Prejsť na obsah

Stredná zdravotnícka škola v Košiciach bude mať virtuálnu anatomickú učebňu

Aké svaly má človek v tele, kadiaľ prechádzajú cievy či z koľkých častí sa skladá kostra sa budú študenti Strednej zdravotníckej školy na Kukučínovej ulici v Košiciach učiť v 3D priestore. V súťaži, ktorú organizovala sieť nemocníc Svet zdravia, spoločnosť Samsung a Virtual Medicine, totiž vyhrali zriadenie virtuálnej anatomickej učebne (VAU). Porazili ďalších 16 stredných…

18.04.2019

Aké svaly má človek v tele, kadiaľ prechádzajú cievy či z koľkých častí sa skladá kostra sa budú študenti Strednej zdravotníckej školy na Kukučínovej ulici v Košiciach učiť v 3D priestore. V súťaži, ktorú organizovala sieť nemocníc Svet zdravia, spoločnosť Samsung a Virtual Medicine, totiž vyhrali zriadenie virtuálnej anatomickej učebne (VAU). Porazili ďalších 16 stredných zdravotníckych škôl.

 

Víťazná škola získa vybavenie pozostávajúce zo 16 setov pre virtuálnu realitu, 65-palcovú obrazovku a licenciu na aplikáciu Human Anatomy VR pre stredné školy. Študenti budú vďaka nej môcť vidieť jednotlivé štruktúry ľudského tela z rôznych perspektív v 3D priestore. Môžu ich interaktívne otáčať, nakláňať, zväčšovať či oddeľovať tak, akoby mali reálne sústavy ľudského tela priamo pred sebou.

Žiaci konečne uvidia, ako ľudský organizmus vyzerá v troch dimenziách, lebo doteraz sa to učili prevažne z obrázkov v učebniciach a učivo tak pochopia oveľa lepšie a rýchlejšie. Aplikácia navyše obsahuje aj prvky gamifikácie. Študenti si tak môžu napríklad hravou a interaktívnou formou otestovať, či poznajú ten ktorý sval,“ vysvetľuje Tomáš Brngál, ktorý spolu s Milošom Svrčekom aplikáciu vytvorili a založili start-up Virtual Medicine. Aplikácia zároveň obsahuje pomenovania jednotlivých častí tela v slovenčine aj v latinčine a ich základnú charakteristiku.

Najťažší predmet sa naučia ľahšie

Anatómia je pre veľký rozsah učiva i latinské názvoslovie jedným z najnáročnejších predmetov, súčasne je to však nosný predmet vo všetkých zdravotníckych študijných odboroch. Virtuálna realita predstavuje pre študentov nenáročný spôsob, ako získavať poznatky formou akejsi hry a osvojiť si ich tak jednoduchšie a rýchlejšie už na hodine. Aplikácia obsahuje všetky zložky ľudského tela, teda svaly a kosti, cievy, nervy, orgány či jednotlivé sústavy.

Veríme v budúcnosť virtuálnej reality v medicínskej praxi. Sme veľmi radi, že v spolupráci s partnermi sa nám podarilo túto technologickú inováciu priniesť na stredné školy, ktoré vychovávajú budúcich zdravotníckych pracovníkov. Keďže tých je na Slovensku nedostatok, aj takýto projekt by mal pomôcť prilákať mladých ľudí k tomuto odboru,“ hovorí generálny riaditeľ siete polikliník ProCare a siete nemocníc Svet zdravia Vladimír Dvorový.

Technologickým partnerom súťaže je spoločnosť Samsung Electronics. „Chceme poukázať na nové netradičné spôsoby výučby prostredníctvom našich technológií a tiež zatraktívniť štúdium medicíny. Ľudské telo je úžasný fenomén a v spojení s virtuálnou realitou prináša nové možnosti k jeho bádaniu,“ uviedla Corporate Citizenship Manager Zuzana Mravík Zelenická zo spoločnosti Samsung.

Ako súťaž prebiehala?

