Prejsť na obsah

Sinusitída – venujte jej pozornosť

Zápal prínosových dutín – sinusitída zvyčajne nevzniká náhle, ale rozvinie sa postupne z obyčajnej nádchy a prechladnutia. Kým nádcha a prechladnutie sú vírusového pôvodu, sínusitída môže byť aj bakteriálna. Sinusitídu môžeme považovať za najbežnejšiu komplikáciu nádchy – rinitídy, chrípky alebo inej respiračnej choroby. Aký je rozdiel medzi sínusitídou a bežným nachladnutím? Príznaky sinusitídy sú podobné…

29.11.2022

Zápal prínosových dutín – sinusitída zvyčajne nevzniká náhle, ale rozvinie sa postupne z obyčajnej nádchy a prechladnutia. Kým nádcha a prechladnutie sú vírusového pôvodu, sínusitída môže byť aj bakteriálna.
Sinusitídu môžeme považovať za najbežnejšiu komplikáciu nádchy – rinitídy, chrípky alebo inej respiračnej choroby.

Aký je rozdiel medzi sínusitídou a bežným nachladnutím?

Príznaky sinusitídy sú podobné ako pri bežnom nachladnutí: pocit upchatého nosa, výtok z nosa, oslabený čuch, horúčka, bolesť hlavy, celková slabosť, bolesť v krku, kašeľ. Symptómy a dĺžka príznakov sa však líšia. Kým bežná nádcha trvá asi 7 dní, zápal prínosových dutín 2 týždne a niekedy aj dlhšie.

Príznakmi sinusitídy sú aj pocit tlaku v oblasti postihnutých dutín, zablokovaný odtok hlienov z nosa (núti vás dýchať ústami), malátnosť a spavosť. Môžete a nemusíte mať horúčku.

Hlieny stekajúce po zadnej strane nosohltanu vás môžu dráždiť na kašeľ. Niekedy kašeľ aj s bolesťami na hrudníku pri zakašlaní môžu byť signálom zápalu priedušiek pri súčasne prebiehajúcom zápale prínosových dutín. Vtedy hovoríme o sinobronchiálnom syndróme.

Častá je aj strata čuchu. Ak sa vám darí vysmrkať, hlien býva hustý, nepriehľadný, zelený, žltý alebo hnedý. Môžete mať aj pocit zaľahnutia v ušiach.  Ak si poklopete po tvári v mieste nad zapálenou dutinou, budete cítiť bolesť. Bolesť sa tiež zvýrazní pri predklone a zvýšení tlaku v dutine. Môžu vás bolieť aj zuby. Príznaky vo vašom prípade nemusia byť veľmi výrazné, inokedy vás sínusitída môže položiť do postele kvôli horúčke a celkovej slabosti. Akútny zápal prínosových dutín trvá zvyčajne do 2 týždňov.

Nachladnutie

Čo všetko môže spôsobiť sínusitídu?

Najčastejšou príčinou zápalu dutín je infekcia vírusového pôvodu alebo bakteriálneho pôvodu. Najčastejšími pôvodcami sú napríklad streptokoky, stafylokoky alebo respiračné vírusy. V prípade chronickej formy môže ísť aj o anaeróbne baktérie, kvasinky a plesne. Veľakrát dochádza k tzv. kombinovanej infekcii, kde spolupôsobia vírusy aj baktérie.

Neinfekčná sinusitída

V prípade neinfekčných príčin môže byť sinusitída spôsobená úrazom nosa, oka alebo líca, pri ktorom dôjde k poškodeniu chrupiek a drobných kostičiek, ktoré upchajú prínosové dutiny.

Sínusitída môže byť tiež výsledkom prechodu infekcie zo zubných kazov v hornej čeľusti. Vtedy je typické, že je postihnutá dutina na jednej strane tváre, nie na oboch. Zápal v prínosových dutinách môže byť aj následkom alergickej reakcie, keď dochádza k opuchu sliznice a tvorbe hlienu. V poslednom období ju vnímame aj ako častý prejav ochorenia COVID-19.

Prečo vzniká sinusitída?

Sinusitída vzniká prestupom infekcie z nosovej dutiny alebo nosohltana do oblasti prínosových dutín. Výstelka, ktorú máme v prínosových dutinách, sa zapáli a opuchne. Opuch zablokuje odtok sekrétu, ktorý sa v dutinách vytvára. Kým zdravá dutina je dutá, čiže naplnená vzduchom, pri zápale je vyplnená tekutinou a opuchnutou sliznicou. V takomto prostredí sa veľmi rýchlo premnožia mikroorganizmy, ktoré celú situáciu zhoršujú.

