Prejsť na obsah

Riaditeľ Nemocnice Medissimo a ortopéd M. Bdžoch: „Riziko poranenia kolena je u športovkýň vyššie ako u mužov“

Nemocnicu Medissimo, ktorá sa zameriava na ortopédiu, športovú traumatológiu a rehabilitáciu, vyhľadávajú vo veľkej miere profesionálni športovci. Masovým rozšírením športov potrebujú čoraz častejšie ošetrenie práve ženy – športovkyne. Vplýva na ochorenia kĺbov a na úrazy naozaj aj pohlavie? Aj na tieto otázky odpovedal v Teleráne Televízie Markíza MUDr. Miroslav Bdžoch, PhD., MPH, ortopéd, športový traumatológ a riaditeľ Nemocnice Medissimo.

06.08.2024

Odlišná anatómia panvy u žien

„Na našom pracovisku máme skúsenosti tak s profesionálnymi, ako i rekreačnými športovkyňami, kde vidíme určité charakteristické poruchy alebo poškodenia. Súvisí to s odlišnou anatómiou, ale aj vplyvom hormónov počas cyklu,“ vysvetlil MUDr. Miroslav Bdžoch, PHD., MPH.

Ženy majú totiž odlišnú anatómiu najmä panvy a z toho vyplývajúcej osi dolnej končatiny, prípadne iný tvar jabĺčka. Toto zvyšuje riziko určitých poranení alebo ťažkostí. Ženy sa dnes už bežne venujú športom, ktoré boli v minulosti doménou mužov. Zranení aj preto pribúda.

Čo má vplyv na športové zranenia u žien?

„Vplyv hormónov počas menštruačného cyklu, najmä estrogénov, respektíve relaxínu, ovplyvňuje pevnosť väzov, svalovú silu, koordináciu. S tým súvisí vyššie riziko úrazu a poranenia najmä v čase ovulácie. Športovkyne v niektorých športoch, ako je futbal, hádzaná, basketbal, majú vyššie riziko poranenie kolena, ako u mužov. Našťastie všetky tieto poznatky smerujú k väčšej pozornosti a prevencii v tréningu u športovkýň,“ načrtol odbornú tému v Teleráne ortopéd.

Dôležitým faktorom vplývajúcim na stav našich kĺbov je životný štýl a aj váha. Neprospieva im nadváha, ale ani podvýživa, upozornil ortopéd. „U pacientov s nadváhou dochádza k rýchlejšiemu opotrebovaniu kĺbov, čo často vyústi do potreby ich náhrady umelým kĺbom. Avšak i podvýživa, pri ktorej ubúda svalová hmota a tkanivo kostí, sa negatívne podieľa na našej schopnosti športovať a tolerovať fyzickú záťaž,“ spresnil MUDr. Miroslav Bdžoch, PhD., MPH.

Ako predchádzať športovým zraneniam a ostať fit

Aktivity, ktoré sú šetrnejšie pre kĺby sú tie, pri ktorých sa vyhýbame preťaženiu a mikrotraumatizácii kĺbových povrchov nárazmi ako bicyklovanie, plávanie alebo napríklad chôdza. Určitú úlohu zohráva i povrch a obuv, ktoré znásobujú alebo naopak tlmia nárazy, ktoré následne poškodzujú váhonosné kĺby ako členok, koleno, bedro.

Ochorenia bedroveho klbu

„Kĺby potrebujú pre svoju správnu funkciu pohyb, dostatočnú oporu svalov a väzov, ktoré bez správnej záťaže atrofujú, skracujú sa a to všetko našim kĺbom poškodzuje ich funkčnosť a životnosť. Pri športe je predovšetkým dôležitý správny tréning s primeranými dávkami záťaže a regenerácie, eliminácia jednostrannej záťaže a správna technika danej športovej aktivity, poprípade správne výstrojov, aby sme znížili riziko úrazov, doplnil v Teleráne MUDr. Miroslav Bdžoch, PhD., MPH.

Medzi problémy, s ktorými prichádzajú pacienti do Medissima, patria okrem opotrebovaných kĺbov aj bolesti Achilovej šľachy, ťažkosti v oblasti kolena, najmä jabĺčka, prípadne z preťaženia bolesti chrbtice. Rozhovor s riaditeľom Nemocnice Medissimo a ortopédom MUDr. Miroslavom Bdžochom, PhD., MPH, v Teleráne Televízie Markíza si môžete pozrieť TU.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 27.11.2020 | Blog

    Alkohol je drogou číslo jedna. Pozor na závislosť.

    Závislosť od alkoholu je významným spoločenským fenoménom. Na Slovensku je alkohol drogou číslo jeden Podľa Medzinárodnej kvalifikácie chorôb je závislosť od alkoholu definovaná ako skupina odchýlok v správaní, poznávaní a vo fyziologických funkciách, ktorá sa vyvíja po opakovanom užívaní alkoholu. Alkoholizmus je chorobný stav vznikajúci po systematickom konzume alkoholu.  Rýchlejší vznik závislosti je u mladých…
  • 17.03.2020 | Aktuality

    Mimoriadny oznam pre pacientov svidníckej nemocnice

    V súvislosti s prebiehajúcou mimoriadnou situáciou, ktorá bola vyhlásená vládou Slovenskej republiky v záujme zvládnutia COVID-19 a na základe Usmernenia hlavného hygienika SR, nemocnica Svidník prijala v posledných dňoch ďalšie opatrenia. Nemocnica Svidník zrušila: všetky plánované operačné výkony. Naďalej bude zabezpečovaná neodkladná operačná liečba, ak si to zdravotný stav pacienta bude vyžadovať všetky plánované hospitalizácie.…
  • 25.05.2018 | Aktuality

    Soirée v Trebišove

    Nemocnica je pre zamestnancov druhým domovom a je súčasťou ich života. Preto je dôležité nezabúdať na tak významného člena a osláviť výročie, ktorého súčasťou sme všetci. Trebišovská nemocnica oslavuje v tomto roku 40 rokov fungovania. Prešla si dlhú cestu od pôsobenia v Andrássyho kaštieli, až po súčasného kvalitného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý je vyhľadávaný a…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.