Prejsť na obsah

Sieť nemocníc a polikliník otestovala takmer 30-tisíc ľudí: Zdravotníci z COVID pracovísk medzi infikovanými nefigurujú

Presne 28 931 ľudí otestovali v sieti nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare počas posledných dvoch dní (29. a 30. októbra). Na 27 odberných miestach testovali zdravotníci všetkých zamestnancov siete vrátane ich rodinných príslušníkov a pri lôžkach všetkých hospitalizovaných pacientov. Ako pozitívnych bolo antigénovými testami označených 317 ľudí, čo predstavuje 1,1 percenta z celkového počtu…

31.10.2020

Presne 28 931 ľudí otestovali v sieti nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare počas posledných dvoch dní (29. a 30. októbra). Na 27 odberných miestach testovali zdravotníci všetkých zamestnancov siete vrátane ich rodinných príslušníkov a pri lôžkach všetkých hospitalizovaných pacientov. Ako pozitívnych bolo antigénovými testami označených 317 ľudí, čo predstavuje 1,1 percenta z celkového počtu testovaných osôb, pričom vyše polovicu z tohto počtu tvorili príbuzní zamestnancov. Zdravotníkov bolo pozitívne testovaných necelých 0,3 percenta.

„Aj tieto výsledky dokazujú, že antigénne testovanie je vhodný nástroj pri cielenom testovaní rizikových a exponovaných skupín obyvateľov, kedy môžu pomôcť včas odhaliť superšíriteľov vírusu. Testovanie v našej sieti prebiehalo naprieč rôznymi regiónmi Slovenska, predstavuje tak zaujímavú a do istej miery unikátnu vzorku značného počtu ľudí. Napriek ťažkým podmienkam, ktoré sú dnes v zdravotníckych zariadeniach, sme dokázali toto testovanie pripraviť a organizačne zabezpečiť v priebehu niekoľkých hodín, za čo by som chcel oceniť všetkých našich pracovníkov,“ uviedol Vladimír Dvorový, generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare.

Pozitívne testovaných necelých 0,3 percenta zdravotníkov

Z celkového počtu 28 931 testovaných ľudí bolo 317 pozitívnych, čo predstavuje 1,1 percenta, pričom až 55 percent z tohto počtu tvorili príbuzní zdravotníckych pracovníkov. Ďalších 33 percent sú zdravotnícki aj nezdravotnícki zamestnanci siete a zvyšných 12 percent tvorili pacienti. Spomedzi zamestnancov siete patrili medzi najviac infikovanú skupinu ostatní zdravotnícki pracovníci a sestry.

„Z podrobnejšieho epidemiologického hľadiska sme zaznamenali najmä pozitivity v rámci rodinných kontaktov a v rámci pracovných skupín, ak došlo k nedodržaniu odporúčaní o ochrane rúškom. Najviac exponovaná skupina zdravotníckych pracovníkov, teda tí, ktorí sa starajú o pacientov s COVID-19, sa adekvátne chráni, preto nefigurujú medzi pozitívne testovanými,“ vysvetlil Dvorový.

Na základe týchto výsledkov je podľa generálneho riaditeľa siete zrejmé, že dôsledné dodržiavanie disciplíny pri nosení rúšok a tiež dodržiavanie základných hygienických opatrení sú najdôležitejšími opatreniami pre prevenciu prenosu ochorenia.

„Spolu s dodržiavaním odstupov a cieleným testovaním rizikových a exponovaných skupín majú potenciál ovplyvniť šírenie pandémie,“ podotkol.

Za veľmi dôležitý a pozitívny považuje sieť nemocníc a polikliník fakt, že z celkového počtu testovaných bolo pozitívne testovaných len necelých 0,3 percenta zdravotníkov. Sieť to pripisuje najmä opakovaným školeniam personálu, masívnej podpore nosenia rúšok a bezpečnosti zdravotníckeho pracovníka a pacienta, a tiež dobrému materiálnemu a organizačnému zabezpečeniu nemocníc a zdravotníckych zariadení.

Štátu išlo na pomoc pri plošnom testovaní 800 zamestnancov

Odberové tímy testovali hospitalizovaných pacientov, zamestnancov a najbližších príbuzných zamestnancov bez toho, aby došlo k prerušeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti v nemocniciach a poliklinikách siete.

Testovanie sa uskutočnilo v skoršom termíne, aby nemocnice neboli zaťažené víkendovým plošným testovaním, zdravotníci sa mohli do celoslovenského testovania zapojiť a zároveň bola zabezpečená prevádzka zdravotníckych zariadení. Sieť ProCare a Svet zdravia totiž poslala na pomoc štátu pri plošnom testovaní približne 800 svojich zamestnancov, z ktorých sú drvivá väčšina zdravotníci, čím významne pomáhajú v zabezpečení odberových miest zdravotníkmi a dobrovoľníkmi.

Výsledky testovania v sieti ProCare a Svet zdravia sú konzistentné aj s predbežne zverejnenými výsledkami testovania automobilky Volkswagen Slovakia, kde bola zverejnená pozitivita tiež na úrovni 1,1 percenta.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 13.02.2020 | Aktuality

    Liečime s úsmevom

    Občianske združenie červený nos prostredníctvom svojich klaunov prináša na pôdu nemocníc humor a radosť hospitalizovaným deťom.   Bolo tomu tak aj v nemocnici Svidník 11. 2. 2020, kde zdravotní klauni sa počas celého popoludnia venovali detičkám na pediatrickom oddelení. Bolo to ako mávnutie čarovným prútikom, radosť, úsmev a detská bezprostrednosť zvíťazili aspoň na chvíľočku nad…
  • 17.05.2022 | Aktuality

    Biele srdce

    „Bolo mi cťou prijať v Prezidentskom paláci zdravotné sestry a pôrodné asistentky, ktoré si dnes preberú ocenenie Biele srdce. Príslušníčky tejto krásnej pomáhajúcej profesie prešli počas uplynulých dvoch rokov pandémie náročnou skúškou. Museli pracovať s mimoriadnym nasadením a neraz riskujúc vlastné zdravie i vlastné životy. Chcem veriť, že to najťažšie majú v tomto smere už…
  • 06.12.2017 | Aktuality

    Druhý ročník vianočnej handmade burzy našich pacientov

    V deň Mikuláša, 6. decembra 2017, sa konal v priestoroch recepcie NsP Trebišov, a.s. už druhý ročník Vianočnej handmade burzy našich pacientov.   Pacienti psychiatrického oddelenia a psychiatrickej liečebne vlastnoručne pripravili spolu so zdravotníckom personálom týchto oddelení krásne výrobky určené nielen pre zamestnancov nemocnice, ale aj pre širokú verejnosť. Na handmade burze si návštevníci mohli zakúpiť…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.