

    Sviatky Veľkej noci v nemocnici, ale v kontakte s rodinou

    Našim úžasným zdravotníkom na oddelení dlhodobo chorých v trebišovskej nemocnici sa podaril zázrak.   Čiastočne zmobilizovali 99-ročného, dlhodobo hospitalizovaného pacienta, ktorý opäť začal byť v obslužných činnostiach sebestačný. Dokáže sa sám najesť, čo je veľký úspech. Nakoľko už dlhší čas sú návštevy v nemocniciach zrušené, príbuzní ho videli naposledy ležiaceho na lôžku a v ťažkom zdravotnom stave. Náš ošetrovateľský…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.