Akými vyšetrovacími metódami sa diagnóza potvrdí?

Správne určenie diagnostiky je záležitosťou odborného ORL vyšetrenia, pričom sa vykonáva zhodnotenie príznakov ochorenia, anamnéza, fyzikálne vyšetrenie pohmatom a hlavne rinoendoskopické vyšetrenie. Dôležité je zistiť aj príčinu choroby, a preto sa vykonáva mikrobiologická diagnostika na základe kultivačného vyšetrenia z postihnutých dutín. Odoberá sa biologický materiál – výter zo sliznice nosovej dutiny. Pri opakovaných zápaloch prínosových dutín indikujeme hematologické, biochemické vyšetrenie a zobrazovacie metódy ako napr. CT vyšetrenie prínosových dutín alebo alergologické vyšetrenie – pri podozrení na alergiu.

Bolest dutin

Kedy stačí pri sínusitíde domáca liečba, kedy už je potrebné navštíviť všeobecného lekára? 

Pri liečbe sinusitídy treba byť trpezlivý. Akútna forma niekedy pominie veľmi rýchlo, za 3-5 dní, no doliečenie môže trvať aj 2 týždne. Vhodné je ostať v teple, pri nutnom pobyte vonku noste čiapku alebo čelenku, pretože chlad a vietor môžu príznaky zhoršiť. Ak sa stav domácou liečbou po týždni nezlepší, vyhľadajte svojho obvodného lekára, ten určí ďalšiu liečbu alebo potrebné vyšetrenia.

A pri akých problémoch či komplikáciách je pacient odosielaný na ORL?

Pri pretrvávaní teploty, bolesti nad prínosovými dutinami, vzniku opuchu očného viečka, aj napriek antibiotickej liečbe, alebo ak vás trápia opakované zápaly dutín, vás obvodný lekár odošle na odborné ORL( otorinolaryngologické ) vyšetrenie.

V čom spočíva liečba sinusitíday?

  • Cieľom liečby sinusitídy je zabezpečiť odtok hlienu z dutín, zmiernenie zápalu, zriedenie nahromadeného obsahu. Je veľmi dôležité, aby mal sekrét z dutín kadiaľ odtekať. Zmiernite preto opuch sliznice v nose pomocou vhodných kvapiek do nosa. Dávajte si však pozor, aby ste ich neužívali dlhšie ako 7 dní. Môžu vám úplne prestať zaberať. Pri dlhodobom užívaní si môžete na kvapky tak zvyknúť, že bez nich nebudete vedieť dýchať nosom. Obsahujú často aj látky, ktoré môžu mať vplyv na kardiovaskulárny systém. Ak uprednostňujete prírodné produkty, dostupné sú kvapky s gáfrom či eukalyptovou silicou. Nápomocná pri liečbe môže byť aj morská voda vo forme sprejov či kvapiek do nosa.
  • Na liečbu sinusitídy veľmi dobre pomáhajú preplachy nosa slanou vodou pomocou konvičky, ktoré poznáme z čínskej medicíny. Nazývajú sa aj nosová sprcha. Pomôžu vám uvoľniť upchatý nos. Slaný roztok si pripravíte z 1 lyžičky soli a 1 litra prevarenej teplej vody.
  • Aby hustý hlien mohol z dutín ľahšie vytekať, je vhodné ho zriediť mukolytikami. Sú to poväčšine voľnopredajné lieky, najčastejšie sirupy alebo preparáty vo forme prášku, ktoré sa rozpúšťajú vo vode. Môžete siahnuť aj po bylinkách – napríklad po prvosienke či materinej dúške. Aby sa hlien mal čím nariediť, pite dostatok tekutín.
  • Nenaparujte sa nad horúcim odvarom z harmančeka ani slanou vodou. Na zápal dutín je vhodnejšie suché teplo – horské slnko alebo suché teplé obklady.

Liecba sinusitidy

Kedy sú potrebné aj ATB?

Ak sa u vás príznaky nezlepšujú alebo zhoršujú, navštívte lekára. Je možné, že potrebujete antibiotiká alebo lieky, ktoré zmierňujú opuch sliznice a sú len na lekársky predpis.