Súťaž pozostávala z troch samostatných postupových kôl. V rámci prvého, do ktorého sa prihlásilo 17 škôl, museli študenti vytvoriť zaujímavú videoprezentáciu svojej školy. Druhým kolom bolo online hlasovanie, počas ktorého verejnosť dávala hlas svojmu preferovanému účastníkovi a do finále tak posunula päť najúspešnejších škôl.

Celkovo prišlo do súťaže vyše 35-tisíc hlasov a najviac ich získali školy v Žiline, Košiciach, Prešove, Ružomberku a Nových Zámkoch.

V rámci posledného kola zasadla komisia pozostávajúca z piatich zástupcov organizátora súťaže a zástupcov partnerov. Na základe viacerých kritérií, kde zohľadnila aj počet získaných hlasov, kvalitu prihláseného videa či doterajšie skúsenosti školy s podobnými progresívnymi projektmi vybrala víťaza – Strednú zdravotnícku školu na Kukučínovej ulici v Košiciach. Najneskôr do dvoch mesiacov po podpísaní zmluvy bude v škole zriadená virtuálna anatomická učebňa.

Čo tvorí virtuálnu anatomickú učebňu?

  • 16 VR setov: Gear VR s kontrolerom a Samsung Galaxy S8
  • 1 x Google Chrome cast (umožňuje zrkadlenie obrazu z VR na obrazovku, z 3D do 2D, umožňuje zapojenie celej triedy)
  • 1 x 65 palcová obrazovka Samsung
  • licencie na aplikáciu Human Anatomy VR pre stredné školy

Momentálne sú na Slovensku zriadené tri virtuálne anatomické učebne. V decembri 2016 vznikla prvá virtuálna učebňa pre študentov medicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského a koncom roka 2017 prvé VAU učebne na dvoch stredných zdravotníckych školách – v Michalovciach a v Bratislave na Strečnianskej ulici.

Súťaž o zriadenie virtuálnej anatomickej učebne vznikol v spolupráci spoločností Samsung Electronics, siete nemocníc Svet zdravia a startupu Virtual Medicine. Jeho cieľom je nasadiť inovatívne technológie do procesu výučby a ukázať ich prínos, prispieť k zvýšeniu kvality prípravy študentov na budúce povolanie i k zvýšeniu atraktivity samotného štúdia.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 02.11.2017 | Aktuality

    Nemocnica novej generácie už aj s modernými lôžkami

    Práce v nemocnici novej generácie pár týždňov pred jej spustením napredujú stále rýchlejším tempom. Posledný septembrový týždeň okrem množstva iných dokončovacích prác v interiéri a rovnako aj v exteriéri nemocnice boli navezené úplne nové moderné lôžka do všetkých oddelení nemocnice, rovnako ako aj lôžka pre novorodencov, detské lôžka a príručné stolíky. Pacienti určite ocenia mimoriadny…
  • 22.11.2017 | Aktuality

    Jesenný ústavný seminár galantskej nemocnice 2017

    Kontinuálne vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov je okrem legislatívnej povinnosti, aj súčasťou ich každodenného profesionálneho života. Galantská nemocnica v tejto oblasti udržiava tradíciu tzv. ústavných seminárov, ktoré slúžia ako platforma nielen pre spomínané celoživotné vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov, ale aj ako príležitosť prezentovať často krát i vlastné výsledky špecializačných prác v rámci diseminácie, či zaujímavých kazuistík z prostredia…
  • 13.12.2017 | Aktuality

    Mikuláš prišiel aj do nemocnice

    K naším najmenším pacientom zavítal aj tento rok Mikuláš so svojimi pomocníkmi.   Nielen detičkám, ale aj pacientom Doliečovacieho a Geriatrického oddelenia daroval sladké prekvapenie,  poprial skoré uzdravenie. Okrem darčekov priniesol aj mnoho úsmevov, radosti, nielen na tvárach detí, ale ak ich rodičov ako aj zdravotníckemu personálu. Nemocnicou sa niesli nádherné adventné piesne v podaní žiakov Cirkevnej  strednej…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)