Prejsť na obsah

Stúpa výskyt salmonelóz s teplotou vzduchu?

Salmonelové infekcie sa vyskytujú počas celého roka s maximálnym výskytom v letných mesiacoch.   Človek sa obvykle nakazí konzumáciou infikovaných potravinárskych produktov, najčastejšie mäsa, vajec a mlieka ako napr. majonézové šaláty, cukrárenské a mliečne výrobky. Na vyvolanie nákazy sa salmonely musia v potravine rozmnožiť. Pričom sú schopné v potravinách sa množiť pri teplotách okolo 10…

04.06.2019

Salmonelové infekcie sa vyskytujú počas celého roka s maximálnym výskytom v letných mesiacoch.

 

Človek sa obvykle nakazí konzumáciou infikovaných potravinárskych produktov, najčastejšie mäsa, vajec a mlieka ako napr. majonézové šaláty, cukrárenské a mliečne výrobky. Na vyvolanie nákazy sa salmonely musia v potravine rozmnožiť.

Pričom sú schopné v potravinách sa množiť pri teplotách okolo 10 až 60 stupňov Celzia. Rýchlo ich ničí teplota nad 80 stupňov Celzia a bežné dezinfekčné prostriedky. Vznik a priebeh ochorenia závisí od infekčnej dávky salmonel.

Ako sa dá salmonelóze vyhnúť a na čo by sme si mali dávať pozor?

Prevenciou salmonelózy je vyhýbať sa konzumácii nedostatočne tepelne upravených jedál, najmä v letných mesiacoch. Skladovať suroviny v chladničke, dodržiavať hygienické opatrenia pri manipulácii so surovým mäsom a vajíčkami. Je potrebné zmrazené suroviny pred tepelnou úpravou dôkladne rozmraziť, aby sa prevarili v celom objeme. Napokon je nevyhnutné tiež dbať na zásady osobnej hygieny pri použití toalety.

Na čo si dávať pozor počas zahraničných dovoleniek?

Základom prevencie salmonelózy počas zahraničných dovoleniek je striktné dodržiavanie zásad osobnej hygieny. Netreba konzumovať jedlá ponúkané pouličnými predavačmi. Bezpečné jedlá sú podávané zahorúca. Hotové pokrmy by sme mali uchovávať pri teplote pod 10 stupňov Celzia a jesť len priemyselne vyrobené mrazené výrobky.

Hovorí sa, že zdravé telo sa dokáže so salmonelou vysporiadať aj samo. To platí u zdravého dospelého človeka. Kedy je však čas ísť k lekárovi?

Salmonelová infekcia môže prebiehať pod rôznymi klinickými formami, od asymptomatickej cez najčastejšiu a najtypickejšiu gastroenteritickú formu až po bakteriémiu s horúčkou. Dehydratáciou, stratou tekutín, sú najmä malé deti a starší ľudia. Tí by mali v prípade rozvoja gastroenteritídy včasne navštíviť obvodného lekára, ktorý po zhodnotení závažnosti klinických príznakov, subjektívnych ťažkostí, hydratácie a epidemiologickej anamnézy môže pacienta odoslať na infektologické pracovisko.

V prípade vyjadrenej dehydratácie, hrozby minerálového rozvratu, obmedzenia perorálneho príjmu, neúspechu ambulantnej liečby, prípadne imunokompromitácie, ev. polymorbidity, je indikovaná hospitalizácia a liečba na infektologickom oddelení.

Túto radu pre vás pripravila MUDr. Kristína Kaňuchová, Infektologické oddelenie, Nemocnica Svet zdravia Michalovce.

Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

Ste poistencom zdravotnej poisťovne Dôvera?

DôveraLinka24 prináša všetkým poistencom Dôvery lekára na telefóne 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Môžu sa s ním poradiť o tom, ako postupovať v prípade ťažkostí so zdravím, pri problémoch s pochopením odporúčaní po vyšetrení či po zákroku u svojho špecialistu, prípadne pri pochybnostiach o ordinovanej liečbe a o vedľajších účinkoch liekov.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 03.01.2019 | Aktuality

    Toto sú prvé deti roku 2019 v nemocniciach Svet zdravia

    Niektorým to na svet trvalo dlhšie a nemocnice na nich čakali až do druhého dňa, iné sa narodili už krátko po polnoci. Pozrite si, aké mená dostali prví novorodenci narodení v nemocniciach Sveta zdravia a ktorí z nich to stihli ešte 1. januára.   DUNAJSKÁ STREDA V Nemocnici Svet zdravia Dunajská Streda prišiel prvý novorodenec roku…
  • 08.09.2014 | Aktuality

    Vďaka novému CT prístroju nemocnica Svet zdravia vo Svidníku výrazne skracuje čakaciu lehotu na vyšetrenia

    Nemocnica Svet zdravia vo Svidníku dnes opäť spustila oficiálne prevádzku nového počítačového tomografu (CT) Siemens. V rámci interného programu Pekná nemocnica* súčasne vynovila priestory čakárne na celom oddelení rádiológie. Celková investícia si vyžiadala 350-tísíc eur. Nový CT prístroj sa vyznačuje lepšou presnosťou a vzhľadom na nižšiu radiáciu je pre zdravie pacienta bezpečnejší. Navyše je rýchlejší,…
  • 28.09.2023 | Aktuality

    Odborný seminár v nemocnici s poliklinikou Trebišov

    V nemocnici s poliklinikou Trebišov a.s., sa dňa 26.09.2023 pod záštitou námestníka pre ošetrovateľstvo PhDr. Tibora Štefánika konal prvý odborný seminár pre všetkých zdravotníckych pracovníkov z radov sestier a pôrodných asistentiek, praktických sestier - asistentov, sanitárov, rádiologických technikov a fyzioterapeutov.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)