Venujte tomuto ochoreniu pozornosť. Nedoliečený zápal prínosových dutín sa totiž môže zmeniť na chronický a sťaží vám kvalitu vášho života. Okrem chronicity sa môže pri nedoliečenom zápale objaviť aj tzv. zadná nádcha, ktorá sa prejavuje zatekaním hlienov do hrdla a neustále upchatým nosom.

Môže sinusitída skomplikovať a vážnejšie ohrozovať zdravie?

Aj obyčajná nádcha sa občas zmení na nepríjemný zápal prínosových dutín. Bolesti tváre nepodceňujte, infekcia sa môže rozšíriť dokonca do mozgu.

Prínosové dutiny tvoria malý priestor a majú otvor komunikujúci s nosom široký len niekoľko milimetrov. Ak sa tento otvor opuchom uzatvorí, pomery v dutine sa menia. Spotrebúva sa tam vzduch, dochádza k zmene kyslosti prostredia, hlien sa hromadí a to sú ideálne prostriedky na množenie patogénnych baktérií. Tie prevážia nad dobrými baktériami a vírusový zápal sa môže zmeniť na druhotný, bakteriálny zápal prínosových dutín so špecifickými príznakmi.

Prejavom komplikovanej sinusitídy može byť aj zvýšenie teploty, pocit tlaku až tlakovej bolesti v oblasti tváre s vystreľovaním do očí, do čela – najmä v predklone, keď stúpa tlak v hlave. Pretože sa zablokuje transport hlienu, môžu z tohto zápalu vzniknúť ďalšie komplikácie. Zápal sa šíri napríklad do mäkkých častí tváre – do líca, oblasti očnice, lebo očná a čelová dutina susedia s očnicou. Keďže prínosové dutiny sa nachádzajú na spodine lebečnej, infekcia môže prejsť na mozgové obaly.

Problem so sinusitidou

Vznikne zápal tvrdej mozgovej pleny, mozgových blán alebo absces priamo v mozgu. Pri šírení zápalu smerom do očnice vzniká vážna očnicová komplikácia, takzvaná orbitocelulitída. Od zápalu tuku a tukového tkaniva v okolí oka sa zapália očné svaly, oko sa prestane hýbať.

Veľký opuch spôsobí, že sa oko začne vytláčať von, naťahuje sa očný nerv, ale aj cievy, ktoré zásobujú oko. V ojedinelých prípadoch dochádza k vážnym komplikáciám až k oslepnutiu na strane, kde sú zapálené dutiny. Ale takéto závažné stavy sú v ére používania antibiotík už dnes skôr vzácnosťou.

Pripravte sa na zimné mesiace a oslabenú imunitu vďaka vitamínovým balíčkom!

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 21.09.2018 | Aktuality

    Svidnícka nemocnica otvorila hotelovú recepciu

    Pacienti a návštevníci Nemocnice Svet zdravia Svidník získajú všetky potrebné informácie na jednom mieste. Nemocnica totiž dnes predstavila nový koncept recepcie, ktorá má slúžiť ako miesto prvého kontaktu. Rozsahom poskytovaných informačných služieb pripomína hotelovú recepciu. Novinka si vyžiadala celkovú investíciu v hodnote 10-tisíc eur a bola zrealizovaná vďaka finančnej podpore zdravotnej poisťovne Dôvera.   „Doteraz…
  • 26.11.2020 | Aktuality

    V rimavskosobotskej nemocnici sa narodilo tisíce bábätko roku 2020

    V Nemocnici Svet zdravia Rimavská Sobota sa v stredu 25. novembra narodil jej tisíci tohtoročný novorodenec. Rodičia mu dali meno Dávid.   Na svet prišiel krátko pred pol štvrtou ráno, necelú hodinu po príchode mamičky do rimavskosobotskej pôrodnice. Po narodení vážil 3 380 gramov a meral 51 centimetrov. Mamičke Dorotke z obce Čerenčany prišiel dnes spoločne s personálom…
  • 08.03.2024 | Aktuality

    Medzinárodný deň žien s dobrovoľníkmi

    Aktívni dobrovoľníci dobrovoľníckeho centra Krajší deň vo Svidníku a Stropkove prichádzajú k pacientom pravidelne, aby im spríjemnili čas strávený na lôžku. Tradične sa venujú rozhovorom s pacientami, spoločnému počúvaniu rádia či sledovania televízneho programu.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)