Prejsť na obsah

Stravovanie pri športovej príprave

Výživa je neoddeliteľnou súčasťou tréningu k vytúženému cieľu. Veľmi vhodný spôsob ako podporiť výkonnosť je stravovanie. Športovci, ktorých športový výkon presahuje trvanie dvoch hodín využívajú špeciálnu diétu pred pretekom.   Sacharidová super kompenzačná diéta Cieľom tejto diéty je zvýšenie glykogénových zásob v organizme. Je možné ju absolvovať sedem dní pred pretekom (3+3+1) alebo v kratšej…

21.02.2018

Výživa je neoddeliteľnou súčasťou tréningu k vytúženému cieľu. Veľmi vhodný spôsob ako podporiť výkonnosť je stravovanie. Športovci, ktorých športový výkon presahuje trvanie dvoch hodín využívajú špeciálnu diétu pred pretekom.

 

Sacharidová super kompenzačná diéta

Cieľom tejto diéty je zvýšenie glykogénových zásob v organizme. Je možné ju absolvovať sedem dní pred pretekom (3+3+1) alebo v kratšej verzii – štyri dni pred pretekom (2+2+0).

Prvé tri dni sa sústredíte na elimináciu sacharidov z vašej stravy. V týchto dňoch by mali vo vašom jedálničku dominovať ryby, ktoré obsahujú najvyšší podiel bielkovín (kapor, tuniak, halibut, treska), ďalej vajcia, hovädzí steak, kuracie mäso, zeleninu, ale vo veľmi obmedzenom množstve.

Pitný režim a príjem vitamínov počas diéty

Čo sa týka nápojov veľa možností nie je. Voda a nesladený čaj, pretože cukor je takmer všade.

Dni, keď neprijímame žiaden cukor, je organizmus náchylnejší na ochorenia. Dochádza k poklesu imunity. Preto sa odporúča dopĺňať vitamíny B a C. Je možné, že sa objavia pocity apatie, nevládania a pocity úzkosti vedúce až k psychickej nepohode.

Druhá trojdňová fáza

Cieľom druhej fázy je obmedziť príjem bielkovín a navýšiť množstvo sacharidov, t.j. prijímanie cukrov vo vysokom množstve. Odporúča sa v tejto fáze denne prijať 3 gramy sacharidov na kilogram telesnej hmotnosti.

Strava by mala obsahovať najmä ryžu, zemiaky, cestoviny, ovocie, sušené ovocie, pečivo. V strave bohatej na sacharidy musíme dbať na dostatočný prísun tekutín, pretože dochádza k zvýšenej spotrebe tekutín. Tréningy sú iba v nízkej intenzite.

Záver diéty

Záver diéty – fáza normalizácie je deň pred pretekom. Stravujete sa normálne. To znamená, že prijímate všetky makroživiny- cukry, tuky, bielkoviny ako ste zvyknutí.
Výsledkom super kompenzačnej diéty je nahromadenie glykogénu v pracujúcich svalových bunkách. Super kompenzáciou si môžete zvýšiť svoj výkon. Treba si však dávať pozor. Takáto diéta sa neodporúča viac ako 3x do roka.

Viac tipov, ako správne stravovať pri športovaní, vám prezradí úspešná slovenská bežkyňa a trénerka Romana Komarňanská.

Romana sa pravidelne umiestňuje v pretekoch od 5 do 42 kilometrov na najvyšších priečkach. Behu sa venuje takmer neustále, trénuje sama, ale má aj svojich zverencov. Behu sa venuje denne hodinu až dve, k tomu pridáva iné pohybové aktivity a regenerácia. Pre svojich zverencov pripravuje tréningové plány a aj ich vedenie.

Páčil sa vám tento článok? Viac rád si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 09.05.2022 | Aktuality

    Medzinárodný deň matiek v žiarskej nemocnici

    Deň matiek je dňom, kedy sa vzdáva úcta matkám a materstvu. Tomuto krásnemu sviatku sme venovali pozornosť aj na gynekologicko-pôrodníckom oddelení nemocnici Svet zdravia v Žiari nad Hronom. Naše pacientky sme potešili malým darčekom, v podobe telového masla na starostlivosť o pokožku v tehotenstve a po pôrode. Aj takýmto malým prekvapením dokážeme prejaviť úctu k…
  • 18.12.2019 | Aktuality

    Mikuláš v Trebišove

    Vianočný čas je obdobím roka, kedy sa v každom dospelom človeku prebudí kúsok dieťaťa a teší sa z pozorností a darčekov od rodiny, priateľov a známych. Príjemnou predzvesťou blížiacich sa Vianoc je sviatok sv. Mikuláša, ktorý si užívajú najmä deti.    O to viac citlivejšie vnímame, že počas nadchádzajúcich sviatočných dní budú na nemocničných posteliach aj deti a chorí ľudia, ktorých zdravotný…
  • 14.05.2018 | Aktuality

    Festival zdravia v Galante

    Galantská nemocnica sa aj tento rok pridala k podujatiu Festival zdravia, ktorý organizuje zdravotná poisťovňa Dôvera, v rámci preventívnych aktivít pre širokú laickú verejnosť, v oblasti zdravia a zdravého životného štýlu.   Galantský Festival zdravia má dlhodobo v očiach verejnosti úspech, preto sa aj tento rok odohral priamo v strede mesta, 10. mája 2018 vo štvrtok, od dopoludnia…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)